Ryż jaśminowy i czerwona soczewica z pomidorami, natką pietruszki i chili
RYŻ Z POMIDORAMI I SOCZEWICĄ
365 dni temuRYŻ Z POMIDORAMI I SOCZEWICĄ
(1 porcja)
60 g ryżu jaśminowego
60 g czerwonej soczewicy
dwa pomidory
szczypta soli
+świeżo zmielone chili
Ryż i soczewicę wsypałam do rondelka, zalałam odpowiednią ilością wody i doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam ogień, a następnie dodałam pokrojone na ćwiartki, pozbawione zielonych części i obrane ze skórki pomidory. Gotowałam wszystko na małym ogniu przez ok. 25 minut do momentu, kiedy pomidory zmiękły, a soczewica i ryż wchłonęły cały płyn. Doprawiłam solą i chili i odstawiłam na kilka minut. Podałam z posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym chili.
Jadłam podobny kiedyś i pamiętam że bardzo mi smakował - czas przypomnieć sobie jego smak ! ;)
OdpowiedzUsuńz soczewicą się zgrałyśmy!
OdpowiedzUsuńNo to chyba zainspirowałaś mnie na jutro. Wybiorę chyba jednak podobną wersję na obiad :)
OdpowiedzUsuńFajne smaki u ciebie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad :) Mogę prosić o przepis?
OdpowiedzUsuńNatka to ostatnio moje 'przekleństwo'. Wszędzie ją wrzucam, jem na surowo... W każdym towarzystwie jest okey:)
OdpowiedzUsuńApetycznie. Mimo wszystko dla mnie pomysł raczej na obiad/kolację. :)
OdpowiedzUsuńpodasz przepis prawda ? :)
OdpowiedzUsuńprawda. :D
Usuń