Makowe placki z orzechami włoskimi w miodzie
Przykro mi, że nie robię gorszych śniadań - jednak to również bardzo mi smakowało. Po raz kolejny mniam.
MAKOWE PLACKI
50 g mielonego maku
50 ml wrzątku
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 ml mleka
białko jajka (można użyć całego jajka)
łyżka stopionego masła
łyżka miodu
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
+miód i orzechy włoskie do podania
Mak wsypałam do miski i sparzyłam wrzątkiem. Odstawiłam go na kilka chwil, a następnie dodałam mąkę, białko, masło, miód, sodę i sól i wymieszałam składniki. Na koniec dolałam mleko i ponownie dokładnie wymieszałam ciasto. Smażyłam placki na średnim ogniu na patelni teflonowej z obu stron. Podałam je z garścią orzechów włoskich, którymi "wyczyściłam" kończący się słoiczek miodu.
365 dni temu
W zeszłym roku o tej porze był już śnieg. I mimo chłodu tliła się jeszcze jakakolwiek nadzieja.
wszytskie twoje śniadania, wyglądają tak pysznie, że mam ślinotok :D
OdpowiedzUsuńspoko, też tak mam. ostatnio dzień w dzień sobie myślę, jaka to jestem boska, bo takie śniadania mi wychodzą. naprawdę, dawno nie jadłam nie udanego. nawet w sumie nie pamiętam takiego. we rock!
OdpowiedzUsuńA co to jakiś wrzut do mnie? Że skomentowałam, że prawie każde Twoje śniadanie jest dobre? Marian wyluzuj, to nie było nic osobistego, po prostu uśmiecham się zawsze, kiedy czytam, że znów udało Ci zrobić coś, co tak Cię zachwyciło, tak Ci posmakowało. To talent, ja takiego nie mam.
OdpowiedzUsuńTake it easy:*
wrzut? nieee, lubię ironizować, ale sama nie traktuję tego poważnie i tobie teź nie radzę. :D
UsuńŚwietnie wyglądają. Makowe z orzechami musiały smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńO mamuniu jak one sie prezentują! Podziel sie przepisem blagam!
OdpowiedzUsuńUważaj, Agateq znowu się doczepi!
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłabym takie placuszki <3
OdpowiedzUsuńMożna poprosić o przepis?
OdpowiedzUsuńdodam jakoś pod wieczór. :)
UsuńTwoje placuszki zawsze mnie zachwycaja, ze sa takie rowniutkie i grubiutkie. Jak ty to robisz ?
OdpowiedzUsuńNominowalam cie do LBA
I do not leave many remarks, however i did some searching and wound up here "503.".
OdpowiedzUsuńAnd I actually do have some questions for you if you don't mind.
Could it be only me or does it give the impression like
some of the responses appear as if they are written by brain dead
folks? :-P And, if you are posting at other social sites, I'd like to keep up with anything fresh
you have to post. Would you list of the complete urls of all your community pages like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?
Look at my web page: best dentist (redstopsign.co.uk)
pyszne placki:)
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj również mak :) Śniadanie oczywiście pychotka :)
OdpowiedzUsuńDodaj do jakiegoś chałwę bądź białą czekoladę to napiszę, że by mi nie smakowało :D
Ale pulchniutkie ! Uwielbiam makowe :)
OdpowiedzUsuńPrezentuja sie znakomicie ♥
OdpowiedzUsuńrewelacyjne! czekam na przepis :)
OdpowiedzUsuńWyglądają trochę jak kostka makowa :-)
OdpowiedzUsuńPo wielu miesiącach udało mi się odróżnić słoik po melasie karobowej... Tak, jak w przypadku masła orzechowego, miodu czy tahini, zostawiłam słoik w wiadomym celu, ale tym razem nie mam absolutnie pomysłu na owsiankę, która mogłabym ram wsadzić. Jaką Ty byś zrobiła w połączeniu z melasą?:)
OdpowiedzUsuńjeżeli chodzi o owoce, które moim zdaniem najlepiej komponują się ze smakiem karobu, to na pewno dość oczywisty banan, ale też maliny, truskawki. uwielbiam też jego połączenie z kakao. o ile melasa karobowa smakuje mniej więcej tak samo jak sam proszek, to może kakaowa owsianka słodzona bananem? (: jeżeli masz dostęp do kruszonego surowego kakao, to świetnie dopełniłoby całości moim zdaniem.
UsuńUwierz lub nie- pomyślałam dokładnie o takiej samej. :) Klasyczna kakaowa z bananem, do tego ziarno kakaowca. A biorąc pod uwagę moje zamiłowanie do iście gorzkiego smaku surowego kakao- zawsze muszę mieć jego spory zapas w szafie. Myślałam również o upieczeniu w tym słoiku brownie z awokado z surowymi pistacjami i ziarnem kakaowca, ale ze względu na brak czasu- wybiorę pierwszą opcję. (; Swoja drogą widzę podobne gusta- również uwielbiam połączenie karobu z malinami. Dzięki!
UsuńWłaśnie stały się moim faworytem roku 2014:D Generalnie chyba jedne z najfajniejszych placków na blogu:D
OdpowiedzUsuńnie masz talentu do niedobrych śniadań, i tyle :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam twoje pyszne poranki i te genialne przepisy! te placki są obłędne <3 marzę teraz o takich!
Lubię mak, orzechy i miód. Placki z rana to prawdziwe niebo. Więc...porywam makową wierzyczkę!
OdpowiedzUsuń*wieżyczkę
OdpowiedzUsuńw smak nie wątpię, ale jakie ładne wyszły! idealnie równe :)
OdpowiedzUsuńMi z tego powodu jakoś przykro nie jest, codziennie coś pyszniejszego *.*
OdpowiedzUsuńTe zdjęcia mówią same za siebie - pycha!
OdpowiedzUsuńJa chcę takie placki! ;D
Genialnie wyglądają i na pewno smakują! Nie dziwię się, że wszystkie śniadania masz 'najlepsze' - patrząc na nie też bym tak uważała!
OdpowiedzUsuńOd razu nawet wylądowały w nagłówku, wow! :D
OdpowiedzUsuń