7 marca 2013

187.

Pełnoziarniste kluski twarogowe z jagodami, stopionym masłem, cukrem trzcinowym i cynamonem

KLUSKI TWAROGOWE
(1 porcja)


          150 g twarogu półtłustego
          50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
          małe jajko
          szczypta soli

Twaróg rozgniatam w misce za pomocą widelca, dodaję pozostałe składniki i mieszam je ze sobą używając łyżki. Blat kuchenny i ręce oprószam mąką, odrywam po kawałku ciasta (ja podzieliłam je na trzy części) i formuję z każdego z nich wałek o średnicy mniej więcej 1,5 cm, a następnie zwilżonym nożem dzielę je na kwadratowe kluseczki. Wrzucam je na gotującą się wodę i wyjmuję, kiedy wypłyną na powierzchnię.


        
"Wyróżnienie Liebster Blog otrzymywane jest od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawane dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechniania. Osoba z wyróżnionego bloga odpowiada na 11 pytań zadanych przez osobę, która blog wyróżniła. Następnie również wyróżnia 11 osób (informuje je o tym wyróżnieniu) i zadaje 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, z którego otrzymało się wyróżnienie."


1. U przyjaciół najbardziej cenię...
Nie mam przyjaciół, ale gdybym miała, ceniłabym ich za wyrozumiałość (zrozumienie?), której zwykle moim znajomym brak.

2. Cecha, którą chciałabym u siebie zmienić to...
Ojej, już chyba wszyscy znają odpowiedź na to pytanie.

3. W wolnym czasie najbardziej lubię...
Obijać się i oglądać hurtowo filmy.

4. Jestem optymistką/pesymistką.
Realistką.

5. Moja ulubiona książka to...
Zmuszanie od najmłodszych lat przez polski system edukacji do czytania obowiązkowych lektur szkolnych nie pozwala mi mieć jakiejkolwiek ulubionej, nawet "lubianej".

6. Kot czy pies?
Pies, zdecydowanie pies. Kot tylko na zdjęciach.

7. Moja pasja to...
Fotografia i kino.

8. Gdybym mogła cofnąć czas...
Z pewnością zmieniłabym wiele swoich decyzji i przede wszystkim nie zmarnowałabym tyle czasu w swoim życiu.

9. Marzę o podróży do...
A nie wiem, ostatnio jedno z moich marzeń już się spełniło. Na pewno też gdzieś do Stanów, najlepiej na stałe.

10. Tytuł piosenki, która kojarzy mi się z jakimś wspomnieniem to...
Nie wiem dlaczego, bo bez większej chyba przyczyny, bardzo mocno w pamięć zapadło mi "Snowblind" Black Sabbath jako tło dla pewnego osobliwego obrazka. Zawsze, kiedy ją słyszę, mam przed oczami siebie leżącą jesienią w trawie wśród opadłych już liści, przeszywaną przez jakiś dziwny, niewyjaśniony, wywołujący ogromny ból chłód. Czuję wtedy ten lodowaty wiatr i zimę obecną już w powietrzu mimo fałszywego Słońca na niebie.

11. Znienawidzona potrawa z dzieciństwa to...
Nie pamiętam. Nie chcę pamiętać.

Dzisiejsze pytania od Oli. I w końcu zebrałam się, żeby zadać własne pytania i podać w końcu nominacje. Tak więc do zabawy zapraszam:

          Aleksa ndrę
          Alę
          Ashtray
          czekolaadowaaą
          Elin
          fantasmagorję
          maiale
          małą czarną
          pleasureofcooking
          Truskawkę
          wiolę.

1. Upływająca już zima czy zbliżająca się wiosna?
2. Sezonowy owoc lub warzywo, którego nie możesz się doczekać?
3. Ulubione śniadanie nie-na-słodko?
4. Jakich przypraw najczęściej używasz w kuchni?
5. Twoje ostatnie kulinarne odkrycie (ciekawy zakup, nowe danie)?
6. Najbardziej wartościowe według Ciebie produkty spożywcze to...?
7. Jaka muzyka przywołuje Ci na myśl dzieciństwo?
8. Twoje pierwsze kulinarne wspomnienie?
9. Co jest Twoim największym uzależnieniem?
10. Masz jakieś wielkopostne postanowienia?
11. Blog śniadaniowy, który najbardziej Cię inspiruje?

38 komentarzy:

  1. Dla mnie takie kluski to idealne rozwiązanie na słodki obiad, głównie piątkowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a w moim słowniku w ogóle nie ma czegoś takiego jak "słodki obiad", na słodko mogę zjeść jedynie dwa pierwsze śniadania. dla mnie obiad koniecznie musi składać się z dużej ilości warzyw i najlepiej jakiegoś mięska, nawet w piątek. (;

      Usuń
  2. Och, uwielbiam te kluski, ale bardzo rzadko jem je na śniadanie. A w sumie nie wiadomo, czemu, to przecież takie słodkie comfort food.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba muszę częściej jeść takie pyszności jak u ciebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja ciągle zwlekam z kluskami, ech ;<
    ale narobiłaś ochoty na jagody!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie mogę się doczekać świeżych jagód na bazarkach ;)
    ..też mam wrażenie, że zmarnowałam w swoim życiu sporo czasu.. teraz nadrabiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo, na nie to chyba jeszcze trochę poczekamy. (;

      Usuń
  6. Zrobisz mi takie, bo nie jestemw stanie, chora^^:>?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no pewnie, każda wymówka jest dobra. :D

      Usuń
  7. Ale miałaś przepyszny poranek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak patrzę na te owoce to si nie mogę doczekać lata:)
    jak się robi taki kluchy twarogowe?

    OdpowiedzUsuń
  9. ale mi narobiłaś ochoty na takie kluski. i jeszcze te jagody <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ♥ A u Ciebie tak przepysznie się prezentują, jestem po śniadaniu, ale zjadłabym chętnie wszystko z tego talerzyka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też mogłabym je jeść nawet z pełnym żołądkiem. :D

      Usuń
  11. Dziękuję bardzo za nominację, postaram się odpowiedzieć jak najszybciej ;)

    Zazdroszczę Ci tych jagód na talerzu...

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, mniam, mniam ^.^ Uwielbiam te kluski :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne, mi zawsze wychodzą rozgotowane:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może więc za długo je gotujesz? ja wyjmuję je z wody zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. albo możesz dodawać do ciasta zbyt mało mąki, bo wtedy nie ma co go scalać i rzeczywiście kluski mogą mieć dość luźną konsystencję.

      Usuń
  14. Ja też się lubię obijać, bo to bardzo fajne zajęcie jest :D A kluski wyglądają cudnie, ten cukier skarmelizowany na wierzchu... dobrze widzę? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba niekoniecznie skarmelizowany, po prostu trzcinowy ma taki kolor. (;

      Usuń
  15. Cudne kluseczki, jadłabym! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. kluski z jagodami :ooo zazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń
  17. ooch, moja pierwsza nominacja ever, bardzo mi miło! ;)
    a leniwe z masłem i cukrem najlepsze, miałam nawet dziś robić, bo ser biały już mało co z lodówki sam nie wyszedł :D jednak stanęło na plackach z twarogiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie bardzo się cieszę, że to właśnie ja mogłam cię po raz pierwszy nominować. :)

      Usuń
  18. Jagody, no nie! Boskie śniadanie :)

    A za nominację dziękuję, odpowiem na dniach :*

    OdpowiedzUsuń
  19. kocham twoje śniadaniaa! <3
    przykro mi, napewno znajdziesz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale po co właściwie szukać ich na siłę? to, że nie mam prawdziwych przyjaciół, wcale nie przeszkadza mi w posiadaniu naprawdę dobrych znajomych. (;

      Usuń
  20. z jagodami, bardzo chętnie ;3
    lubię snowblind

    OdpowiedzUsuń
  21. omomom marze teraz tylko o takich kluseczkach <3 pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  22. w tym momencie przepadłam :<

    OdpowiedzUsuń
  23. jestem zbyt leniwa, a z chęcią bym takie zjadła ;c

    OdpowiedzUsuń
  24. Kolejny fajny przepis. Dadam tylko zamiast czesci maki kasze manne - chłonie wilgoc i wole ja dawac dla pewnisci

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ