18 stycznia 2014

504.

Pełnoziarnisty czekoladowy muffin nadziany kokosową ricottą

Chciałabym coś napisać, ale jestem zmęczona spaniem do 10. Uwielbiam to cudownie napieprzające sobotnie słońce. Gdyby nie ono, robienie zdjęć przestałoby być dla mnie jakimkolwiek wyzwaniem.

MUFFIN CZEKOLADOWY

          50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
          10 g stopionego masła
          50 ml mleka
          jajko
          łyżka gorzkiego kakao
          posiekana gorzka czekolada
          łyżeczka cukru trzcinowego
          pół łyżeczki sody oczyszczonej
          szczypta soli

          nadzienie
          75 g ricotty
          10 g wiórków kokosowych

Mąkę wsypałam do miski, dodałam kakao, cukier, sodę i sól, wbiłam jajko i połączyłam ze sobą wszystkie składniki. Następnie dodałam stopione masło i rozrzedziłam ciasto mlekiem. Na koniec dodałam gorzką czekoladę i wymieszałam ją z masą. Połowę ciasta przełożyłam na dno kokilki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie umieściłam w środku nadzienie z ricotty wymieszanej z wiórkami kokosowymi i wyłożyłam na nie pozostałą masę czekoladową. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam przez pół godziny.


          365 dni temu

21 komentarzy:

  1. Szkoda, ze nie ma zdjęcia przedstawiającego nadzienie. Kokosowa ricotta... mistrzostwo świata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, absolutnie. Wypoczywaj c:

    OdpowiedzUsuń
  3. czekoladowo z kokosowym wnętrzem - ideał!!!
    przyjemnej, leniwej sobory ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawie zawsze robiąc jednoporcjowe wypieki nadziewam je ricottą. Czasami kombinuję że smakami, ale chyba najbardziej ( jako nadzienie oczywiście) odpowiada mi w klasycznej, pierwotnej formie jako porządny kleks prosto z opakowania. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładnie. Też bym chętnie nadzienie zobaczyła. :)
    Ładny nowy nagłówek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wolę takie słońce niż jego brak - zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne śniadanko :)

    I ponownie dziękuję za inspirację do mojego dzisiejszego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pycha, też bym takie chętnie zjadła:D

    OdpowiedzUsuń
  9. oho, mój ulubiony chyba muffin :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowna ! Ma wspaniały intensywny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki cudny muffinek. Kocham i czekoladę i kokos . Ale kto ich nie kocha ?
    Jednoporcjowego muffinka mam w planach niebawem zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. muffin na śniadanie to świetna opcja, do tego ta ricotta z nutą kokosu- jestem w niebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie muffiny! Ja bym jeszcze dodała truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam muffiny! Ja bym jeszcze dodała truskawki :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Muffin wygląda zachęcająco :) aa ten środek....Musiało być pysznie :) Słońce z samego rana uwielbiam :) Dzień od razu jest lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. musisz mieć niezłe rachunki za prąd :D

    OdpowiedzUsuń
  17. ricotta to najlepsze muffinowe nadzienie, bez dwóch zdań! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. prosze o przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ