Domowa pełnoziarnista rustykalna mini bagietka z kozim twarogiem i jogurtem i lawendą
BAGIETKI RUSTYKALNE
(3 sztuki)
150 ml mleka
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
75 g mąki pszennej tortowej
15 g masła
15 g cukru trzcinowego
łyżeczka suszonych drożdży
pół łyżeczki soli
Obie mąki wsypałam do miski, dodałam masło, cukier, drożdże i sól i stopniowo dolewając mleka zaczęłam wyrabiać ciasto dłońmi. Wyjęłam je na blat i wyrabiałam przez 10 minut, by stało się gładkie. Uformowałam je w kulę, włożyłam do miski i odstawiłam na 45 minut do podwojenia objętości. Po upływie tego czasu uderzyłam w ciasto pięścią, podzieliłam je na trzy części i na omączonym blacie z każdej z nich uformowałam wałek o długości ok. 30 cm, który następnie skręciłam wokół własnej osi i ułożyłam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiłam w ciepłe miejsce na kolejne 45 minut, po czym wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam przez ok. 15-20 minut.
TYDZIEŃ W RYTMIE PONIEDZIAŁKU vol. 11
Tak się złożyło, że i rok temu zajadałam się domowym pieczywem. Jednak - jeżeli dobrze pamiętam - wtedy nie musiałam się nigdzie spieszyć, bo był środek ferii. Zeszłoroczne smaki to pochwała prostoty w wydaniu wytrawnym. Chociaż tamto śniadanie nie znalazło się w ulubionych, wspominam je bardzo... smacznie. Może warto odświeżyć stary przepis? :)
"Dirt" <3 uwielbiam tę płytę :)
OdpowiedzUsuństare przepisy zawsze warto odświeżać!
Napięcie jak u Hitchcocka.
OdpowiedzUsuńAlice in Chains <3
OdpowiedzUsuńbagietka zdaje się być taka delikatna w połączeniu z tym twarogiem...
te tytuły mające na celu przyciągnąć czytelników z durszlaka są zabawne ;)
OdpowiedzUsuńmnie też one bawią, jeżeli rzeczywiście tylko to mają na celu. (; durszlak nawet nie importuje moich zdjęć, więc wpisy nie ukazują się nawet na stronie głównej (i średnio mi na tym zależy, co można wywnioskować z braku ich bannera u mnie).
UsuńI znowu to na Twoje śniadanie mam największą ochotę. :) W tej całej blogosferze jako jedna z nielicznych idealnie umiesz połączyć smaki ( co niektóre kompletnie tego nie potrafią). Co najważniejsze- bez zbędnej przesady, nie ładujesz do płatków owsianych tysiąca różnych dodatków, wszystko wyważone, dwa, góra trzy składniki będące "motywem przewodnim", a wychodzi śniadanie niczym królewskie. ;)
OdpowiedzUsuńnie ona jedna ;) http://porannie.blogspot.com/2013/11/na-srode.html
Usuńale [rawda, pomijając wszystkie wyszukane mąki, kozie ricotty, herbaty matcha czy wody z kwiatów pomarańczy to mimimalistycznie- nie nawalasz do miski wszystkich owoców z lodówki, też to lubię
a wiesz, że nawet nie pomyślałam o tamtym śniadaniu, kiedy rano robiłam swoje? (; pewnie widziałam je już wcześniej (i najwyraźniej było tak dobre, że podziałało na moją podświadomość), jakkolwiek w tym wypadku nie było ono tzw. "inspiracją". myślę, że anka się chyba nie obrazi, bo już nieraz słusznie oddawałam jej to, co jej się należało.
Usuńznów? :D
Usuńobrazi? przeciwnie, wszystkim powiadam- jedzcie twaróg z lawendą, wspaniały jest!
teraz to tylko poza Twoim blogiem jeszcze Slyvvia, whiness, fantasmagorja, Magda to takie blogerki, gdzie autorki nie staraja sie naładowac maksimum dodatkow, które w ogóle do siebie nie pasuja...
Usuńsuper śniadanie!
kiedy Ty znajdujesz czas na robienie tych pyszności? :)
OdpowiedzUsuńPowiało grozą ... boję się jutra :D
OdpowiedzUsuńŚliczna! Zapach domowego pieczywa w poniedziałek rano - bezcenny!
OdpowiedzUsuńach te Twoje tytuły.... :) hehe budują napięcie :) Bagietka i ten twarożek ... mniam :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności z tym twarogiem mniam :) !
OdpowiedzUsuńNominowałam cie do LBA :)
Usuńpochwalilabys sie przepisem? :)
OdpowiedzUsuńjuż dodaję. (;
UsuńMyślałam, że to jakiś paluch z bitą śmietaną :D Jaka niespodzianka.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kozi twaróg. :)
Super zakupy płytowe c: Pysznie! Domowe pieczywo najlepsze c:
OdpowiedzUsuńta bagietka przyciąga nie tylko - jak piszesz- rustykalnym wyglądem, ale również wyglądającą na mega chrupką skórką :) byłabym wdzięczna za przepis :)
OdpowiedzUsuńi pytanie: przy pieczeniu pieczywa sama wymyślasz przepis, czy bazując na innych zmieniasz odrobinę? tak z ciekawości :)
przyznam, że już od dawna ufam wyłącznie swojej intuicji i w większości przypadków wszystkie przepisy tworzę na bieżąco w swojej głowie. :D a co do skórki - trafiłaś w sedno!
Usuńdzięki, świetnie, niedługo piekę! :D
UsuńDomowe bagietki planuję! Muszę się zebrać :) Wygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuń