Pełnoziarniste dyniowo-jabłkowe pancakes z masłem i miodem kremowym
DYNIOWO-JABŁKOWE PANCAKES
małe jabłko (ok. 120 g)
kawałek dyni (ok. 60 g)
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
20 ml maślanki
jajko
łyżka stopionego masła
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Dynię i jabłko ścieram do miski na tarce o grubych oczkach. Dodaję masło, mąkę, sodę i sól, wbijam jajko i łączę ze sobą wszystkie składniki, by ciasto nie miało grudek. Rozrzedzam je maślanką (jej ilość jest zależna od jabłka, jakiego się używa - moje było dość soczyste, stąd nie użyłam jej dużo) i ponownie mieszam. Smażę placki na patelni teflonowej na średnim ogniu z obu stron. Podałam z topiącym się masłem i miodem kremowym.
taaak, to połączenie wyśmienite ;)
OdpowiedzUsuńpyszne te placuchy, taką górkę zjadłabym z chęcią ;)
Mniam!
OdpowiedzUsuńPiekłam ciasto dyniowo- jabłkowe i zdecydowanie potwierdzam. :)
OdpowiedzUsuńo jejku, jaka urocza górka :D i do tego pyszna!
OdpowiedzUsuńJaka pysznosc ! I maselko z miodem.. *-*
OdpowiedzUsuńrobiłam dyniowo-jabłkowe, to naprawdę zgrany duet, no i to masło do tria :)
OdpowiedzUsuńjabłko i dynia, w takim połączeniu widziałam już sporo dżemów, więc i placuszki też muszą być! w twoim wykonaniu jak zawsze pyszne! z miodem <3
OdpowiedzUsuńWłaśnie mi się przypomniało, że dwa lata temu robiłam taki dżem:D
Usuńz masłem <3
tzn. dżem był bez masła, druga linijka tyczy się placków:P
Usuńmasło4ever!
UsuńJestem na nie bardzo chętna! <3 *-*
OdpowiedzUsuńjest tyle sposobów na dynię w roli głównej, że aż nie wiadomo za co się zabrać ;D
OdpowiedzUsuńDuet idealny :D A przez te dodatki zachciało mi się ciepłego mleka z dużą ilością miodu i masła <3
OdpowiedzUsuńJutro kupuję dynię, nie ma bata! Świetnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńuwielbiam jabłkowe pancakes , są cudowne !
OdpowiedzUsuńhej myślisz że smak/konsystencja placków nie ucierpią, jeśli przygotuję ciasto wieczorem, a smażyć będę nazajutrz? :)
OdpowiedzUsuńnieee, tylko sodę dodałabym tuż przed smażeniem. :)
UsuńDzięki wielkie :)
UsuńMagda