Cukiniowe gofry z semoliny ze świeżym oregano i parmezanem
CUKINIOWE GOFRY Z PARMEZANEM
(1 porcja, 3 gofry)
mała cukinia (ok. 180 g)
kawałek parmezanu (ok. 40 g)
garść świeżego oregano
60 g semoliny*
jajko
trzy łyżki wody
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Umytą cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, solę i odstawiam na kilka minut, by puściła wodę. Nie odlewam jej, ale dodaję do miski z cukinią semolinę, jajko i sodę. Mieszam ze sobą wszystkie składniki, a następnie dodaję posiekane listki świeżego oregano i grubo starty parmezan. Całą masę rozrzedziłam jeszcze odrobinę dolewając trzy łyżki wody. Smażę gofry w dobrze nagrzanej gofrownicy przez 10 minut, dopóki nie przestaną parować i będą rumiane. Podałam z dodatkowymi listkami oregano.
*jeżeli jej nie macie, to lepiej w tym wypadku użyć zwykłej mąki pełnoziarnistej, nie kaszy manny
nie wiem czemu post się nagle usunął jak komentowałam :o w każdym razie pisałam - wydają się takie proste, klasyczne, że aż idealne
OdpowiedzUsuńprzepraszam, to moja wina. :D ale już wszystko w porządku.
Usuńchyba muszę zrobić te cukiniowe :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym, chociażby na drugie śniadanko :)
OdpowiedzUsuńwytrawne wersje dań które w sumie kojarzą się tylko z wersją na słodko są świetne i zawsze powalają z nóg, także nie wątpię, że i teraz tak było. taka kompozycja smakowa to perfekcja! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Ja robiłam gofry z cukinią na słodko :)
OdpowiedzUsuńNiedługo wymyślisz coś takiego, że człowiek niby zje obiad, a to będzie deser. Albo niby śniadanie, ale w sumie kolacja. Zaburzasz rytm smaków!:)
OdpowiedzUsuńzabijcie mnie, ale nie rozumiem :D chodzi o to, że śniadanie jest na wytrawnie? :)
Usuńto już nie pierwsze gofry na wytrawnie u mnie, więc mnie takie połączenie nie dziwi, ale może rzeczywiście innym gofry kojarzą się głównie ze słodkimi dodatkami. (;
UsuńLubisz sie z Daria?
OdpowiedzUsuńja ją lubię, a czy ona mnie - tego już nie wiem. :DD
Usuńpyszne, cukiniowe i zdrowe ;) już tak dawno nie robiłam gofrów, tym bardziej nie jadłam jeszcze wytrawnych, bardzo fajna propozycja, warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńMuszę dorwać semolinę. I zrobić takie gofry. Uwielbiam dodatek cukinii :)
OdpowiedzUsuńZdjęcie minimalistyczne, a takie śliczne ;)
OdpowiedzUsuńJak już kupię sobie kiedyś gofrownicę, to chyba nie przestanę jeść gofrów ;P
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze gofrów na wytrawnie i to pewnie będzie kolejna rzecz, która się zmieni przez te Twoje inspiracje. Tak, chyba to będzie któraś z najbliższych kolacji.
OdpowiedzUsuńGofry z cukinii na słodko są świetne, ale mniej chrupkie, przynajmniej te, które ja kiedyś robiłam. A Twoje były bardziej miękkie w środku, czy całe idealnie chrupkie?
były bardzo chrupiące z zewnątrz, zaś w środku miękkie, ale dość zwarte, o konsystencji podobnej do omletu (pewnie przez ten parmezan (;). jeżeli próbowałaś kiedyś gofrów ze zwykłej manny, to właśnie do nich konsystencję mają bardzo podobną.
UsuńTak! Tak! Te z cukinią są najlepsze :D
OdpowiedzUsuńKurczę a ja takich jeszcze nie jadłam, muszę sobie sprawić gofrownicę, nie ma co!
OdpowiedzUsuńHej, mam takie pytanie odnośnie Twoich bułek. Czy można je w jakiś sposób mrozić? Próbowałaś może? Może mogłabyś jakoś doradzić? :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie mroziłam pieczywa, więc nie mam niestety doświadczenia w tej kwestii. a masz na myśli surowe ciasto na bułki czy już upieczone? w każdym razie i takie, i takie można mrozić, więc nie powinno być z tym problemu. (;
Usuńwłaśnie natknęłam się na post dot maseł orzechowych. pisałaś, że nie miałaś okazji do masła z M&S - nie wiem czy to wciąż aktualne, ale może jesteś zainteresowana przesyłką? :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo za propozycję, ale właśnie po opublikowaniu tamtego posta również kilka osób zaproponowało mi wysyłkę, więc jestem w nie już zaopatrzona. :D ale dobrze właściwie, że mi o tym przypomniałaś - będę musiała uzupełnić mój mały "przewodnik"! :)
Usuńo to super by było, jakbyś uzupełniła go, ciekawa jestem Twoich wrażeń po tym maśle i o jednym wspominałaś, że wczoraj je kupiłas i nie miałaś okazji więc wiesz :)
Usuńa nawiasem, próbowałaś takiego masła (chociaż to bardziej krem, bo orzechow tylko 27%) z orzechów macadamia? wiem, że koło masła prawdziwego orzechowego to to nie stało, dużo tam cukru itd, ale szczerze to to najpyszniejsze smarowidło ever, moje dzisiejsze odkrycie :D
Dzisiaj próbowałam zrobić gofry cukiniowe ale strasznie źle odchodziły i musiałam je porozrywać ;( Gofrownicę oczywiście natłuściłam. Co zrobiłam źle? ;)
OdpowiedzUsuńhm, nie mam pojęcia, ale możliwe, że to właśnie przez natłuszczenie gofrownicy. ja kiedyś w ten sposób zepsułam sobie gofrownicę, kiedy czyściłam ją właśnie olejem. potem już wszystkie gofry przywierały, więc była do wrzucenia. natomiast ta, którą używam obecnie, piecze po cztery gofry i zauważyłam, że od dwóch ćwiartek, z których najrzadziej korzystam, również trudniej odchodzą.
Usuńmoże spróbuj solidnie wytrzeć gofrownicę, by nie była tłusta, za to dodaj więcej tłuszczu do ciasta?
Jeszcze lepsze od tych ostatnio zachwalanych gofrów? Jak dla mnie jak najbardfziej, bo i te wytrawne gofry lubię :)
OdpowiedzUsuńdawno już nie jadłam gofrów , a z cukinią jeszcze nigdy.
OdpowiedzUsuńczekam więc na cukinię przywiezioną prosto z działki , na pewno kiedy trafi do moich rąk coś pysznego z niej przygotuję.