Płatki owsiane na soku z antonówek z razową kaszą manną, antonówką, rozmarynem i ricottą
vegan: ricotta -> pominąć
vegan: ricotta -> pominąć
Nie wiem, czy od czasów tego śniadania jadłam lepszą owsiankę. A to już o czymś świadczy. Teraz nie straszne mi już ani historia, ani WOS.
150 ml soku jabłkowego
50 g płatków owsianych
20 g razowej kaszy manny
mała antonówka
garść świeżego rozmarynu
szczypta soli
+ricotta lub inne dowolne dodatki do podania
Płatki owsiane zalewam 150 ml wrzątku i odstawiam do napęcznienia. Kiedy wchłoną całą wodę, dolewam do nich sok, wrzucam do rondelka pokrojone w kostkę jabłko i rozmaryn, doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem do zgęstnienia. Gdy płatki wchłoną cały płyn, dosypuję kaszę mannę, dolewam kolejne ok. 150 ml wody i gotuję jeszcze chwilę do uzyskania pożądanej konsystencji owsianki. Tak przygotowane płatki odstawiłam na noc, a rano podałam z ricottą.
OWSIANKA JABŁKOWA Z ROZMARYNEM
50 g płatków owsianych
20 g razowej kaszy manny
mała antonówka
garść świeżego rozmarynu
szczypta soli
+ricotta lub inne dowolne dodatki do podania
Płatki owsiane zalewam 150 ml wrzątku i odstawiam do napęcznienia. Kiedy wchłoną całą wodę, dolewam do nich sok, wrzucam do rondelka pokrojone w kostkę jabłko i rozmaryn, doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem do zgęstnienia. Gdy płatki wchłoną cały płyn, dosypuję kaszę mannę, dolewam kolejne ok. 150 ml wody i gotuję jeszcze chwilę do uzyskania pożądanej konsystencji owsianki. Tak przygotowane płatki odstawiłam na noc, a rano podałam z ricottą.
jeżeli według Ciebie uznana za najlepszą , to do zrobienia :D
OdpowiedzUsuńulalal.. lubię owsianki na soku z owoców-mają jakiś taki inny smak :)
OdpowiedzUsuńA czekoladowa owsianka podlinkowana-niebo <3
wierzę na słowo, że było pyszne :D
OdpowiedzUsuńSok z antonówek i same antonówki.... Naprawdę Ci wierzę, że to było obłędne śniadanie, ubóstwiam te jabłka!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam owsianki na skou i na razie nie zamieżam, ale czekoladową muszę zrobić! <3
OdpowiedzUsuńBardzo zaskakujące połączenie! Nie pierwszy raz u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńRozwijasz się!
OdpowiedzUsuńmyślałaś już na jakie studia się wubierasz? :)
OdpowiedzUsuństudia to i ja nie wiem, ale wiem, ze blisko mnie :*:D
Usuńa wybierasz się, kochanie, do krakówka? :D
Usuńnajpewniej dziennikarstwo.
Z jablkiem na soku jablkowym to jedna z moich faworytek ( koniecznie schlodzona). Dodatek ricotty i rozmarynu musial stworzyć swietna kompozycję!
OdpowiedzUsuńtwoje śniadania to istne arcydzieła :)
OdpowiedzUsuńcoś dla takich jabłkowych maniaków jak ja :)
OdpowiedzUsuńa sok sama robiłaś? :)
OdpowiedzUsuńnie, to kupny 100%.
UsuńPodoba mi się, na soku jeszcze owsianki nie gotowałam :)
OdpowiedzUsuńo tak, jak sok jabłkowy to tylko z antonówek :D
OdpowiedzUsuńbardzo uciążliwe byłoby może dodanie przepisu? :D z owsiankami z manną problem jest taki, że nie wiem jak wyważyć proporcje :< a na soku nigdy nie robiłam, więc tym bardziej. a skoro najlepsza to muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńzjem kolację i dodaję. :D
Usuńjasne :) co tam dobrego masz? :D
OdpowiedzUsuńbo owsianki mają w sobie moc, taką magię :) szczególnie kiedy nam tak smakują, od razu pozytywnie się nastawia na cały dzień :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ta kompozycja, sama chętnie zrobię kiedyś na soku, a jak z ricottą to już bez dwóch zdań pycha!
Czy mógłbyś napisać, skąd masz ten słoik?- http://poranne-zamotanie.blogspot.com/2013/07/311-siodme-niebo.html#comment-form. Bardzo przydałby mi się na studia. :-)
OdpowiedzUsuńto słoik po miodzie firmy bihophar. :)
Usuń