6 lutego 2013

158. ultra rozpustnie, ultra dietetycznie!

Pełnoziarniste naleśniki z lemon curd

Lemon curd. Nigdy wcześniej nie miałam z czymś takim do czynienia. Co prawda słyszałam o nim niejednokrotnie, ale nie miałam do tej pory okazji go spróbować. I co ja poczęłabym bez internetu? Szukając odpowiedniego przepisu, z którego mogłabym przygotować mój pierwszy lemon curd, natknęłam się oczywiście na wersje bardziej i mniej dietetyczne. Na pierwszy ogień poszła więc wersja bez masła - ponoć dietetyczna, choć bardziej obawiałabym się ilości cukru, jaką zawierał ten właśnie przepis. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie sprawdziła wszystkiego "na własnym języku" i nie stworzyła w efekcie przepisu całkowicie autorskiego. Przepyszny, orzeźwiający, kwaskowo-słodki krem, mnie osobiście przypominający smakiem gumy rozpuszczalne Fritt, które mama obowiązkowo kupowała mi w dzieciństwie przy okazji każdej wizyty w aptece. Oryginalny przepis zawierał 100 g cukru - ja dałam... 10 razy mniej (!) i szczerze nie wyobrażam sobie, jak mógłby smakować mój lemon curd, gdybym trzymała się oryginalnych proporcji. Ma on jednak jedną, zasadniczą wadę. Dziwnym trafem połowa zniknęła już w chwilę po jego przygotowaniu!

LEMON CURD
(pojemniczek wielkości 250 ml)

          sok z 1,5 dużej cytryny
          skórka otarta z 1 cytryny
          jajko
          żółtko
          10 g cukru trzcinowego
          10 g mąki ziemniaczanej

Do rondelka ocieram skórkę z jednej sparzonej wcześniej cytryny, następnie wyciskam sok z niej i pozostałej połówki. Dodaję całe jajko, żółtko i cukier trzcinowy (jego możecie dodać do smaku, ale mnie taka ilość w zupełności wystarczyła), na koniec dosypuję mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie mieszam, aby pozbyć się grudek. Rondelek stawiam na piecu i podgrzewam jego zawartość cały czas mieszając, a kiedy tylko zacznie gęstnieć, zdejmuję go z ognia i natychmiast przekładam lemon curd do innego naczynia.

53 komentarze:

  1. Twoja wersja lemon curd najbardziej mi się podoba! :) koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj a ja za to lemon curd robię od kilku lat bardzo często, nie wyobrażam sobie sernika cytrynowego bez curdu na wierzchu, albo dodawanego do budyniu śmietankowego :) Wolę jednak wersję z masłem, dla mnie jest o wiele lepsza w smaku i bardziej kremowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie takiej też na pewno w przyszłości spróbuję. (;

      Usuń
  3. Jedno słowo - Fritt! I już wiem, że muszę go zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie w prawdziwym lemon curd masło nadaje tego genialnego smaku! A wersja bez, to coś jak nutella bez kakaa. Wypróbuj następnym razem wersję mniej dietetyczną i zdrowszą, a zakochasz się jeszcze bardziej:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz, że akurat ja jestem chyba ostatnią osobą, która unikałaby masła. (; i takiej wersji niedługo będę musiała spróbować!

      Usuń
    2. no właśnie też chcę zrobić i mam dylemat, którą wersję wybrać ;)

      Usuń
    3. no wiem :D ale świetna wersja też jest z cukrem pudrem, mniej zdrowa, ale jaka pyszna :D

      Usuń
  5. Ciekawa "odtłuszczona" wersja lemon curd :) Wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ ekstra! Genialny pomysł :) Nigdy nie jadłam, więc na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja jeszcze nigdy nie miałam okazji do spróbowania lemon curd:< więc nie pozostaje mi nic innego jak zrobienie go we własnej kuchni z wykorzystaniem Twojego przepisu:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dołączam do Ani, mając przepis przed nosem zrobię na pewno :)

      Usuń
    2. w takim razie czekam na wasze wrażenia. (;

      Usuń
  8. super przepis na lemon curd-zawsze odstraszał mnie cukier w nim a ten Twój...zrobię na pewno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. według mnie ta ilość cukru jest zdecydowanie wystarczająca i nawet trudno mi sobie wyobrazić, jak smakowałby, gdyby dodać go więcej. choć może po prostu to ja mam niezbyt wymagający próg słodkości. :D

      Usuń
  9. Też nie miałam okazji spróbować tego kremu, ale chyba będzie to trzeba niedługo nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też wiele słyszałam o tym kremie, ale jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają apetycznie. Lubię wszystko, a przynajmniej 99% cytrynowych rzeczy, więc pewnie by mi zamaskowały :) Kiedyś wypadałoby go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  12. Może kiedyś wyczaruje sobie taki krem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jakiś czas temu widziałam w gazecie przepis na lemon curd. miałam zamiar go wypróbować, ale odstraszyła mnie ilość cukru. założyłam, że jeśli dodam mniej to krem będzie za kwaśny...w takim razie muszę wypróbować z Twoich proporcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja wersja była lekko kwaśna, ale na pewno nie zbyt kwaśna. i na pewno za duża ilość cukru nie stłumiła charakteru cytryny.

      Usuń
  14. Kocham lemon curd, przypomniałaś mi o tym smaku i muszę do niego wrócić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. nigdy nie jadłam tego cudeńka, ale pewnie i ta dietetyczna opcja by mi smakowała:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja w tej "odchudzonej" się zakochałam, więc boję się, co będzie, kiedy spróbuję zrobić tradycyjną metodą! :D

      Usuń
  16. Ech. tyle razy na blogach kulinarnych spotkałam się już z lemon curd, a jakoś sama nigdy nie zrobiłam, no:p

    OdpowiedzUsuń
  17. wypróbuję, bo rekomendacja z takiego źródła to dla mnie motywacja :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, w takim razie bardzo się cieszę. :)

      Usuń
  18. Uwielbiam lemon curd! Ale mój musi być bez mąki ziemniaczanej, przeszkadza mi jej posmak. Najlepszy z przewagą żółtek:) Masło w zależności czy mam ochotę na coś bardziej kremowego. No i potrzebuję jednak większej ilości cukru:D
    Ale to już osobiste preferencje, a Twoje naleśniki wyglądają obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też uwielbiam wszystko, co zawiera żółtka. (; posmak mąki ziemniaczanej? moim zdaniem nie-surowa nie ma go wcale, a już zwłaszcza w takich minimalnych ilościach.

      Usuń
  19. z mixu przepisów zawsze wychodzi coś akurat pod nasz smak:) świetneee! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. tez nigdy go nie jadlam i nie przygotowywalam, ale musze nadrobic;D

    OdpowiedzUsuń
  21. kuszą, bardzo kuszą Twoje naleśniki. Słyszałam niejednokrotnie o lemon curd, ale jakoś nie miałam odwagi tego spróbować ;P

    OdpowiedzUsuń
  22. Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję, bo nigdy nie jadłam go :D

    OdpowiedzUsuń
  23. świetny pomysł na naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nigdy nie jadłam tego kremu, a wiele o nim słyszałam. Wpisuję na listę "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Musze zrobić ten krem, bo musi być pyszny ;P

    OdpowiedzUsuń
  26. Skoro tak zachwalasz to muszę zrobić :)
    Naleśniki z tym kremem musiały smakować wybornie :D

    OdpowiedzUsuń
  27. nie jadłam nigdy tego kremu, ale skoro jest cytrynowy, pewnie by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  28. takie naleśniczki z tym nadzieniem to pyszny poranek ,muszę kiedyś zrobić ten lemon curd ;d

    OdpowiedzUsuń
  29. widzę, że jestem jedną z wielu, które nie próbowały, ale czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  30. oooo, z chęcia skorzystam z Twojego przepisu na lemon curd! ;))

    OdpowiedzUsuń
  31. nie trawię skórki cytrynowej, ale w końcu mogę jej nie dodawać :)
    musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  32. Koniecznie do zrobienia z Twojego przepisu, bo 10x więcej cukru nieco mnie odstrasza ;).

    OdpowiedzUsuń
  33. Wow, przez to zdjęcie ślinka mi leci :D Wygląda tak smakowicie! Chociaż nie wiem czy przekonałabym się do sosu cytrynowego... brzmi ciekawie, jednak ta kwasowatość, w słodkich naleśniczkach? Hm, daj mi spróbować na łyżeczce, to się przekonam :D

    OdpowiedzUsuń
  34. mniammmmm genialne nadzienie!:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Widziałam dzisiaj w sklepie to Lemon Curd, 12zł ;/ Chyba kiedyś wyprobuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Kiedyś miałam ochotę zrobić :) Ale kuszące te naleśniki, mmm :>

    OdpowiedzUsuń
  37. śniadanko pyszne, a lemon curd uwielbiam, szczególnie na serniku ;D

    OdpowiedzUsuń
  38. Myślisz, ze moje cukier zastąpic stewią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, myślę, że bez problemu, jeżeli tylko nie przeszkadza ci jej smak. (;

      Usuń

OBSERWUJĄ