Domowy pełnoziarnisty precelek z solą gruboziarnistą z domowym hummusem, oliwą z oliwek, pomidorem i pieprzem
vegan: masło -> oliwa z oliwek
PEŁNOZIARNISTE PRECELKI
(4 sztuki)
HUMMUS
vegan: masło -> oliwa z oliwek
PEŁNOZIARNISTE PRECELKI
(4 sztuki)
140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
140 g mąki pszennej tortowej
160 ml wody
20 g masła
łyżeczka suszonych drożdży
pół łyżeczki soli
+mleko do posmarowania i sól
gruboziarnista do posypania
Przygotowałam je według instrukcji w tym przepisie, jedynie uformowałam ciasto inaczej i przedłużyłam drugie wyrastanie do 30 minut. Aby uformować precelek należy rozwałkować ponownie zagniecione ciasto, by stworzyć z niego wałek o długości ok. 30 cm, który będzie grubszy w środku, a jego boki będą chudsze. Tworzę z wałeczka koło, a następnie krzyżuję jego końce do wewnątrz i skręcam wokół własnej osi. Połączone końce umieszczam pod najgrubszą częścią pierwotnego wałka ciasta i dobrze je sklejam. Tuż przed pieczeniem posmarowane mlekiem precle posypałam solą gruboziarnistą.
HUMMUS
(1 porcja)
100 g ciecierzycy z puszki
20 ml tahini
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżeczka soku z cytryny
ząbek czosnku
szczypta soli
Ciecierzycę, tahini, oliwę, sok z cytryny i sól umieszczam w miseczce i dodaję starty na tarce o najmniejszych oczkach czosnek. Blenduję ze sobą wszystkie składniki do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty. Gdyby była za gęsta, można dodać łyżkę zalewy z ciecierzycy.
Ideał !
OdpowiedzUsuńale ładnie Ci wyszedł :) świeże, domowe pieczywo na śniadanie nie ma sobie równych :)
OdpowiedzUsuńznakomity precel, wyszedł ci rewelacyjnie ! a hummus mnie tak kusi, że zacznę poszukiwania w sklepach... albo nie zrobię własny :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie nawet zwykły precel wygląda jak dzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuńdomowy precel, domowy hummus, śniadanie mistrz!
OdpowiedzUsuńJuż sam domowy hummus byłby dla mnie świetną opcją, a jeśli do tego dochodzi domowy precel to już tym badziej! ;)
OdpowiedzUsuńHUMMUS <3 Swój już zjadłam :( Podziel się!
OdpowiedzUsuńMmmm cóż za owoc nocnego romansu z piekarnikiem :D
OdpowiedzUsuńBardzo ładny precel: )
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze ! :)
OdpowiedzUsuńPrecel mnie zachwycił! Chętnie spróbuję wyczarować coś podobnego :)
OdpowiedzUsuńoooo omg!!!:D jaki on uroczy jest!
OdpowiedzUsuńNajlepsze śniadanie jak dotąd na tym blogu.
OdpowiedzUsuńuwielbiam hummus, domowe pieczywo i całe Twoje dzisiejsze śniadanie.
OdpowiedzUsuńobiecuję sobie od... chyba zawsze, że zrobię hummus. świetnie mi idzie
OdpowiedzUsuńNie wiem czy można prosić, ale podzieliłabyś się sposobem przygotowania hummusu?, na każdym blogu są różne przepisy, wiele wypróbowałam, ale wciąż szukam tego "idealnego"...
OdpowiedzUsuńmogłabyś otworzyć domową piekarnię! <3
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić hummus. W tym bajglu z tymi dodatkami prezentuje się wspaniale.
OdpowiedzUsuńAle pyszności. Szukam jednak czegoś bez mąki pszennej.
OdpowiedzUsuń