Proszę, dajcie mi jeszcze trochę czasu.
Byle do czwartku.
BANANOWO-KOKOSOWE KLUSKI KŁADZIONE
banan
białko jajka (użyłam samego białka,
bo chciałam wykorzystać zalegające w lodówce)
40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
15 g mąki kokosowej
5 g wiórków kokosowych
szczypta soli
Banana rozgniatam widelcem w kubeczku, a następnie dodaję białko, mąkę, wiórki kokosowe i szczyptę soli do smaku i mieszam ze sobą wszystkie składniki do otrzymania jednolitej, gęstej masy. Oddzielam ciasto łyżką i "spycham" na gotujące się mleko i gotuję kluski jeszcze około dwóch minut.
Musiały być pyszne :3
OdpowiedzUsuńO tak, oby do czwartku :)
miałam na nie dzis mega ochote;D
OdpowiedzUsuńLubię kluski lane, ale jakimś cudem nie robiłam ich wieki. Może dlatego, że nie pamiętam przepisu..? :c
OdpowiedzUsuńjest już dodany, jeżeli ciągle miałabyś na nie ochotę. (;
Usuń:D
OdpowiedzUsuńPorywam, takiego comfort nigdy nie za wiele. :))
podoba mi sięTwoje śniadanie, takie lekkie, ale bardzo sycące :)
OdpowiedzUsuńbananowo-kokosowe?<3 na razie jadłam tylko zwykłe i były pyszne, a w takiej wersji smakowej to dopiero muszą być dobre!
OdpowiedzUsuńa ja mam odwrotnie - wolałabym, żeby teraz czas stanął w miejscu i kolejny dzień nie nadchodził:<
oj tak, taka miseczka jest czasem niezastąpiona.
OdpowiedzUsuńO kurczę, brzmi super! Podasz przepis? Bo nighdy nie robiłam takich :)
OdpowiedzUsuńjuż dodaję. :)
UsuńKluski z bananem, i w dodatku z kokosem - egzotyczne tropikalne połączenie, wybornie;)
OdpowiedzUsuńKokos i banan, idealne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu je zrobić ;) pięknie wyglądają..tak jakoś lżej człowiekowi na duszy, jak widzi takie danie z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńhaha, szczerze chciałabym, żeby tak smakowało moje dzieciństwo. :D
UsuńZgrałyśmy się ze śniadaniem :D
OdpowiedzUsuńNajlepsze !
jej, rzeczywiście! tak, dodatek mąki kokosowej jest świetny. :)
Usuńpycha ;d
OdpowiedzUsuńuwielbiam kluski, zawsze są dla mnie wyjątkowym śniadaniem :)
OdpowiedzUsuńja wszelkie kluski na śniadanie jadam dość rzadko, więc też w jakiś sposób są wyjątkowe. (;
UsuńKokos i banan, u mnie też dzisiaj tylko w innej postaci. :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam banany w owsiankach, kaszkach, puddingach, a takich klusek jeszcze nie próbowałam, muszą być bardzo smaczne! :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie tak - banan dodaje im naturalnej słodyczy, a smak kokosa nieco egzotycznego klimatu. :)
UsuńJa kiedy ostatnio próbowałam robić kluseczki kładzione to mi - delikatnie mówiąc - nie wyszło. Ale twoje wyglądają bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńnie mam pojęcia, dlaczego mogły ci nie wyjść. robiłaś jabłkowe, prawda? może złe proporcje - za mało mąki w stosunku do jabłka?
UsuńNo muszę je w końcu zrobić, ta idea ciepłego brzuszka do mnie bardzo przemawia :)
OdpowiedzUsuńTakie comfort food to ja rozumiem!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie próbowałam klusek kładzionych w słodkiej wersji. Wiele przede mną :)
OdpowiedzUsuńw takim razie koniecznie spróbuj, bo to chyba jedna z ich najlepszych wersji. :)
UsuńBananowo kokosowe *.* Musiały smakować obłędnie! Muszę takie zrobić, koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńdobra wariacja na temat tych jabłkowych. oj, podoba mi się bardzo!
OdpowiedzUsuńMniam! <3
OdpowiedzUsuńDo czwartku szybko zleci! :)
genialne - bananowo kokosowe , pycha !*-*
OdpowiedzUsuńjeszcze tylko jutro i koniec na pare dni,damy rade ;D
oj kusicie kluskami, kusicie :D
OdpowiedzUsuńTo musiało być przepyszne, gdy tylko będę miała więcej czasu to sobie ugotuję :)
OdpowiedzUsuńto akurat śniadanie z kategorii tych ekspresowych, wcale nie potrzeba zbyt dużo czasu na jego przyrządzenie. :)
Usuńsmakowicie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty, zjem sobie jutro :)
OdpowiedzUsuńAleż PYSZNIE!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co klusko-podobne :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam prawie identyczne, ale do jednej połowy ciasta dodałam kakao. Polecam takie rozwiązanie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńo, to musiało być naprawdę ciekawe! koniecznie do wypróbowania. :)
UsuńCzy mąka kokosowa której używasz, to nie są przypadkiem drobniej zmielone wiórki kokosowe? Tak przynajmniej jest we Włoszech :)
OdpowiedzUsuńnie, jest zdecydowanie mniej wilgotna, bo zawartość tłuszczu jest o wiele niższa. o ile wiórki będą miały pewnie z 500 kcal/100 g, w mące kokosowej jest ich bodajże 138. bądź co bądź - i jedno, i drugie z kokosa. (;
UsuńOjej, ja chcę spróbować! :) Nigdy nie robiłam takich rzeczy i mam wielką ochotę poeksperymentować.
OdpowiedzUsuńkolejne genialne śniadanko :D nie wystarczy mi życia, na wypróbowanie wszystkich Twoich śniadaniowych pomysłów ;p
OdpowiedzUsuńjest jeszcze nadzieja, że skończą mi się kiedyś pomysły. :D
Usuńpodoba mi się ten przepis:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKooocham kluseczki na mleku ! Tego smaku nie próbowałam ale na pewno nie zapomnę zrobić :D
OdpowiedzUsuń