Pudding ryżowy z mascarpone z pełnoziarnistego ryżu jaśminowego z korzennym sosem z izraelskich suszonych brzoskwiń
I długi weekend.
SOS BRZOSKWINIOWY
trzy suszone brzoskwinie (ok. 50 g, pewnie
z powodzeniem można zastąpić choćby suszonymi morelami)
łyżeczka syropu klonowego
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki mielonej wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
+opcjonalnie łyżka soku z cytryny
Brzoskwinie zalewam w rondelku wrzątkiem tak, by woda przykryła je mniej więcej centymetrową warstwą. Zostawiam na kilka minut, by napęczniały, a po tym czasie wyjmuję je z wody, kroję na cienkie paski i z powrotem wrzucam do rondelka, w którym się moczyły. Dodaję łyżeczkę syropu klonowego i ewentualnie sok z cytryny (można pominąć, ale dzięki niemu sos jest mniej mdły). Gotuję brzoskwinie do zgęstnienia sosu i odparowania większości płynu, pod koniec dodając cynamon, wanilię i gałkę muszkatołową.
Mniam, zjadłabym teraz coś takiego ;3
OdpowiedzUsuńZapraszam do nas ♥
Bajka! Cudo!
OdpowiedzUsuńKrólewskie śniadanie, super! :)
OdpowiedzUsuńsam opis brzmi mega apetycznie,w wygląda jeszcze lepiej<3
OdpowiedzUsuńMozna wiedziec jak zrobilas pudding i sos?
OdpowiedzUsuńsam pudding zrobiłam według tego przepisu:
Usuńhttp://poranne-zamotanie.blogspot.com/2013/01/148-wasny-skrawek-nieba-na-ziemi.html
a na sos zaraz dodam przepis. :)
Intrygujący przepis :) niezwykle !
OdpowiedzUsuńKrolewskie sniadanie! ;)
OdpowiedzUsuńOoo ciekawe, musiało być pycha!
OdpowiedzUsuńintryguje i zachwyca mnie ten sos z izraelskich suszonych brzoskwiń :) śniadanie brzmi bajecznie!
OdpowiedzUsuńTen sos wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńZrób mi takie cudo!.
OdpowiedzUsuń''z korzennym sosem z izraelskich suszonych brzoskwiń'' jak TO się robi? czy to kupny gotowy;>?
OdpowiedzUsuńpodejrzenie, że może być kupny, odrobinę uwłacza chyba moim ambicjom kulinarnym. :D zaraz dodam przepis na sos.
Usuńbrzmi strasznie intrygująco : )
OdpowiedzUsuńTeż chcę długi weekend.. a śniadanie genialne, już sam jego opis intryguje i pobudza wyobraźnię:)
OdpowiedzUsuńTym sosem rozłożyłaś mnie na łopatki.... <3
OdpowiedzUsuńpodziel się tymi brzoskwiniami! :)
OdpowiedzUsuńnie, są zbyt dobre. ._.
Usuńojej, jak to apetycznie wygląda! Podzieliłabyś się, a nie!
OdpowiedzUsuńpowaliłaś mnie na łopatki tym sosem. Wpatruję się w zdjęcie, podpis i marzę, aby ktoś przygotował taki właśnie sos :)
OdpowiedzUsuńdodałam już przepis, więc możesz spróbować go zrobić sama. :D
UsuńGenialne. *.*
OdpowiedzUsuńTo musi byc obłednie dobre ;D
OdpowiedzUsuńjaśminowy pełnoziarnisty- takie cudo istnieje a ja o nim nie wiem!
OdpowiedzUsuńbożebożeboże. wpraszam się na całe życie do Ciebie
jest do kupienia chyba w każdym większym supermarkecie na dziale ze zdrową żywnością. :) zdecydowanie mój ulubiony ryż!
Usuńbędę szukać, koniecznie! a jak nie, to odwiedzę almę, kuchnie świata. gdzieś na pewno będzie ;)
Usuńa przepis na śniadanie podany.
nie trzeba chyba szukać aż w kuchniach świata, zresztą tam raczej nie będą mieli pełnoziarnistego. wystarczy pójść do jakiegokolwiek sklepu ekologicznego. (;
Usuńcoraz bardziej Cię wielbię! :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńŚniadanie rzeczywiście królewskie. Brzmi i wygląda bardzo zachęcająco! :)
OdpowiedzUsuńCóż za cudowne śniadanie! Brzmi i wygląda rewelacyjnie, jeśli smakuje choć w połowie tak dobrze.. to zazdroszczę:)
OdpowiedzUsuńto jedno z najlepszych, jakie miałam okazje jeść ostatnimi czasy i chyba w ogóle najlepsza wersja puddingu ryżowego. :)
UsuńAle pycha! Genialny początek dnia :)
OdpowiedzUsuńsuszone brzoskwinie, ciekawe!
OdpowiedzUsuńzazdroszczę długiego weekendu c;
O długi weekend to coś, co bardzo by mi się przydało.
OdpowiedzUsuńTen sos wygląda obłędnie :)
wow, ja to chcę ! pysznie wygląda i ciekawie *-*
OdpowiedzUsuńizraelskie, suszone brzoskwinie ...brzmi uroczo<3
OdpowiedzUsuńbrzmi i wygląda ciekawie, a zarazem apetycznie :)
OdpowiedzUsuńintryguje ;)
OdpowiedzUsuńoh god, same intrygujące pyszności. aż ślinka cieknie :>
OdpowiedzUsuńMasz mnie! Ten sos, mascarpone... Śniadaniowe niebo w załączniku :)
OdpowiedzUsuńOjej jakie to musiało być przepyszne! Cudowne smaki, uwielbiam taki ryż ♥
OdpowiedzUsuńBAJECZNY ;D
OdpowiedzUsuńTwoje śniadania są zawsze takie hmm fascynujące, cudnie wyglądajace i w ogóle aż chce się jeść i patrzeć :)
OdpowiedzUsuńteż w zasadzie wolę taki naturalnie naturalny jogurt, ale placki posiadały 0% jakiegokolwik słodyczy, więc padło na jogurt ;)
pyszne połączenia, chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuń