13 marca 2013

193.

Pudding ryżowy z mascarpone z pełnoziarnistego ryżu jaśminowego z korzennym sosem z izraelskich suszonych brzoskwiń

I długi weekend.

SOS BRZOSKWINIOWY

          trzy suszone brzoskwinie (ok. 50 g, pewnie 
          z powodzeniem można zastąpić choćby suszonymi morelami)
          łyżeczka syropu klonowego
          pół łyżeczki cynamonu
          pół łyżeczki mielonej wanilii
          szczypta gałki muszkatołowej
          +opcjonalnie łyżka soku z cytryny

Brzoskwinie zalewam w rondelku wrzątkiem tak, by woda przykryła je mniej więcej centymetrową warstwą. Zostawiam na kilka minut, by napęczniały, a po tym czasie wyjmuję je z wody, kroję na cienkie paski i z powrotem wrzucam do rondelka, w którym się moczyły. Dodaję łyżeczkę syropu klonowego i ewentualnie sok z cytryny (można pominąć, ale dzięki niemu sos jest mniej mdły). Gotuję brzoskwinie do zgęstnienia sosu i odparowania większości płynu, pod koniec dodając cynamon, wanilię i gałkę muszkatołową.

47 komentarzy:

  1. Mniam, zjadłabym teraz coś takiego ;3
    Zapraszam do nas ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Królewskie śniadanie, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sam opis brzmi mega apetycznie,w wygląda jeszcze lepiej<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Mozna wiedziec jak zrobilas pudding i sos?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sam pudding zrobiłam według tego przepisu:
      http://poranne-zamotanie.blogspot.com/2013/01/148-wasny-skrawek-nieba-na-ziemi.html

      a na sos zaraz dodam przepis. :)

      Usuń
  5. Ooo ciekawe, musiało być pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. intryguje i zachwyca mnie ten sos z izraelskich suszonych brzoskwiń :) śniadanie brzmi bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten sos wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  8. ''z korzennym sosem z izraelskich suszonych brzoskwiń'' jak TO się robi? czy to kupny gotowy;>?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podejrzenie, że może być kupny, odrobinę uwłacza chyba moim ambicjom kulinarnym. :D zaraz dodam przepis na sos.

      Usuń
  9. brzmi strasznie intrygująco : )

    OdpowiedzUsuń
  10. Też chcę długi weekend.. a śniadanie genialne, już sam jego opis intryguje i pobudza wyobraźnię:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tym sosem rozłożyłaś mnie na łopatki.... <3

    OdpowiedzUsuń
  12. podziel się tymi brzoskwiniami! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ojej, jak to apetycznie wygląda! Podzieliłabyś się, a nie!

    OdpowiedzUsuń
  14. powaliłaś mnie na łopatki tym sosem. Wpatruję się w zdjęcie, podpis i marzę, aby ktoś przygotował taki właśnie sos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodałam już przepis, więc możesz spróbować go zrobić sama. :D

      Usuń
  15. To musi byc obłednie dobre ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. jaśminowy pełnoziarnisty- takie cudo istnieje a ja o nim nie wiem!
    bożebożeboże. wpraszam się na całe życie do Ciebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest do kupienia chyba w każdym większym supermarkecie na dziale ze zdrową żywnością. :) zdecydowanie mój ulubiony ryż!

      Usuń
    2. będę szukać, koniecznie! a jak nie, to odwiedzę almę, kuchnie świata. gdzieś na pewno będzie ;)
      a przepis na śniadanie podany.

      Usuń
    3. nie trzeba chyba szukać aż w kuchniach świata, zresztą tam raczej nie będą mieli pełnoziarnistego. wystarczy pójść do jakiegokolwiek sklepu ekologicznego. (;

      Usuń
  17. coraz bardziej Cię wielbię! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Śniadanie rzeczywiście królewskie. Brzmi i wygląda bardzo zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cóż za cudowne śniadanie! Brzmi i wygląda rewelacyjnie, jeśli smakuje choć w połowie tak dobrze.. to zazdroszczę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jedno z najlepszych, jakie miałam okazje jeść ostatnimi czasy i chyba w ogóle najlepsza wersja puddingu ryżowego. :)

      Usuń
  20. Ale pycha! Genialny początek dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  21. suszone brzoskwinie, ciekawe!
    zazdroszczę długiego weekendu c;

    OdpowiedzUsuń
  22. O długi weekend to coś, co bardzo by mi się przydało.
    Ten sos wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. wow, ja to chcę ! pysznie wygląda i ciekawie *-*

    OdpowiedzUsuń
  24. izraelskie, suszone brzoskwinie ...brzmi uroczo<3

    OdpowiedzUsuń
  25. brzmi i wygląda ciekawie, a zarazem apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. oh god, same intrygujące pyszności. aż ślinka cieknie :>

    OdpowiedzUsuń
  27. Masz mnie! Ten sos, mascarpone... Śniadaniowe niebo w załączniku :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ojej jakie to musiało być przepyszne! Cudowne smaki, uwielbiam taki ryż ♥

    OdpowiedzUsuń
  29. Twoje śniadania są zawsze takie hmm fascynujące, cudnie wyglądajace i w ogóle aż chce się jeść i patrzeć :)
    też w zasadzie wolę taki naturalnie naturalny jogurt, ale placki posiadały 0% jakiegokolwik słodyczy, więc padło na jogurt ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. pyszne połączenia, chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Hej,
    jeszcze niedawno byłam Fate.B, teraz trochę się zmieniło..
    zapraszam tutaj: http://smaczny-poranek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ