SZUKAJ WEDŁUG SKŁADNIKA
Przepisy w poszczególnych kategoriach uporządkowane są od najnowszego do najstarszego.
Przepisy w poszczególnych kategoriach uporządkowane są od najnowszego do najstarszego.
Jeżeli jesteś zainteresowany którymś ze śniadań, a nie znalazłeś na nie przepisu na blogu - napisz w komentarzu poniżej.
Ostatnia aktualizacja: 08.01.2014 r.
CIASTA

Ciasto kasztanowe VEGAN
Brownie z awokado VEGAN
Tarta galette z jabłkami VEGAN FRIENDLY
Orzechowy tofurnik VEGAN FRIENDLY
MISECZKOWE

Morelowa owsianka VEGAN FRIENDLY
Owsianka dyniowo-pomarańczowa VEGAN FRIENDLY
Surowa gryczanka VEGAN RAW
Jabłkowa owsianka z rozmarynem VEGAN FRIENDLY
Czekośliwkowy pęczak VEGAN
Makaron jagodowy VEGAN FRIENDLY
Jabłkowa kasza kukurydziana VEGAN FRIENDLY
Arbuzowa quinoa VEGAN FRIENDLY
Kokosowy ryż z mango VEGAN
NA WYTRAWNIE

Paszteciki z kurkami VEGAN FRIENDLY
Owsianka pomidorowa VEGAN FRIENDLY
Pomidorowa quinoa VEGAN FRIENDLY
DROŻDŻOWE

Małpi chlebek VEGAN FRIENDLY
Gruszka w chałwowym cieście drożdżowym VEGAN FRIENDLY
Drożdżowe muffiny VEGAN FRIENDLY
Knedle drożdżowe VEGAN FRIENDLY
Calzone z bananem i serem Gruyere VEGAN FRIENDLY
Angielskie muffinki VEGAN FRIENDLY
Nektarynki w cieście drożdżowym VEGAN FRIENDLY
Kluski na parze VEGAN FRIENDLY
Mini szarlotka drożdżowa VEGAN FRIENDLY
Z PATELNI
Scramble dyniowe VEGAN FRIENDLY
Owsiane scramble VEGAN FRIENDLY
Smażona polenta VEGAN
PLACKI

Wegańskie zielone placki VEGAN
KREMY I PUDDINGI

Jagodowy pudding z chia VEGAN
Melonowa tapioka VEGAN FRIENDLY
Jagodowa tapioka VEGAN FRIENDLY
Czekoladowy krem z tofu VEGAN
Fasolowe Rafaello VEGAN FRIENDLY
Czekoladowa tapioka VEGAN
Krem gryczany VEGAN FRIENDLY
Kokosowa tapioka VEGAN
KLUSKI

Kluseczki buraczane VEGAN
Kakaowe pierogi z ricottą VEGAN FRIENDLY
Dyniowe kopytka VEGAN FRIENDLY
Knedle ziemniaczane VEGAN FRIENDLY
Gnocchi z batatów VEGAN FRIENDLY
Z PIEKARNIKA

PIECZYWO

Pita orkiszowa VEGAN
Precle VEGAN FRIENDLY
Pumpernikiel VEGAN
Chleb litewski VEGAN
Chleb pszenno-gryczany VEGAN
Owsiane scones VEGAN FRIENDLY
Bajgle sezamowe VEGAN FRIENDLY
Bułki owsiane VEGAN
Scone owsiano-słonecznikowe VEGAN FRIENDLY
Obwarzanki VEGAN FRIENDLY
GOFRY

Kakaowo-bananowe gofry VEGAN
NALEŚNIKI

Socca (II) VEGAN
DODATKI

Smoothie mandarynka-seler-awokado VEGAN RAW
Hummus VEGAN
Koktajl szarlotkowy VEGAN
Sos brzoskwiniowy VEGAN
Lemon curd (bez masła)
ŚNIADANIOWE PODRÓŻE
PRZEPISY PODSTAWOWE
OWSIANKA
60-70 g płatków owsianych
lub mieszanki zbożowych
180-210 ml wrzątku
(3 razy więcej niż płatków)
szklanka mleka lub soku
szczypta soli
+dowolne dodatki
Płatki zalewam w rondelku wrzątkiem i odstawiam pod przykryciem do napęcznienia. Następnie dolewam mleko lub sok i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień, solę do smaku i gotuję owsiankę do zgęstnienia. Zwykle przygotowuję ją wieczorem i odstawiam na noc, zaś rano rozrzedzam płatki (bardzo tężeją przez noc) niewielką ilością wody.
PLACKI
60 g dowolnej mąki
50-60 g jogurtu greckiego
(w zależności od wielkości jajka)
jajko
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
+dowolne dodatki
Mąkę umieszczam w misce, dodaję sodę i sól, wbijam jajko i łączę je ze sobą. Następnie dodaję jogurt grecki i ponownie mieszam masę. Smażę placki na średnim ogniu na patelni teflonowej, przewracając je na drugą stronę, gdy lekko zetną się z wierzchu.
NALEŚNIKI
45 g dowolnej mąki
180 ml mleka lub mieszanki mleka
i wody w równych proporcjach
10 g stopionego masła
lub innego tłuszczu
jajko
szczypta soli
Do miski wsypuję mąkę, dodaję stopione masło i sól, wbijam jajko i łączę ze sobą wszystkie składniki. Stopniowo dolewam mleka, mieszając przy tym ciasto trzepaczką. Odstawiam je na minimum pół godziny. Smażę naleśniki na dobrze nagrzanej teflonowej patelni naleśnikowej z obu stron. Z podanych proporcji wychodzi 5-6 dużych i bardzo cienkich naleśników.
GOFRY
75 g dowolnej mąki
60 ml mleka
jajko
łyżka dowolnego tłuszczu
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Mąkę, sodę, sól i tłuszcz umieszczam w misce, wbijam jajko i łączę je ze sobą. Dolewam mleka i i rozrzedzam ciasto, które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wylewam ciasto do dobrze nagrzanej gofrownicy i smażę gofry do zarumienienia, dopóki nie przestaną parować. Z podanych proporcji wychodzą 2-3 gofry.
Można poprosić o uzupełnienie przepisu na gofry z ricotty ze śniadania numer 211?
OdpowiedzUsuńtak, dodam go jutro. :)
Usuńdodany.
UsuńA możesz dodac też zakładkę inspiracje obiadowe? Czasami nie mam pomysłu na obiad a Ty jesz tak zdrowo i inspirujesz ludzi?
OdpowiedzUsuńodpowiadałam już wcześniej na to pytanie kilka razy. (;
UsuńMożna poprosić o przepis na gofry kakaowe ze śniadania numer 237?
OdpowiedzUsuńproszę bardzo, już dodany.
UsuńA ja bym poprosiła o podstawowe przepisy np. na mannę/owsiankę/gofry itd :)
OdpowiedzUsuńA ja bym poprosiła o podstawowe przepisy np. na mannę/owsiankę/gofry itd :)
OdpowiedzUsuńokej, będą. :D
Usuńwiem co się ostatnio stało, ale mam nadzieję, że następnym razem wszystko się uda i przepisy będą? :D
Usuńdobra, dzisiaj postaram się dodać od nowa. :D
Usuńa dałoby się załatwić przepis na gnocchi z batatów z 88? :D
OdpowiedzUsuńpodejrzewam, że były robione podobnie do tych:
Usuńhttp://poranne-zamotanie.blogspot.com/2013/04/214.html (;
Mogę prosić o przepis na zapiekany budyń dyniowy? Mam zapas puree i wielką ochotę na budyń :)
OdpowiedzUsuńpoprosiałabym o przepis na scones brownie ze sniadania 78 :)
OdpowiedzUsuńCzy jest szansa na wydzielenie przepisów wegańskich lub takich, które można łatwo zweganizować? Pozdrawiam, Agata :)
OdpowiedzUsuńhm, nie wiem, czy jest ich aż tyle na moim blogu. :D ale przejrzę je i zobaczę, czy w ogóle jest sens robić osobną podkategorię.
UsuńSwietna zakładaka <3
OdpowiedzUsuńMożna poprosić o przepisy na śniadanie numer 417 (kasza jaglana z dynia i mlekiem kokosowym) oraz na śniadanie numer 440 (quinoa i amarantus z pomarańczą, rozmarynem, jogurtem greckim i miodem)?
OdpowiedzUsuńjutro postaram się je uzupełnić.
UsuńUwielbiam te część swojego bloga. Jedna wielka inspiracja <3
OdpowiedzUsuń