Orkiszowe placki z awokado, pistacjami i kardamonem z malinami
Ostatnio mam straszną "chcicę" na pistacje, choć do tej pory trudno było mi znaleźć na nie jakikolwiek twórczy sposób. Też tak macie z niektórymi składnikami, że szczerze uwielbiacie ich smak solo, ale trudno Wam je z czymkolwiek skomponować? Teraz wyobraźcie sobie więc idealną kremowość awokado i tłustych pistacji w tych plackach, ich delikatne smaki idealnie się ze sobą komponujące - także strukturą, dodatkowo podkreślone kardamonem, do tego przełamane wyrazistymi malinami. Jedno z lepszych połączeń smakowych, jakiego miałam ostatnio okazję próbować!
pełnoziarnistej
60 g jogurtu greckiego
jajko
1/3 dużego awokado
1/3 dużego awokado
garść pistacji (ok. 15 g)
pół łyżeczki mielonego
pół łyżeczki mielonego
kardamonu
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki sody
oczyszczonej
szczypta soli
Do miski wsypuję mąkę, sodę i sól, wbijam jajko i mieszam ze sobą wszystkie składniki. Następnie stopniowo dodaję jogurt, by ciasto wciąż było gęste i pozbawione grudek. Awokado obieram i dzielę palcami na mniejsze kawałki, umieszczając je w misce. Pistacje pozbawiam łupinek i grubo siekam, razem z kardamonem również dodaję je do ciasta, które ponownie dokładnie mieszam. Smażę placki z obu stron na średnim ogniu na patelni teflonowej.
szczypta soli
Do miski wsypuję mąkę, sodę i sól, wbijam jajko i mieszam ze sobą wszystkie składniki. Następnie stopniowo dodaję jogurt, by ciasto wciąż było gęste i pozbawione grudek. Awokado obieram i dzielę palcami na mniejsze kawałki, umieszczając je w misce. Pistacje pozbawiam łupinek i grubo siekam, razem z kardamonem również dodaję je do ciasta, które ponownie dokładnie mieszam. Smażę placki z obu stron na średnim ogniu na patelni teflonowej.
Czy awokado musze dać koniecznie ? Bo nie przepadam , a placki mi sie podobają :>
OdpowiedzUsuńTo możesz zrobić inne, w końcu te placki polegają na połączeniu awokado z pistacjami. Więc jak chcesz go nie dodać? Jest dużo innych przepisów.
Usuńnie musisz, tylko wtedy to będą zupełnie inne placki. :D
UsuńJa mam tak generalnie z owocami. Najlepiej smakują mi solo, na 'surowo'. Oczywiście wpycham je do śniadań i do ciasta, ale i tak najlepsze są jedzone po prostu, ot tak:)
OdpowiedzUsuńMam dokładnie tak samo. Mnie też owoce najlepiej smakują solo :)
UsuńTe placki musiały być idealnie kremowe i delikatne. Ciekawe połączenie :)
Taż ostatnio mam jakąś 'fazę' na pistacje. Takie placki zjadłabym baardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńwyobraziłam sobie to wszystko.. oj.. ciężko mi teraz na ich myśl, a w domu ani awokado ani pistacji :(
OdpowiedzUsuńPiękne, kształtne ci wyszły :)
Też uwielbiam surowe pistacje, chyba codziennie zajadam ich solidną garść. Pistacje świetnie komponują się z tahini i daktylami, a najlepiej 'chałwą' z tych że składników. Jeżeli chcę wkomponować jakieś owoce, zdecydowanie najlepsze są gruszki lub ewentualnie maliny. Dobre są też domowe lody bananowo- pistacjowe z solidna szczyptą kardamonu.
OdpowiedzUsuńChociaż mnie osobiście najlepiej smakują w wytrawnych połączeniach. Mogą stanowić świetny dodatek do łososia- polecam pieczonego w pistacjowym chruście, albo klasyczny makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym lub ricottą, kurczakiem/ łososiem i pistacjami. :))
Hej, licząc na to żeś ze stolicy, gdzie kupujesz surowe pistacje?
Usuńpfe, a do mnie to już buzi nie otworzy. :/
Usuńanonimowy, dzięki za mnóstwo inspiracji!
No wiesz, takie tam nieciekawe, krzywe placki i jeszcze brzydkie[jak zwykle] zdjęcia. Nie chciałam Cię już dołować.
Usuń:D
Chociaż zawsze zastanawiam się czy udaje Ci się kupić całe opakowanie takich idealnych malin, czy to wyselekcjonowane jednostki:P
tatuś mi takie kupuje co rano na hurtowni i z wierzchu rzeczywiście są idealne i ładniutkie, a pod spodem standardowo - robi się z nich kupa. :D
UsuńLepsza sieczka niż wszechogarniająca grzybnia-.-
UsuńA, co do pytania zadanego na fb: ryż na mleku zapiekany z wiśniami. No i może trochę śmietany do tego:D
UsuńPistacje zamawiam na allegro. :)
UsuńNie ma sprawy! Mam nadzieje, że któryś z pomysłów wykorzystasz. (;
ale świetne! zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńUwielbiam jeść pistacje solo, ale w sumie też miałabym problem z czym je połączyć przygotowując jakieś danie. Ciekawi mnie ich smak w połączeniu z awokado. Samo awokado jadłam tylko raz i średnio mi wtedy podeszło, ale może dzięki pistacjom by mi zasmakowało? :)
OdpowiedzUsuńNapisałaś 'tłustych pistacji' - nikt nie zrobi już tych placków :( :D
OdpowiedzUsuńto musiało być pyszne:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńMusiało być na prawdę mistrzowskie połączenie :D
OdpowiedzUsuńtam jest kardamon.
UsuńHahah, no wlasnie :)
UsuńMam solone pistacje, moze cos z nich zmajstruje.
I narobilas mi ochoty na awokado <3
mmmm :)
OdpowiedzUsuńtwoje placuszki takie grubiutkie, pulchniutkie - idealne <3 fajny smak ;D
OdpowiedzUsuńja dziś szukałam pistacji i nie znalazłam, tak jak ty bardzo chciałam je zjeść ;p
Ani awokado, ani pistacji nie lubię, ale wygląd mają ładny ; )
OdpowiedzUsuńAwokado mi trochę nie podchodzi, muszę mieć dzień, żeby je zjeść z chęcią... ale może może takie placuszki? :D
OdpowiedzUsuńMniam, super przepis:)
OdpowiedzUsuńhttp://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/ - ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W NASZYM LETNIM KONKURSIE
jakie ładne placki :D uwielbiam pistacje!
OdpowiedzUsuńA ja szczerze polecam połączenie pistacji z serkiem kozim lub twarogiem cytrynowym. Świetnie smakują również z miodem i morelami lub brzoskwiniami. Ostatnio zauroczył mnie jeszcze pomysł połączenia ich z płatkami róż. :)
OdpowiedzUsuń