Opiekane kanapki z domowego chleba tostowego z mozzarellą i pomidorami koktajlowymi pieczonymi z oliwą z oliwek
CHLEB TOSTOWY
CHLEB TOSTOWY
(1 duży bochenek - przepis autorski)
300 g mąki pszennej tortowej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
drobnomielonej (np. graham albo tej z Lubelli)
400 ml letniego mleka
30 g stopionego masła
30 g mleka w proszku
opakowanie drożdży suszonych
łyżka cukru trzcinowego
pół łyżki soli
Obie mąki przesiałam do miski, wsypałam cukier, mleko w proszku, sól i drożdże. Następnie wyrabiając cały czas ciasto mikserem z hakami zaczęłam stopniowo dolewać mleka. Miksowałam je do momentu, kiedy składniki ciasta dobrze się połączyły, stało się ono gładkie i zaczęło odchodzić od ścianek miski. Odstawiłam je w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ponownie zmiksowałam ciasto, by je odpowietrzyć. Następnie używając łyżki przełożyłam je do silikonowej formy do pieczenia i wyrównałam powierzchnię. Odstawiłam je na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto na chleb podwoiło swoją objętość, wstawiłam formę do naparowanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam przez pół godziny. Po upieczeniu studziłam chleb na kratce. Nie próbowałam ciepłego, ale rozkrojony trzeciego dnia po upieczeniu jest na pewno idealny. :)
365 dni temu
Chcę na drugie śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńnie będę ani trochę oryginalna, uwielbiam połączenie mozzarelli i pomidorów, więc to śniadanie mnie zachwyca, no pewnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie ;D
OdpowiedzUsuńA jak zrobic chleb tostowy ?
OdpowiedzUsuńpod wieczór dodam przepis. (;
UsuńErvisha chociaż się nie wylogowuj bo wygląda to śmiesznie po raz setny :D
Usuń:DDDD
Usuńo, domowy chleb tostowy jest dla mnie niesamowicie interesujący. można liczyć na przepis? bo szukałam jakiegoś porządnego tostowca, z marnym skutkiem niestety
OdpowiedzUsuńpyszne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńczemu ja nigdy nie zrobiłam tostów z mozzarellą?! :D
OdpowiedzUsuńPorywam :) !
OdpowiedzUsuńkanapki kanapkami, ale że z domowego chleba -to już są wyjątkowe!! i połączenie w nich jedno z najlepszych :) - klasyka !
OdpowiedzUsuńTo czekam na ten przepis, bo już od dłuższego czasu mam zamiar go upiec, ale się jakoś tak zebrać nie mogę :P
OdpowiedzUsuńAwwww, pychota! Szkoda, że zatłukli by mnie gdybym włączyła piekarnik tylko żeby podpiec kilka pomidorków ;(
OdpowiedzUsuńwww.foodandphoneaddicted.blogspot.com
Co prawda pomidorów nie lubię ,ale już wyobrażam sobie ten ciągnący się ser <3
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie ten smak, pycha!
OdpowiedzUsuńi ta ciągnąca się mozzarella, jedna z ulubionych wersji tostów :)
OdpowiedzUsuńak zobaczyłam miniaturkę tego zdjęcia, to się rozpłynęłam. idealne sniadanie, takie proste, takie pyszne! muszę takie zrobić, bo narobiłaś mi mega smaka!
OdpowiedzUsuńPomidory i mozzarella<3
OdpowiedzUsuń