Wiecie, że dzisiaj rozpoczyna się już szósty miesiąc, odkąd zaczęłam dzielić się z Wami swoimi śniadaniami? Z tej okazji mam dla Was mały prezent. Dość skromny, ale za na okrągłe 200 postów, które zbliżają się wielkimi krokami, postaram się przygotować coś lepszego. Tymczasem dostałam od koleżanki trochę swoich zdjęć z Izraela. Koniec końców wybrałam tylko dwa, bo reszta średnio nadaje się do publikacji. Cóż, tych nie trzeba chyba specjalnie komentować... :D
A co do śniadania - chyba nie trudno zauważyć, że ostatnio stałam się fanką wszelkich kakaowych owsianek. Smakują jak ogromna porcja brownie i szczerze je pokochałam, zwłaszcza słodzone bananem. A dzisiejsza, cóż... Najlepsza, jaką do tej pory jadłam!
A co do śniadania - chyba nie trudno zauważyć, że ostatnio stałam się fanką wszelkich kakaowych owsianek. Smakują jak ogromna porcja brownie i szczerze je pokochałam, zwłaszcza słodzone bananem. A dzisiejsza, cóż... Najlepsza, jaką do tej pory jadłam!
OWSIANKA CZEKOLADOWO-SEZAMOWA
60 g płatków owsianych
dwie łyżki gorzkiego kakao
łyżeczka mielonej wanilii
szczypta soli
banan
10 g gorzkiej czekolady
dwie łyżki tahini
łyżeczka sezamu
Płatki owsiane zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie dodaję kakao, dosalam do smaku, dolewam jeszcze trochę wody (mniej więcej tyle, by było jej ok. centymetr powyżej linii płatków) i gotuję płatki na małym ogniu, dopóki nie zgęstnieją. Wtedy dodaję podzielonego dłońmi na mniejsze części banana i mieloną wanilię i gotuję jeszcze chwilę, dopóki banan nie zmięknie. Przekładam owsiankę do miseczki i podaję polaną tahiną i posypaną sezamem i posiekaną kostką gorzkiej czekolady.
Owsianka zdecydowanie na tak ;)
OdpowiedzUsuńA zdjęcie 1 rewelacja :D
owsianka musiała być pyszna, na pewno stawia na nogi z rana :) co do tahini jestem bardzo ciekawa tego smaku, ale jeszcze w żadnym sklepie nie widziałam.
OdpowiedzUsuńja osobiście tahini uwielbiam na równi z masłem orzechowym. :) sama pasta sezamowa jest od niego zdecydowanie mniej słodka i ma ten intrygujący sezamowy smak. ja kupiłam ją w piotrze i pawle, jest bodajże na zdrowej żywności.
UsuńUwielbiam maseczki błotne, zawsze czekam aż zrobi się z nich skorupa :P Ale nigdy nie nałożyłam na twarz. Jesteś tą, która ma najwięcej "maseczki" na sobie? ;) Świetnie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuńA śniadanie jak zwykle u Ciebie, takie, które sama z chęcią bym zjadła :) Czy gorzka czekolada i kakao smakują razem bardziej wyraziście? :)
tak, ja to ta najbardziej gorliwa. :D a co do śniadania, to w sumie nigdy się nad tym nie zastanawiałam. po prostu lubię takie podwójnie czekoladowe owsianki, kiedy oprócz czekoladowego smaku osiąganego przez dodanie kakao coś jeszcze przyjemnie chrupie. (;
UsuńTo faktycznie musi być ciekawe, kiedyś się skuszę na taki trik :)
Usuńmozesz podqc proporcje i krotki opis prosze? ;)
OdpowiedzUsuńjasne, mogę dodać nawet cały przepis. :D
UsuńKakaowych owsianek zdecydowanie nie da się nie pokochać ;-)
OdpowiedzUsuńzdjęcie nr 1 jest prześwietne :D
OdpowiedzUsuńa co do owsianki - ja wolę nie zaczynać 'kakowego ciągu' bo moge z niego nie wyjść ;D
Nie dałabym się tak "ociapać":p
OdpowiedzUsuńMuszę kupić gdzieś tahinę. !
OdpowiedzUsuńPierwsze zdjęcie rządzi.! :D
Porywam Ci te płatki dzisiaj! :)
OdpowiedzUsuńA zdjęcie świetne, morze martwe? :>
tak - pierwsza atrakcja, która czekała nas w izraelu. :)
UsuńŚwietne to błotne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńI bardzo smakowicie roztapia się czekolada w Twojej miseczce.. ;)
Takie owsianki mogłabym jeść i jeść. Nigdy sie nie znudzą :)
OdpowiedzUsuń2 zdjęcia - mistrzostwo! ^^
OdpowiedzUsuńja też jestem fanką tych boskich owsianek <3
OdpowiedzUsuńjak smakuje ci ta tahina ? chce ja kupić...
uwielbiam ją, mogę jeść nawet samodzielnie łyżką. (; jeśli lubisz masło orzechowe i sezam, to i tahina z pewnością ci posmakuje!
UsuńObłędna owsianka ♥.♥
OdpowiedzUsuńBłotko! :D
Idealne połączenie!<3
OdpowiedzUsuńUwielbiam kakaowe i z gorzką czekoladą <3 Idealna :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądacie w tym błotku :D
Mogłabyś mi poradzić, do czego najlepiej wykorzystać karob oraz z jakimi dodatkami? :) Czy sprawdziłby się w tej owsiance zamiast kakao?
OdpowiedzUsuńDzisiaj kupiłam po raz pierwszy, nigdy nie miałam do czynienia z tym produktem i nie wiem, czy na pierwszy ogień zrobić owsiankę, placki, czy jeszcze coś innego :)
tak, na pewno, chociaż według mnie połączenie kakao i sezam jest i tak nie do przebicia. (; ale karob ma bardzo podobny do kakao smak, więc spokojnie można je używać alternatywnie. jeżeli chodzi o wszelkie wypieki i placki, to podobnie jak w przypadku dodawania kakao - bardzo łatwo o zakalec, co jednak w niczym nie umniejsza walorów smakowych potrawy. moim zdaniem lekko karmelowy posmak karobu idealnie komponuje się z malinami, także to połączenie szczerze polecam. :)
Usuńcudowne zdjęcia!:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł na owsiankę a zdjęcia jak zwykle przepiękne :)
OdpowiedzUsuńnie pisałem do tej pory, ale jestem zakochany w całej Twojej fotorelacji z Izraela!!:)
OdpowiedzUsuńo, czyli fejsbukowe lajki to nie tylko przejaw najzwyklejszej litości. :DD
Usuńnormalnie boskie to pierwsze zdjęcie <3
OdpowiedzUsuńomamo, ale rozpusta. a słodzenie bananem to naajlepszy sposób!
OdpowiedzUsuńi chyba najzdrowszy!
UsuńPodaj mi taką jutro na śniadanie, proszę :)
OdpowiedzUsuńz chęcią, jeśli tylko pojawisz się u mnie w porannych godzinach. (;
Usuńsuper owsianka ;d
OdpowiedzUsuńfajne to zdjecie w błotku;D
OdpowiedzUsuńteż lubię kakaowe ;)
OdpowiedzUsuńchętnie wymalowałabym się błotkiem ^^
jakos na tym zdjeciu nie widac twojej super szczuplej sylwetki o ktorej tyle sie nagadalas
OdpowiedzUsuń