Makaron durum w sosie z nerkowców z figami pieczonymi z miodem
vegan: miód -> syrop klonowy
Skoro pojawiło się tyle próśb o przepis - dodaję go. Jest banalnie łatwy, ale czasem najprostsze rzeczy sprawdzają się najlepiej, prawda? :) To ostatnio jeden z moich ulubionych sosów, choć do czasu dzisiejszego śniadania przygotowywałam go wyłącznie na wytrawnie - z dynią, brukselką, fasolką szparagową.
MAKARON W SOSIE Z NERKOWCÓW
75 g makaronu fagiolone
solidna łyżka masła z nerkowców (u mnie ponad 30 g)
garstka posiekanych nerkowców (pominęłam)
+u mnie do podania figi pieczone z miodem,
z innymi dodatkami opcjonalnie słodzidło
Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu al dente. Po ugotowaniu odcedzam go, ale nie wylewam wody, w której się gotował. Na patelnię wlewam jej ok. pół szklanki i podgrzewam na małym ogniu. Dodaję dużą łyżkę masła z nerkowców i rozpuszczam je energicznie mieszając, by pozbyć się wszystkich grudek. Gdy masło dobrze się rozpuści, a sos zgęstnieje, na patelnię wrzucam ugotowany wcześniej makaron (i opcjonalnie posiekane nerkowce, jeżeli ma być w wersji crunchy) i dokładnie je ze sobą łączę. Podgrzewam do momentu, gdy sos całkowicie oblepi makaron. Podałam z figami, które polałam miodem i piekłam w 200 stopniach przez 20 minut.
ooo.. ależ to wygląda! Rozpłynęłam się.. :)
OdpowiedzUsuńTo domowy makaron? Wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńnie, to fagiolone z almy. w ogóle odkąd kupiłam ten makaron - nie chcę żadnego innego!
Usuń... i basta :)
OdpowiedzUsuńto z pewnością monotonne - tak codziennie być nękanym o przepis, no ale jak tu się obejść bez tego skoro tak pięknie wygląda? ślicznie proszę :)
proszę. :)
Usuńsos z nerkowców, pieczone figi i makaron. jestem kupiona
OdpowiedzUsuńRobię się głodna od samego patrzenia na zdjęcie ;) mniam!
OdpowiedzUsuńAleż ten makaron ma uroczy kształt! Kolejne pomysłowe i inspirujące śniadanko:)
OdpowiedzUsuńCudo, po prostu cudo! Sos z nerkowców <3
OdpowiedzUsuńale że niby makaron na śniadanie? ;pp
OdpowiedzUsuńehe
Usuńmakaron to raczej na obiad, nie? ;d
Usuńech, głupi ci włosi, jedzą go na kolację
Usuńnie dosc ze glupi, to jeszcze grubi... na kolacje tyle wegli, ech
UsuńTen sos z nerkowców mnie rozbroił!
OdpowiedzUsuńSos mnie zaintrygował, można liczyć na przepis?:>
OdpowiedzUsuńMusiało być przepyszne! ten sos z nerkowców <3
OdpowiedzUsuńteż liczę na przepis ! I jak fajnie wygląda ten makaron :D
OdpowiedzUsuńJak fasola wygląda ;)
OdpowiedzUsuńPS Kocham figi! I Twoje poranki też :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMusiało smakować niesamowicie! *.*
OdpowiedzUsuńwow, jakie pomysłowe :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten makaron, ze względu na jego kształt najlepszy na świecie jest z pesto :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! :)
OdpowiedzUsuńSos z nerkowców? Wielbię te orzechy więc proszę o przepis :)
OdpowiedzUsuńczy ty kiedykolwiek przestaniesz zaskakiwać? coś mi się wydaje że nie :) masz głowę pełną pomysłów, a proste dania zamieniasz w coś niesamowitego, po prostu pycha ! nie było takiego śniadania na twoim blogu, którego nie chciałabym spróbować :)
OdpowiedzUsuń:)*
Usuńjak zrobiłaś, blendowałaś nerkowce+miód+woda/mleko, czy coś jeszcze
OdpowiedzUsuńjest przecież przepis. :D
UsuńBardzo lubię ten makaron, ale nie miałam jeszcze okazji spróbować słodkiej wersji... Mam nadzieję, że szybko to nadrobię :D
OdpowiedzUsuńalma zawsze spieszy z pomocą <3
OdpowiedzUsuńbingo! :D
Usuńjak zwykle coś innowacyjnego i pomysłowego! :)
OdpowiedzUsuńmam pytanie : jaką pojemność ma Twoja kokilka ? Nie chodzi tu o złośliwość czy o to ile Ty jesz, ale nie wiem jakiej użyc do zrobienia jedengo z Twoich wypieków:)
OdpowiedzUsuńnawet nie przyszłoby mi to do głowy... (; nie mam pojęcia, jaką może mieć pojemność, nigdy tego nie próbowałam mierzyć, ale już kilka osób pytało o średnicę - ma 11 cm.
Usuńale pyszne! w życiu nie jadłam jeszcze takiego rodzaju makaronu :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam nerkowce za uniwersalność. Często robię z nich oszukany 'sos serowy' do mac&cheese. (; Tak w ogóle tym śniadaniem uświadomiłaś mi, jak dawno nie robiłam sernika z nerkowców!
OdpowiedzUsuńCudowna !! Zazdroszczę takiego śniadania <3
OdpowiedzUsuń