Chcesz się skontaktować w sprawie nawiązania współpracy?

NAPISZ DO MNIE!



          PIEPRZ SYCZUAŃSKI
          ziarnisty, 50 g

Z dwóch wersji pieprzu syczuańskiego, który dostępny jest w sklepie Skworcu, wybrałam ten w postaci całych ziaren. Pierwszą szansę dałam mu podczas przygotowywania improwizowanego obiadu w azjatyckim stylu - makaronu ryżowego z wieprzowiną marynowaną w sosie sojowym, groszkiem cukrowym i dymką. W kwestii przypraw, chcąc dobrze czuć smak pieprzu, postawiłam na minimalizm. Przed dodaniem do woka rozgniotłam go wcześniej w moździerzu. Pieprz uwalnia aromatyczny, egzotyczny zapach. Po dodaniu do potrawy nadaje jej głębokiego, bardzo oryginalnego (i trudnego do porównania do czegokolwiek (;) aromatu. Nie jest ostry w smaku jak chociażby chili, mnie osobiście przypomina ny odrobinę bardziej pieprzną wersję nasion kolendry. Świetnie sprawdza się w daniach kuchni azjatyckiej, ale i do przygotowywania różnego rodzaju marynat do mięsa.

          KWIATY LAWENDY
          20 g

Po otwarciu szczelnego opakowania od razu uderza z niego intensywny, choć subtelny zapach kwiatów lawendy. Wszystkie są zachowane w całości, nienaruszone, nawet w najmniejszym stopniu nie zgniecione. Wykorzystałam je do przygotowania tych scones. Kruche bułeczki z dodatkiem suszonej lawendy były strzałem w dziesiątkę. Lawenda idealnie komponuje się z maślanym aromatem, podobnie i z morelami. Produkt w tym przypadku sprawdził się znakomicie, więc nie mam do niego żadnych zastrzeżeń.

          CUKIER KOKOSOWY
          Gula Java, 100 g

Zanim sama go spróbowałam, słyszałam opinie, że cukier kokosowy dobrze nadaje się do przygotowywania karmelu. I rzeczywiście, gdy go się otwiera, do nosa dociera wspaniały, głęboki, karmelowy aromat. Struktura cukru jest bardzo delikatna, jest miałki i strukturą przypomina wilgotny piasek. Spodziewałam się kokosowego smaku, jednak on był największym zaskoczeniem. Moim zdaniem nie ma nic wspólnego z kokosem, bliżej mu raczej do trzcinowego muscovado. Dzięki swojemu karmelowemu smakowi nie wymaga nawet upalenia przed przygotowaniem karmelu - wystarczy zalać go niewielką ilością wody i lekko podgrzać. Nerkowce z przygotowanym w ten sposób karmelem przedstawiłam już w tym śniadaniu jako dodatek do kremu z tofu.

          PAPRYKA WĘDZONA OSTRA
          50 g

Przyprawa ma bardzo głęboki, dymny aromat. Dodatkowo jest ostra, więc by nadać daniu wyjątkowego smaku wystarczy naprawdę niewielka jej ilość - jest bardzo wydajna. W mojej kuchni idealnie sprawdziła się m. in. w leczo, gulaszu czy jako składnik marynaty do wołowiny. Wędzona papryka, odkąd jej spróbowałam, stała się jedną z moich ulubionych przypraw do dań z użyciem pomidorów czy świeżej papryki. I na pewno jest niezbędna w kuchni każdego miłośnika kuchni węgierskiej!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

OBSERWUJĄ