27 stycznia 2013

148. własny skrawek nieba na Ziemi

Pudding ryżowy z pełnoziarnistego ryżu jaśminowego z mascarpone i sosem gruszkowym z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową

Zostałam ostatnio poproszona, aby wraz z nowymi, ciekawszymi śniadaniami, podawać od razu na nie przepis. Szczerze powiedziawszy, wcześniej tego nie robiłam, bo nie wiedziałam, czy dany przepis wyda się dla kogokolwiek w ogóle interesujący. W przypadku tego nie miałam jednak najmniejszych wątpliwości. Jedno z najlepszych śniadań, jakie miałam okazję jeść. Ultrazdrowe, bo z ryżu pełnoziarnistego, co jednak zupełnie nie umniejsza puddingowi idealnej konsystencji i kremowości.

PUDDING RYŻOWY Z SOSEM GRUSZKOWYM
(1 porcja)

          75 g ryżu jaśminowego pełnoziarnistego
          150 ml wody
          150 ml mleka
          25 g mascarpone
          szczypta soli

          dojrzała gruszka
          duża szczypta cynamonu
          duża szczypta kardamonu
          mała szczypta gałki muszkatołowej

Ryż wsypuję do mieszanki wody i mleka, dodaję szczyptę soli i gotuję na małym ogniu przez około godzinę do całkowitego wchłonięcia płynu. Po upływie tego czasu dolewam jeszcze odrobinę wody, dodaję mascarpone i mieszam, dopóki serek się nie rozpuści. Gruszkę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Zalewam je w rondelku niewielką ilością wody i gotuję do zmięknięcia i odparowania płynu. Następnie rozgniatam je widelcem, by uzyskać w miarę jednolitą masę, dodaję przyprawy i mieszam. Gotowy pudding polewam w miseczce tak przygotowanym sosem.

43 komentarze:

  1. Musiało być pyszne. Poproszę takie, ale bez gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda perfekcyjnie! zdecydowanie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to musiało nieziemsko smakować, wpraszam się następnym razem na takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wierze, że smakowało genialnie, bo jeżeli smakuje tak jak wygląda to jedząc to poczułabym się chyba jak w niebie *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. I dobrze, że od razu podajesz. Mi się to bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie mogę tak robić, dla mnie to w sumie bez różnicy. :D

      Usuń
  6. Wyobrażam sobie kremowy smak tego puddingu... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jezu *.*
    I co ty mówisz! WSZYSTKIE twoje śniadania są niesamowicie interesujące!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, choć przepis na owsiankę chyba każdy doskonale zna. :D

      Usuń
  8. jak dla mnie ryż jaśminowy pełnoziarnisty jest najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie tak! ze wszystkich pełnoziarnistych właśnie ten smakuje mi najbardziej. smaczny jest też pełnoziarnisty arborio, świetne wychodzą z nim risotto. w ogóle sądzę, że warto zainwestować w taki ryż, bo te tańsze, "brązowe", smakują nieporównywalnie gorzej.

      Usuń
  9. o matko jakie pyszne śniadanie ;d

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne :)
    takie ryże moge jeść codziennie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja za ryżem na słodko jakoś specjalnie nie przepadam, ale tę wersję chyba też mogłabym pochłaniać codziennie. (;

      Usuń
  11. Ale genialne... ;) jeszcze nigdy nie jadłam puddingu, teraz wiem, że ten będzie pierwszym jaki wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie mam nadzieję, że ci posmakuje!

      Usuń
  12. Awwww, wypróbuję, bo coś dawno ryżu na mleku nie konsumowałam. :3

    OdpowiedzUsuń
  13. Kusi mnie ten Twój sos gruszkowo, chociaż, że nie lubię gruszek, ale z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tej wersji gruszka smakuje naprawdę dobrze i myślę, że nawet osobom, które za gruszkami niespecjalnie przepadają, mogłoby posmakować. (; ale można je też po prostu zastąpić musem jabłkowym czy nawet sosem z mango - w takiej wersji też jadłam pudding ryżowy i również smakował świetnie.

      Usuń
  14. tym puddingiem trafiłaś idealnie w moje smaki :) ... dobrze, że jest przepis! :3

    OdpowiedzUsuń
  15. Brzmi fantastycznie, tylko w moim przypadku mascarpone OUT!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a to dlaczego? właśnie mascarpone nadaje puddingowi tej wspaniałej kremowości. (;

      Usuń
  16. świetne połączenie smaków <3

    OdpowiedzUsuń
  17. ja tyam lubię wszystkie Twoje śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  18. od dawna szukam idealnego przepisu na pudding ryżowy... robiłam różne kombinacje, ale z mascarpone jeszcze nigdy. do spróbowania, koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mascarpone nadaje puddingowi świetnej konsystencji i dzięki niemu ryż smakuje jeszcze bardziej "mlecznie". (; moim zdaniem to właśnie kluczowy składnik!

      Usuń
  19. omomom kusisz, właśnie mi się ryż gotuje ;d
    pychotka śniadaniowa ,z tym musem *-*

    OdpowiedzUsuń
  20. Pudding ryżowy *.*
    A ten sos zrobię od razu jak tylko kupię gruszkę. :P

    OdpowiedzUsuń
  21. ten mus gruszkowy msi być genialny ;*

    OdpowiedzUsuń
  22. Z dojrzała gruszka to nie trzeba było już innych slodzidel :) zdrowe i apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, zdecydowanie nie. sos był odpowiednio słodki i idealnie komponował się z takim mlecznym ryżem. coś jak belriso, ale o niebo lepsze!

      Usuń
  23. Muszę zrobić taki ryż, bo wygląda wspaniale i kremowo :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Prezentuję się naprawdę pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. nawet nie wiedziałam, że istnieje ryż jaśminowy w pełnoziarnistej wersji^^ mascarpone rzeczywiście musi idealnie do tego pasowac! tylko minusem jest czas oczekiwania, chyba bym w tym czasie pół lodówki opróżniła:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam przygotować wieczorem, ja tak właśnie zrobiłam. (; rano zrobiłam tylko sos. wolę nawet przygotowywać takie rzeczy dzień wcześniej, bo przez noc pęcznieją i następnego dnia smakują jeszcze lepiej!

      Usuń
  26. fajny przepis, nigdy nie próbowałam takiego puddingu, czas to zmienić :D

    OdpowiedzUsuń
  27. świetny pudding. z gruszką na pewno przypasowałby mi.

    OdpowiedzUsuń
  28. uwielbiam takie :papki: hehe ;p

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo oryginalnie, jak dla kmnie, ale z pewnoscia bym cos takiego zjadla : ) Mam jeszcze takie ciekawskie pytanie, czy jestes w maturalnej klasie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, to (na szczęście) dopiero za rok. (;

      Usuń

OBSERWUJĄ