Płatki owsiane na mleku z dynią, masłem z nerkowców, miodem kremowym i nerkowcami
Ostateczne pożegnanie z zimą, czas zwolnić w końcu trochę miejsca w zamrażarce przed zbliżającym się wiosennym sezonem!
DYNIOWO-NERKOWCOWA OWSIANKA
duży kawałek dyni (ok. 150-200 g)
150 ml mleka
70 g płatków owsianych
łyżka masła z nerkowców
szczypta soli
+miód i posiekane nerkowce do podania
Płatki owsiane zalewam trzy razy większą ilością wrzątku (210 ml), solę i odstawiam do napęcznienia. Dynię kroję w kostkę i wrzucam do rondelka z płatkami. Dolewam mleko i podgrzewam dopóki nie zacznie bulgotać, a następnie zmniejszam płomień i gotuję pod przykryciem na małym ogniu. Gdy dynia zmięknie, część rozcieram łyżką na ściankach rondelka, a część pozostawiam w kawałkach. Na koniec gotowania dodaję łyżkę masła z nerkowców i tylko delikatnie mieszam, by masło pozostawiło w owsiance nieregularne smugi. Podałam ją polaną miodem i posypaną grubo siekanymi nerkowcami.
świetnie wygląda Twoje dzisiejsze śniadanko (;
OdpowiedzUsuńto masełko brzmi kusząco
OdpowiedzUsuńświetnie to wygląda - skład jest w moim 'guście smakowym' :D
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Mam mus dyniowy, muszę podobną przygotować :)
OdpowiedzUsuńAle gęsta, pyszota :D
OdpowiedzUsuńWygląda tak miodowo <3
OdpowiedzUsuńMasło z nerkowców? Aż bym skosztowała:)
OdpowiedzUsuńpolecam - najlepsze ze wszystkich orzechowych!
Usuńlubię takie gęste :)
OdpowiedzUsuńsama robilas to masełko?
OdpowiedzUsuńnie, mam kupne firmy terrasana - 100% orzechów w składzie. (;
Usuńwygląda cudnie! masło z nerkowców? To moje ulubione orzechy, wiec zgaduję że mega smaczne!
OdpowiedzUsuńjest naprawdę wspaniałe, naturalnie słodkie w smaku. szczerze polecam!
Usuńi jaa robię porządki w zamrażalce, wszystko czas wyjadać i zapełnić niedługo świeżynkami :D
OdpowiedzUsuńjak tylko zobaczyłam zdjęcie pomyślałam: na bank z dynią! idę zagrać w totka chyba :D
OdpowiedzUsuńhaha, ale sądząc po kolorze to chyba nie było aż tak trudne do przewidzenia. :D
UsuńWygląda tak słonecznie, miodowo... Słodko, bo miód właśnie ze słodyczą mi się kojarzy. Widzisz więc, że mam tutaj same pozytywne skojarzenia!
OdpowiedzUsuńtak, miód rzeczywiście ma to do siebie, że jest słodki. :D
UsuńOj zjadłabym taką, szczególnie z tym masełkiem z nerkowców<3
OdpowiedzUsuńAleż mam ochotę na owsiankę :) Piękne zdjęcie! Ja mam jeszcze jedną porcję dyni upchniętą w kąt zamrażarki ;)
OdpowiedzUsuńu mnie to była już niestety ostatnia. ;< teraz nie pozostaje mi nic innego, jak znowu czekać na dynię do jesieni!
Usuńcudowny kolor ma:) a ja jeszcze nigdy nie jadłam dyni, w tym roku zamierzam to zmienic:D
OdpowiedzUsuńkoniecznie! tegoroczny sezon dyniowy był moim pierwszym, ale nie wyobrażam sobie już kolejnych bez niej!
UsuńSłoneczne śniadanko :) A moje zapasy dyni się już skończyły :(
OdpowiedzUsuńSmacznie i wesoło! :D
OdpowiedzUsuńsuper kolorek i te orzechy to uwielbiam -nerkowce <3
OdpowiedzUsuńsuper połączenia:) uwielbiam nerkowce:)
OdpowiedzUsuńznowu zima, więc przynajmniej taka owsianka daje trochę słońca, cudowna : )
OdpowiedzUsuńśliczny kolorek ;)
OdpowiedzUsuństanowczo zrobię wszystko żeby choć raz spróbować jedno z Twoich śniadań, hihi! ;D
OdpowiedzUsuńnie obiecuj, tylko wpadaj! :D
UsuńAle kolor, ale pysznie wygląda! :D
OdpowiedzUsuńSama zrobiłaś to masło? Musi być doskonałe *-*
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam dyni, w takim połączeniu pewnie była niebiańska :D
nie, kupiłam już jakiś czas temu, ale ma w składzie 100% orzechów. (;
Usuńkolor słońca <3
OdpowiedzUsuńGdyby tylko nie ten snieg za oknem..
pychotka!
To musiało być pyyyszne!
OdpowiedzUsuńpozytywny kolorek :D
OdpowiedzUsuńTez żegnam się z zimą, czego dowodem jest wyciąganie prawie ostatniego pojemnika mrożonych truskawek ;)
OdpowiedzUsuńmmmmmmm! z dynią nie jadłam! ale musiało być pycha:)
OdpowiedzUsuńi zazdroszczę Ci tego masła;p