26 marca 2013

206.

Bananowo-kokosowe kluski kładzione na mleku

Dobrze zjeść czasami coś takiego... comfort. Pełny brzuszek to przynajmniej o jeden powód do zmartwień mniej.

Proszę, dajcie mi jeszcze trochę czasu.
Byle do czwartku.


BANANOWO-KOKOSOWE KLUSKI KŁADZIONE

          250 ml mleka
          banan
          białko jajka (użyłam samego białka, 
          bo chciałam wykorzystać zalegające w lodówce)
          40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
          15 g mąki kokosowej
          5 g wiórków kokosowych
          szczypta soli

Banana rozgniatam widelcem w kubeczku, a następnie dodaję białko, mąkę, wiórki kokosowe i szczyptę soli do smaku i mieszam ze sobą wszystkie składniki do otrzymania jednolitej, gęstej masy. Oddzielam ciasto łyżką i "spycham" na gotujące się mleko i gotuję kluski jeszcze około dwóch minut.

48 komentarzy:

  1. Musiały być pyszne :3
    O tak, oby do czwartku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. miałam na nie dzis mega ochote;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię kluski lane, ale jakimś cudem nie robiłam ich wieki. Może dlatego, że nie pamiętam przepisu..? :c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest już dodany, jeżeli ciągle miałabyś na nie ochotę. (;

      Usuń
  4. :D
    Porywam, takiego comfort nigdy nie za wiele. :))

    OdpowiedzUsuń
  5. podoba mi sięTwoje śniadanie, takie lekkie, ale bardzo sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bananowo-kokosowe?<3 na razie jadłam tylko zwykłe i były pyszne, a w takiej wersji smakowej to dopiero muszą być dobre!
    a ja mam odwrotnie - wolałabym, żeby teraz czas stanął w miejscu i kolejny dzień nie nadchodził:<

    OdpowiedzUsuń
  7. oj tak, taka miseczka jest czasem niezastąpiona.

    OdpowiedzUsuń
  8. O kurczę, brzmi super! Podasz przepis? Bo nighdy nie robiłam takich :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kluski z bananem, i w dodatku z kokosem - egzotyczne tropikalne połączenie, wybornie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kokos i banan, idealne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę w końcu je zrobić ;) pięknie wyglądają..tak jakoś lżej człowiekowi na duszy, jak widzi takie danie z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, szczerze chciałabym, żeby tak smakowało moje dzieciństwo. :D

      Usuń
  12. Zgrałyśmy się ze śniadaniem :D
    Najlepsze !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jej, rzeczywiście! tak, dodatek mąki kokosowej jest świetny. :)

      Usuń
  13. uwielbiam kluski, zawsze są dla mnie wyjątkowym śniadaniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wszelkie kluski na śniadanie jadam dość rzadko, więc też w jakiś sposób są wyjątkowe. (;

      Usuń
  14. Kokos i banan, u mnie też dzisiaj tylko w innej postaci. :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam banany w owsiankach, kaszkach, puddingach, a takich klusek jeszcze nie próbowałam, muszą być bardzo smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie tak - banan dodaje im naturalnej słodyczy, a smak kokosa nieco egzotycznego klimatu. :)

      Usuń
  16. Ja kiedy ostatnio próbowałam robić kluseczki kładzione to mi - delikatnie mówiąc - nie wyszło. Ale twoje wyglądają bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam pojęcia, dlaczego mogły ci nie wyjść. robiłaś jabłkowe, prawda? może złe proporcje - za mało mąki w stosunku do jabłka?

      Usuń
  17. No muszę je w końcu zrobić, ta idea ciepłego brzuszka do mnie bardzo przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie comfort food to ja rozumiem!

    OdpowiedzUsuń
  19. Jeszcze nie próbowałam klusek kładzionych w słodkiej wersji. Wiele przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie koniecznie spróbuj, bo to chyba jedna z ich najlepszych wersji. :)

      Usuń
  20. Bananowo kokosowe *.* Musiały smakować obłędnie! Muszę takie zrobić, koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. dobra wariacja na temat tych jabłkowych. oj, podoba mi się bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniam! <3
    Do czwartku szybko zleci! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. genialne - bananowo kokosowe , pycha !*-*
    jeszcze tylko jutro i koniec na pare dni,damy rade ;D

    OdpowiedzUsuń
  24. oj kusicie kluskami, kusicie :D

    OdpowiedzUsuń
  25. To musiało być przepyszne, gdy tylko będę miała więcej czasu to sobie ugotuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to akurat śniadanie z kategorii tych ekspresowych, wcale nie potrzeba zbyt dużo czasu na jego przyrządzenie. :)

      Usuń
  26. smakowicie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Narobiłaś mi ochoty, zjem sobie jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ostatnio robiłam prawie identyczne, ale do jednej połowy ciasta dodałam kakao. Polecam takie rozwiązanie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, to musiało być naprawdę ciekawe! koniecznie do wypróbowania. :)

      Usuń
  29. Czy mąka kokosowa której używasz, to nie są przypadkiem drobniej zmielone wiórki kokosowe? Tak przynajmniej jest we Włoszech :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, jest zdecydowanie mniej wilgotna, bo zawartość tłuszczu jest o wiele niższa. o ile wiórki będą miały pewnie z 500 kcal/100 g, w mące kokosowej jest ich bodajże 138. bądź co bądź - i jedno, i drugie z kokosa. (;

      Usuń
  30. Ojej, ja chcę spróbować! :) Nigdy nie robiłam takich rzeczy i mam wielką ochotę poeksperymentować.

    OdpowiedzUsuń
  31. kolejne genialne śniadanko :D nie wystarczy mi życia, na wypróbowanie wszystkich Twoich śniadaniowych pomysłów ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest jeszcze nadzieja, że skończą mi się kiedyś pomysły. :D

      Usuń
  32. podoba mi się ten przepis:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. Kooocham kluseczki na mleku ! Tego smaku nie próbowałam ale na pewno nie zapomnę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ