14 lipca 2013

316. MEKSYK: huevos rancheros

Huevos rancheros z natką pietruszki na pełnoziarnistej tortilli

Wakacje chyba jednak nie do końca mi służą, bo jak widać - najwyraźniej całkiem straciłam poczucie czasu. Dodając wczorajszy wpis zupełnie zapomniałam, że to już sobota, a więc i czas na kolejną śniadaniową zagadkę. Nie wiem, chyba ta miłość do Janusza czasami mnie zaślepia.
Z takich jajek każdy farmer może być dumny. Huevos rancheros to chyba jedno z najbardziej charakterystycznych śniadaniowych dań. W Meksyku posilają się nim najwięksi machos, by mieć energię na cały dzień pracy. Oryginalnie sadzone jajka z pikantnym sosem pomidorowym podaje się na tortilli kukurydzianej przygotowanej ze specjalnej mąki masa harina (i ta zwykła, szerzej dostępna w naszych sklepach się do tego niestety nie nadaje). Opcjonalnie podawane z awokado, sokiem z limonki, a nawet czerwoną fasolą - solidny kop energetyczny na długie godziny!

MEKSYK: huevos rancheros

     tortilla
     50 g mąki pszennej graham
     30 ml gorącej wody
     szczypta soli

     sos pomidorowy
     dwa pomidory
     pół średniej cebuli
     ząbek czosnku
     mała papryczka chili albo kilka 
     kropel tabasco
     szczypta soli
     oliwa do smażenia

     dwa jajka
     oliwa do smażenia
     + opcjonalnie natka pietruszki,
     kolendra, awokado, limonka albo
     czerwona fasola do podania

Wieczorem zalałam mąkę wymieszaną ze szczyptą soli gorącą wodą i zagniotłam ciasto, po czym owinęłam je folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na całą noc (masie należy dać odpocząć przynajmniej pół godziny). Rano rozwałkowuję kulę ciasta na cienki placek i podgrzewam na dobrze nagrzanej suchej patelni przez minutę z każdej strony, dopóki na tortilli nie zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Na małej patelni rozgrzewam łyżeczkę oliwy i wrzucam na nią drobno posiekaną cebulę i podsmażam przez chwilę. Dodaję sparzone i obrane, pokrojone w ćwiartki pomidory, podlewam je odrobiną wody. Rozgniatam je widelcem, solę i doprawiam tabasco i roztartym czosnkiem; podgrzewam jeszcze przez chwilę, dopóki pomidory odpowiednio nie zmiękną. Na innej patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i przygotowuję jajka sadzone. Gdy białka się zetną, przekładam jajka na tortillę, a następnie przykrywam je sosem pomidorowym. Podałam z posiekaną natką pietruszki. By tortilla pozostała chrupiąca warto po nałożeniu dodatków podgrzać ją jeszcze przez chwilę na patelni na średnim ogniu.

*tj. typ 1850 - moim zdaniem najlepiej nadaje się do przygotowania tortilli, bo wraz z otrębami jest bardziej zmielona niż zwykła pełnoziarnista

27 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie, takie śniadanie, oooo:)
    Ale meksyk-ooostro:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że takie śniadanie zadowoliłoby nawet Janusza ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja ciągle nie mogę się przekonać do ponownego przygotowania domowej tortilli... chyba powinnam ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Przenoszę się do Meksyku, natychmiast! Pikantnie od rana, uwielbiam! Nawet pal licho, że to nic słodkiego, a słodkie z rana preferuję, ostatecznie owocowe-słodkie, ale nic to - Meksykanie wiedzą co dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy tortilla wyszłaby z innej mąki np. sojowej ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, z sojowej raczej bałabym się chyba spróbować po jednym z nieudanych gofrowych eksperymentów. :D w ogóle nie próbowałabym robić tortilli z żadnej mąki ze strączków, ale ze zbóż - jak najbardziej. najlepiej sprawdziłaby się zamiennie na pewno mąka orkiszowa, ale z żytniej pewnie też by wyszła, chociaż ciasto nie będzie już tak elastyczne, bo ma mniej glutenu.

      a jeszcze co do mąki sojowej, to pomyślałam, że można by zrobić z niej "naleśniki" podobne do socca (przepis we wpisie 321), a potem dopiec je jeszcze w piekarniku - tak, jak powinno się to robić właśnie w wypadku naleśników z ciecierzycy. wtedy płyn odparuje i będą równie chrupkie jak tortilla. :)

      Usuń
  6. Od razu przypomina mi się pikantna soczewica z pomidorami, jajkiem i mozarellą. Kusisz od rana!

    OdpowiedzUsuń
  7. wow, ale pysznie ! i tak ciekawie ;) gdy tylko będę miała okazję to zrobię to danie ;)
    miłej niedzieli ;*

    OdpowiedzUsuń
  8. Super śniadanie :) Miałam okazję jeść takie jajka i przyznaję, że są świetne :) Kupiłaś mnie dzisiejszym Meksykiem <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dużej patelni użyłaś do tego placka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. największej naleśnikowej, ma chyba ok. 26 cm. :)

      Usuń
  10. dobrze to wygląda :) zawsze po sobocie mam ochotę na takie rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy i pewnie smaczny przepis :D
    Ps. Cos stalo sie z moim blogiem i w ten sposob zalozylam nowy startdaywithbreakfast.blogspot.com . Pisze to tylko dla informacji , w razie co :)

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja nie przepadam za pikantnymi rzeczami. chociaż spróbować, spróbowałabym. ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. łał łał łał, zadziwiasz coraz bardziej z tygodnia na tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Myślałaś żeby wstawić czasami fotomenu? Twoje posiłki są bardzo ciekawe, smaczne i zdrowe, inspirujesz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, myślałam i odpowiadałam już chyba na to pytanie. już chyba za dużo fotomenu się w życiu narobiłam, wolę się jednak cieszyć jedzeniem. (; poza tym i tak jestem na diecie, więc raczej nic inspirującego dla normalnie odżywiających się osób w moim menu by się nie znalazło.

      Usuń
  15. nie ma to tamto, śniadanie na wypasie:D i na dodatek telepatycznie w Meksyku, arrrr ^^

    czekam na fejsbusiu:*

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam niedziele i Twoje pomysły! ;))

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie lubię takich potraw na śniadanie, ale na obiad, czy kolację chętnie bym porwała ;P

    OdpowiedzUsuń
  18. chciałabym zrobić ciasto fasolowe z Twojego przepisu albo chlebek bananowy (nie wiem aż co wybrać :D) ale pytanie jest takie: czy pieczesz je w kokilce? tej o średnicy 10,5? bo chlebek tak fajnie pokroiłaś np i pisałaś, że miał kilka kromek i własnie się zastanawiam czy nie powinnam zaopatrzyć się w jakąś foremkę, tyle że musiałabym się rozglądnąc za jakąs bardzo małą i mam dylemat, pomożesz? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam na twoje pytanie!

      tak, chlebek piekłam w tej dużej, okrągłej kokilce, zaś ciasta fasolowe w innej - kwadratowej, o boku długości mniej więcej 12 cm. kokilka bardzo dobrze się do tego nadaje, więc jeżeli już taką masz, to spokojnie możesz z niej korzystać. :) to drugie naczynie żaroodporne kupiłam zaś w piotrze i pawle i jest naprawdę fajne, no i całkiem ładne. w duce widziałam też ostatnio przecenione bardzo fajne, małe (takie akurat na któryś z tych wypieków) foremki silikonowe w kształcie muffinek i nawet sama się w taką zaopatrzyłam. :D

      Usuń
  19. pyszne! uwielbiam jajka w takiej wersji, jeszcze cudowne są na soczewicy gotowanej z sosem pomidorowym

    OdpowiedzUsuń
  20. Nawet nie wiedziałam, że tortillę robi się tak łatwo :) A mam w planach od dawna, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda najlepiej na świecie, pychaa!

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ