17 stycznia 2014

503.

Makowe placki z orzechami włoskimi w miodzie

Przykro mi, że nie robię gorszych śniadań - jednak to również bardzo mi smakowało. Po raz kolejny mniam.

MAKOWE PLACKI

          50 g mielonego maku
          50 ml wrzątku
          50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
          50 ml mleka
          białko jajka (można użyć całego jajka)
          łyżka stopionego masła
          łyżka miodu
          pół łyżeczki sody oczyszczonej
          szczypta soli
          +miód i orzechy włoskie do podania

Mak wsypałam do miski i sparzyłam wrzątkiem. Odstawiłam go na kilka chwil, a następnie dodałam mąkę, białko, masło, miód, sodę i sól i wymieszałam składniki. Na koniec dolałam mleko i ponownie dokładnie wymieszałam ciasto. Smażyłam placki na średnim ogniu na patelni teflonowej z obu stron. Podałam je z garścią orzechów włoskich, którymi "wyczyściłam" kończący się słoiczek miodu.


          365 dni temu
W zeszłym roku o tej porze był już śnieg. I mimo chłodu tliła się jeszcze jakakolwiek nadzieja.

30 komentarzy:

  1. wszytskie twoje śniadania, wyglądają tak pysznie, że mam ślinotok :D

    OdpowiedzUsuń
  2. spoko, też tak mam. ostatnio dzień w dzień sobie myślę, jaka to jestem boska, bo takie śniadania mi wychodzą. naprawdę, dawno nie jadłam nie udanego. nawet w sumie nie pamiętam takiego. we rock!

    OdpowiedzUsuń
  3. A co to jakiś wrzut do mnie? Że skomentowałam, że prawie każde Twoje śniadanie jest dobre? Marian wyluzuj, to nie było nic osobistego, po prostu uśmiecham się zawsze, kiedy czytam, że znów udało Ci zrobić coś, co tak Cię zachwyciło, tak Ci posmakowało. To talent, ja takiego nie mam.

    Take it easy:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wrzut? nieee, lubię ironizować, ale sama nie traktuję tego poważnie i tobie teź nie radzę. :D

      Usuń
  4. Świetnie wyglądają. Makowe z orzechami musiały smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mamuniu jak one sie prezentują! Podziel sie przepisem blagam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uważaj, Agateq znowu się doczepi!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, zjadłabym takie placuszki <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Można poprosić o przepis?

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje placuszki zawsze mnie zachwycaja, ze sa takie rowniutkie i grubiutkie. Jak ty to robisz ?
    Nominowalam cie do LBA

    OdpowiedzUsuń
  10. I do not leave many remarks, however i did some searching and wound up here "503.".
    And I actually do have some questions for you if you don't mind.
    Could it be only me or does it give the impression like
    some of the responses appear as if they are written by brain dead
    folks? :-P And, if you are posting at other social sites, I'd like to keep up with anything fresh
    you have to post. Would you list of the complete urls of all your community pages like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?


    Look at my web page: best dentist (redstopsign.co.uk)

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie dzisiaj również mak :) Śniadanie oczywiście pychotka :)
    Dodaj do jakiegoś chałwę bądź białą czekoladę to napiszę, że by mi nie smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pulchniutkie ! Uwielbiam makowe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Prezentuja sie znakomicie ♥

    OdpowiedzUsuń
  14. rewelacyjne! czekam na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają trochę jak kostka makowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Po wielu miesiącach udało mi się odróżnić słoik po melasie karobowej... Tak, jak w przypadku masła orzechowego, miodu czy tahini, zostawiłam słoik w wiadomym celu, ale tym razem nie mam absolutnie pomysłu na owsiankę, która mogłabym ram wsadzić. Jaką Ty byś zrobiła w połączeniu z melasą?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli chodzi o owoce, które moim zdaniem najlepiej komponują się ze smakiem karobu, to na pewno dość oczywisty banan, ale też maliny, truskawki. uwielbiam też jego połączenie z kakao. o ile melasa karobowa smakuje mniej więcej tak samo jak sam proszek, to może kakaowa owsianka słodzona bananem? (: jeżeli masz dostęp do kruszonego surowego kakao, to świetnie dopełniłoby całości moim zdaniem.

      Usuń
    2. Uwierz lub nie- pomyślałam dokładnie o takiej samej. :) Klasyczna kakaowa z bananem, do tego ziarno kakaowca. A biorąc pod uwagę moje zamiłowanie do iście gorzkiego smaku surowego kakao- zawsze muszę mieć jego spory zapas w szafie. Myślałam również o upieczeniu w tym słoiku brownie z awokado z surowymi pistacjami i ziarnem kakaowca, ale ze względu na brak czasu- wybiorę pierwszą opcję. (; Swoja drogą widzę podobne gusta- również uwielbiam połączenie karobu z malinami. Dzięki!

      Usuń
  17. Właśnie stały się moim faworytem roku 2014:D Generalnie chyba jedne z najfajniejszych placków na blogu:D

    OdpowiedzUsuń
  18. nie masz talentu do niedobrych śniadań, i tyle :D
    uwielbiam twoje pyszne poranki i te genialne przepisy! te placki są obłędne <3 marzę teraz o takich!

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubię mak, orzechy i miód. Placki z rana to prawdziwe niebo. Więc...porywam makową wierzyczkę!

    OdpowiedzUsuń
  20. w smak nie wątpię, ale jakie ładne wyszły! idealnie równe :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mi z tego powodu jakoś przykro nie jest, codziennie coś pyszniejszego *.*

    OdpowiedzUsuń
  22. Te zdjęcia mówią same za siebie - pycha!
    Ja chcę takie placki! ;D

    OdpowiedzUsuń
  23. Genialnie wyglądają i na pewno smakują! Nie dziwię się, że wszystkie śniadania masz 'najlepsze' - patrząc na nie też bym tak uważała!

    OdpowiedzUsuń
  24. Od razu nawet wylądowały w nagłówku, wow! :D

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ