SZUKAJ WEDŁUG SKŁADNIKA

Przepisy w poszczególnych kategoriach uporządkowane są od najnowszego do najstarszego.
Jeżeli jesteś zainteresowany którymś ze śniadań, a nie znalazłeś na nie przepisu na blogu - napisz w komentarzu poniżej.


Ostatnia aktualizacja: 08.01.2014 r.

CIASTA

          Cukiniowe brownie
          Serniczek kokosowy
          Ciasto kasztanowe VEGAN
          Jednoporcjowy seromak
          Sernik macadamia
          Ciasto amarantusowe
          Buraczane brownie
          Ciasto sezamowe z pigwami
          Tygrysek
          Brownie z awokado VEGAN
          Ciasto dyniowe
          Sezamowe muffiny
          Tarta galette z jabłkami VEGAN FRIENDLY
          Ciasto marchewkowe
          Fasolowe blondies
          Fasolowe brownie
          Chlebek kukurydziany
          Orzechowy tofurnik VEGAN FRIENDLY
          Sernik czekoladowy
          Ciasto z mikrofalówki
          Chlebek bananowy

MISECZKOWE

          Pierniczkowa kasza manna
          Kluski z makiem
          Polenta na mleku
          Owsianka a'la zupa nic
          Morelowa owsianka VEGAN FRIENDLY
          Dynia na mleku
          Owsianka dyniowo-pomarańczowa VEGAN FRIENDLY
          Surowa gryczanka VEGAN RAW
          Makaron w sosie z nerkowców VEGAN
          Jabłkowa owsianka z rozmarynem VEGAN FRIENDLY
          Czekośliwkowy pęczak VEGAN
          Czekoladowa kasza gryczana VEGAN
          Makaron jagodowy VEGAN FRIENDLY
          Jabłkowa kasza kukurydziana VEGAN FRIENDLY
          Arbuzowa quinoa VEGAN FRIENDLY
          Kokosowy ryż z mango VEGAN
          Owsianka marchewkowo-kokosowa VEGAN
          Owsianka czekoladowo-sezamowa VEGAN

NA WYTRAWNIE

          Ryż z pomidorami i soczewicą VEGAN
          Frittata z jarmużem
          Placek z kukurydzą
          Paszteciki z kurkami VEGAN FRIENDLY
          Kukurydziane muffinki
          Owsianka pomidorowa VEGAN FRIENDLY
          Pomidorowa quinoa VEGAN FRIENDLY
          Omlet z parmezanem

DROŻDŻOWE

          Povitica bread z makiem
          Małpi chlebek VEGAN FRIENDLY
          Wianuszki z makiem
          Gruszka w chałwowym cieście drożdżowym VEGAN FRIENDLY
          Drożdżowe muffiny VEGAN FRIENDLY
          Racuchy dyniowe
          Pumpkin rolls
          Pizza z jabłkami i rozmarynem VEGAN
          Knedle drożdżowe VEGAN FRIENDLY
          Naleśniki drożdżowe
          Pełnoziarnista pizza
          Jagodzianki z kruszonką
          Calzone z bananem i serem Gruyere VEGAN FRIENDLY
          Racuchy z rabarbarem
          Angielskie muffinki VEGAN FRIENDLY
          Nektarynki w cieście drożdżowym VEGAN FRIENDLY
          Gofry drożdżowe
          Kluski na parze VEGAN FRIENDLY
          Mini szarlotka drożdżowa VEGAN FRIENDLY

Z PATELNI

          Scramble dyniowe VEGAN FRIENDLY
          Figi w cieście
          Owsiane scramble VEGAN FRIENDLY
          Tofurniczki z patelni
          Omlet tiramisu
          Smażona polenta VEGAN

PLACKI

          Makowe placki
          Amerykańskie pancakes
          Wegańskie zielone placki VEGAN
          Ricotta hotcakes (II)
          Cappuccino pancakes
          Pancakes z mascarpone
          Pancakes z porzeczkami
          Bananowe ricotta hotcakes
          Dyniowy placek owsiany
          Placki cukiniowo-kokosowe
          Placki gryczane
          Placki twarogowe
          Placek owsiany (II)
          Pancakes z bananem
          Marchewkowe pancakes
          Limonkowe placki z kiwi
          Pancakes z awokado
          Ricotta hotcakes
          Pancakes kukurydziane
          Placek owsiany
          Placuszki serowe
          Brownie pancakes

KREMY I PUDDINGI

          Szarlotkowy krem owsiany
          Jagodowy pudding z chia VEGAN
          Bananowo-nerkowcowy krem z tofu VEGAN
          Melonowa tapioka VEGAN FRIENDLY
          Jagodowa tapioka VEGAN FRIENDLY
          Czekoladowy krem z tofu VEGAN
          Owsiane "ptasie mleczko"
          Fasolowe Rafaello VEGAN FRIENDLY
          Czekoladowa tapioka VEGAN
          Krem gryczany VEGAN FRIENDLY
          Kakaowy pudding z banana i awokado VEGAN RAW
          Kokosowa tapioka VEGAN

KLUSKI

          Makowe kluski kładzione
          Kluseczki buraczane VEGAN
          Kakaowe pierogi z ricottą VEGAN FRIENDLY
          Dyniowe kopytka VEGAN FRIENDLY
          Knedle z ricotty
          Knedle ziemniaczane VEGAN FRIENDLY
          Gnocchi z batatów VEGAN FRIENDLY
          Kluseczki twarogowe
          Knedle z kaszy manny

Z PIEKARNIKA

          Pudding z chałki
          Pieczona bananowa kasza gryczana VEGAN
          Zapiekany budyń dyniowy
          Cobbler jabłkowy
          Clafoutis
          Kokosowe ciastko z bezą
          Truskawkowe crumble
          Suflet z kaszy manny
          Popovers
          Suflet twarogowy
          Pieczona koksowa quinoa
          Crumble śliwkowe
          Pudding chlebowy z pigwą

PIECZYWO

          Pita orkiszowa VEGAN
          Chleb tostowy
          Bagietki rustykalne
          Chałka pełnoziarnista
          Serowe bułeczki
          Bułeczki z fetą
          Precle VEGAN FRIENDLY
          Dyniowe tosty francuskie
          Pumpernikiel VEGAN
          Chleb litewski VEGAN
          Chleb pszenno-gryczany VEGAN
          Lawendowe scones
          Bananowe tosty francuskie
          Owsiane scones VEGAN FRIENDLY
          Bajgle sezamowe VEGAN FRIENDLY
          Bułki orkiszowe ze słonecznikiem VEGAN
          Bułki owsiane VEGAN
          Kakaowe tosty francuskie
          Scone owsiano-słonecznikowe VEGAN FRIENDLY
          Bułki żytnie ze słonecznikiem VEGAN
          Obwarzanki VEGAN FRIENDLY

GOFRY

          Zielone herbaciane gofry
          Dyniowe gofry a'la Liege
          Gofry z ryżem arborio
          Gofry cukiniowe
          Gofry jaglane
          Gofry kakaowe
          Gofry ryżowe
          Gofry z ricotty
          Kakaowo-bananowe gofry VEGAN
          Gofry owsiano-bananowe VEGAN FRIENDLY
          Gofry szpinakowe

NALEŚNIKI

          Naleśniki Julii Child
          Naleśniki Michela Rouxa
          Naleśniki na soku
          Crepes suzette
          Socca (II) VEGAN
          Naleśniki kawowo-kakaowe
          Naleśniki kasztanowe
          Kokosowe naleśniki
          Naleśniki czekoladowe

DODATKI

          Smoothie mandarynka-seler-awokado VEGAN RAW
          Krem pierniczkowy
          Hummus VEGAN
          Czekoladowy krem daktylowy VEGAN
          Pieczone morele
          Koktajl szarlotkowy VEGAN
          Jabłko w karmelu
          Solony karmel
          Mus jabłkowo-gruszkowy
          Sos brzoskwiniowy VEGAN
          Lemon curd (bez masła)

ŚNIADANIOWE PODRÓŻE



PRZEPISY PODSTAWOWE

OWSIANKA

          60-70 g płatków owsianych
          lub mieszanki zbożowych
          180-210 ml wrzątku
          (3 razy więcej niż płatków)
          szklanka mleka lub soku
          szczypta soli
          +dowolne dodatki

Płatki zalewam w rondelku wrzątkiem i odstawiam pod przykryciem do napęcznienia. Następnie dolewam mleko lub sok i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień, solę do smaku i gotuję owsiankę do zgęstnienia. Zwykle przygotowuję ją wieczorem i odstawiam na noc, zaś rano rozrzedzam płatki (bardzo tężeją przez noc) niewielką ilością wody.

PLACKI

          60 g dowolnej mąki
          50-60 g jogurtu greckiego
          (w zależności od wielkości jajka)
          jajko
          pół łyżeczki sody oczyszczonej
          szczypta soli
          +dowolne dodatki

Mąkę umieszczam w misce, dodaję sodę i sól, wbijam jajko i łączę je ze sobą. Następnie dodaję jogurt grecki i ponownie mieszam masę. Smażę placki na średnim ogniu na patelni teflonowej, przewracając je na drugą stronę, gdy lekko zetną się z wierzchu.

NALEŚNIKI

          45 g dowolnej mąki
          180 ml mleka lub mieszanki mleka
          i wody w równych proporcjach
          10 g stopionego masła
          lub innego tłuszczu
          jajko
          szczypta soli

Do miski wsypuję mąkę, dodaję stopione masło i sól, wbijam jajko i łączę ze sobą wszystkie składniki. Stopniowo dolewam mleka, mieszając przy tym ciasto trzepaczką. Odstawiam je na minimum pół godziny. Smażę naleśniki na dobrze nagrzanej teflonowej patelni naleśnikowej z obu stron. Z podanych proporcji wychodzi 5-6 dużych i bardzo cienkich naleśników.

GOFRY

          75 g dowolnej mąki
          60 ml mleka
          jajko
          łyżka dowolnego tłuszczu
          pół łyżeczki sody oczyszczonej
          szczypta soli

Mąkę, sodę, sól i tłuszcz umieszczam w misce, wbijam jajko i łączę je ze sobą. Dolewam mleka i i rozrzedzam ciasto, które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wylewam ciasto do dobrze nagrzanej gofrownicy i smażę gofry do zarumienienia, dopóki nie przestaną parować. Z podanych proporcji wychodzą 2-3 gofry.

22 komentarze:

  1. Można poprosić o uzupełnienie przepisu na gofry z ricotty ze śniadania numer 211?

    OdpowiedzUsuń
  2. A możesz dodac też zakładkę inspiracje obiadowe? Czasami nie mam pomysłu na obiad a Ty jesz tak zdrowo i inspirujesz ludzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. odpowiadałam już wcześniej na to pytanie kilka razy. (;

      Usuń
  3. Można poprosić o przepis na gofry kakaowe ze śniadania numer 237?

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja bym poprosiła o podstawowe przepisy np. na mannę/owsiankę/gofry itd :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja bym poprosiła o podstawowe przepisy np. na mannę/owsiankę/gofry itd :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem co się ostatnio stało, ale mam nadzieję, że następnym razem wszystko się uda i przepisy będą? :D

      Usuń
    2. dobra, dzisiaj postaram się dodać od nowa. :D

      Usuń
  6. a dałoby się załatwić przepis na gnocchi z batatów z 88? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podejrzewam, że były robione podobnie do tych:

      http://poranne-zamotanie.blogspot.com/2013/04/214.html (;

      Usuń
  7. Mogę prosić o przepis na zapiekany budyń dyniowy? Mam zapas puree i wielką ochotę na budyń :)

    OdpowiedzUsuń
  8. poprosiałabym o przepis na scones brownie ze sniadania 78 :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy jest szansa na wydzielenie przepisów wegańskich lub takich, które można łatwo zweganizować? Pozdrawiam, Agata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hm, nie wiem, czy jest ich aż tyle na moim blogu. :D ale przejrzę je i zobaczę, czy w ogóle jest sens robić osobną podkategorię.

      Usuń
  10. Można poprosić o przepisy na śniadanie numer 417 (kasza jaglana z dynia i mlekiem kokosowym) oraz na śniadanie numer 440 (quinoa i amarantus z pomarańczą, rozmarynem, jogurtem greckim i miodem)?

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam te część swojego bloga. Jedna wielka inspiracja <3

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ