6 marca 2013

186.

Kakaowe tosty francuskie z domowego chleba sodowego z twarogiem, sosem wiśniowym i surowym kakao

Odkąd upiekłam ten domowy chleb - nie chcę już żadnego innego!

CHLEB SODOWY

          250 g mąki pszennej typ 1850
          150 g mąki pszennej typ 500
          300 ml maślanki
          łyżeczka sody oczyszczonej
          łyżeczka soli
Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję sodę, sól i robię w niej wgłębienie. Zaczynam mieszając łyżką i stopniowo dolewam maślanki. Kiedy wszystkie składniki lekko się połączą, zaczynam wyrabiać ciasto rękami. Nie trzeba robić tego zbyt długo - wystarczy, że nie będzie miało grudek. Na oprószonym mąką blacie formuję z ciasta podłużny bochenek, który przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na pół godziny.

KAKAOWE TOSTY FRANCUSKIE
(1 porcja)

          dwie kromki dowolnego czerstwego pieczywa
          50 ml mleka
          jajko
          łyżka gorzkiego kakao
          łyżeczka syropu klonowego
          szczypta cynamonu
          szczypta soli
          +masło do smażenia

Jajko, mleko, kakao, syrop klonowy, cynamon i sól łączę ze sobą za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej konsystencji. W przygotowanej masie maczam chleb przez mniej więcej pół minuty z każdej strony, a następnie smażę na maśle.

45 komentarzy:

  1. Wyglądają co najmniej jak jakieś pancakes :) Pyszności!
    Wierzę, że domowy chleb smakuje najlepiej, ale ja chyba go nie upiekę... Mentalnie nie mogę się zebrać, drożdże mnie nie lubią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale to sodowy chleb :D

      Usuń
    2. dokładnie, sodowy jest najprostszy na świecie i chyba nie może nie wyjść. na początek najlepszy. :)

      Usuń
  2. Wyglądają bosko! Królewskie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja właśnie myślałąm, że to pancakes ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Radzę - zrób zakwas - wtedy dopiero wpadniesz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo, z pewnością. już kilka razy się do tego zabierałam, ale to trudniejsze niż może się wydawać, kiedy nie mieszka się w jednym miejscu i ma dwie lodówki. :D

      Usuń
    2. wiem:( mój cudowny towarzysz został ususzony na czas roku akademickiego:( w maju będzie miał 3 lata:)

      Usuń
  5. nic nie zastąpi domowego chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja dziś również tosty francuskie. ^^ uwielbiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. intryguje mnie surowe kakao :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. znalazłam chyba kolejne uzależnienie! :D już nie potrzebuję chyba nawet do szczęścia ukochanej gorzkiej czekolady, surowe kakao jest lepsze. kupiłam ostatnio rozkruszone ziarna kakaowca. smakują jak mocno gorzka czekolada, a do tego tak cudownie chrupią!

      Usuń
  8. ten chleb jest fantastyczny i mega prosty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba właśnie ta prostota i szybkość przygotowania są w nim najlepsze. oczywiście poza smakiem! :D

      Usuń
  9. Podzielisz się przepisem na ten sodowy chleb :) ?

    OdpowiedzUsuń
  10. przepyszne! :O i wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Domyślam się...:) Dlatego i ja muszę kiedyś się odważyć!^

    OdpowiedzUsuń
  12. Widzę, że nie tylko ja myślałam, że to pankejki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie dziwię Ci się *.*
    A podasz przepis ? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Domowego chleba żaden inny nie zastąpi <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Również przyłączam się do prośby o przepis. Na razie dwa razy robiłam domowy chleb, ale na drożdżach i efekt niestety nie był zadowalający :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie go dodałam. drożdżowy też mam w planach, bo póki co piekłam tylko bułki.

      Usuń
  16. Wyglądają cudownie!:o a co do chleba - my w domu pieczemy zytni na zakwasie i nikt z nas nie potrafi nawet pomyśleć o kupieniu gotowego :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ileż one w sobie mają magnezu! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. jeezu, teraz te wiśnie. czemu to wszystko tak smacznie wygląda
    ja też, jak tylko mam czas piekę chleb, bułki, ciabatty. chociaż całe szczęście mam niedaleko mieszkania wspaniałą piekarnię, wiec narzekać nie mogę ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis mile widziany, a takie śniadanko to bym zjadła. :D

    OdpowiedzUsuń
  20. ten sos wiśniowy najbardziej przykuł moją uwagę, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ależ kolor *.* świetne śniadanie! Muszę się przemóc i też spróbować upiec chleb..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam zacząć właśnie od sodowego, bo jest naprawdę szybki i prosty. :)

      Usuń
  22. Znam to, domowy chleb jest najlepszy na świecie;-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Tyle razy robiłam francuskie, a nigdy nie kakaowe. Muszę się zainspirować :)

    OdpowiedzUsuń
  24. O tak, domowy chleb najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  25. powiedz mi Marysiu jak je zrobiłaś! :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Muszę zrobić kakaowe! Wyglądają tak przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. tosty z domowego chlebka -no genialne ;D

    OdpowiedzUsuń
  28. podrzuć mi kromkę na spróbowanie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Kocham Twoje śniadania <3

    I te wiśnie...niebo!

    OdpowiedzUsuń
  30. a ja od kiedy zobaczyłam te zdjęcia kombinuję jak zrobić sobie podobne śniadanie...!

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ