Pudding ryżowy z pełnoziarnistego ryżu jaśminowego z mascarpone i sosem gruszkowym z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową
Zostałam ostatnio poproszona, aby wraz z nowymi, ciekawszymi śniadaniami, podawać od razu na nie przepis. Szczerze powiedziawszy, wcześniej tego nie robiłam, bo nie wiedziałam, czy dany przepis wyda się dla kogokolwiek w ogóle interesujący. W przypadku tego nie miałam jednak najmniejszych wątpliwości. Jedno z najlepszych śniadań, jakie miałam okazję jeść. Ultrazdrowe, bo z ryżu pełnoziarnistego, co jednak zupełnie nie umniejsza puddingowi idealnej konsystencji i kremowości.
PUDDING RYŻOWY Z SOSEM GRUSZKOWYM
(1 porcja)
75 g ryżu jaśminowego pełnoziarnistego
150 ml wody
150 ml mleka
25 g mascarpone
szczypta soli
dojrzała gruszka
duża szczypta cynamonu
duża szczypta kardamonu
mała szczypta gałki muszkatołowej
Ryż wsypuję do mieszanki wody i mleka, dodaję szczyptę soli i gotuję na małym ogniu przez około godzinę do całkowitego wchłonięcia płynu. Po upływie tego czasu dolewam jeszcze odrobinę wody, dodaję mascarpone i mieszam, dopóki serek się nie rozpuści. Gruszkę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Zalewam je w rondelku niewielką ilością wody i gotuję do zmięknięcia i odparowania płynu. Następnie rozgniatam je widelcem, by uzyskać w miarę jednolitą masę, dodaję przyprawy i mieszam. Gotowy pudding polewam w miseczce tak przygotowanym sosem.
Musiało być pyszne. Poproszę takie, ale bez gruszki :)
OdpowiedzUsuńwygląda perfekcyjnie! zdecydowanie do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńAle to musiało nieziemsko smakować, wpraszam się następnym razem na takie śniadanko :)
OdpowiedzUsuńpysznie to wszystko wygląda:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż na mleku<3
OdpowiedzUsuńWierze, że smakowało genialnie, bo jeżeli smakuje tak jak wygląda to jedząc to poczułabym się chyba jak w niebie *.*
OdpowiedzUsuńI dobrze, że od razu podajesz. Mi się to bardzo podoba :)
OdpowiedzUsuńw takim razie mogę tak robić, dla mnie to w sumie bez różnicy. :D
UsuńWyobrażam sobie kremowy smak tego puddingu... :)
OdpowiedzUsuńJezu *.*
OdpowiedzUsuńI co ty mówisz! WSZYSTKIE twoje śniadania są niesamowicie interesujące!
dziękuję, choć przepis na owsiankę chyba każdy doskonale zna. :D
Usuńjak dla mnie ryż jaśminowy pełnoziarnisty jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie tak! ze wszystkich pełnoziarnistych właśnie ten smakuje mi najbardziej. smaczny jest też pełnoziarnisty arborio, świetne wychodzą z nim risotto. w ogóle sądzę, że warto zainwestować w taki ryż, bo te tańsze, "brązowe", smakują nieporównywalnie gorzej.
Usuńo matko jakie pyszne śniadanie ;d
OdpowiedzUsuńpyszne :)
OdpowiedzUsuńtakie ryże moge jeść codziennie.
ja za ryżem na słodko jakoś specjalnie nie przepadam, ale tę wersję chyba też mogłabym pochłaniać codziennie. (;
UsuńAle genialne... ;) jeszcze nigdy nie jadłam puddingu, teraz wiem, że ten będzie pierwszym jaki wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńw takim razie mam nadzieję, że ci posmakuje!
UsuńAwwww, wypróbuję, bo coś dawno ryżu na mleku nie konsumowałam. :3
OdpowiedzUsuńKusi mnie ten Twój sos gruszkowo, chociaż, że nie lubię gruszek, ale z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńw tej wersji gruszka smakuje naprawdę dobrze i myślę, że nawet osobom, które za gruszkami niespecjalnie przepadają, mogłoby posmakować. (; ale można je też po prostu zastąpić musem jabłkowym czy nawet sosem z mango - w takiej wersji też jadłam pudding ryżowy i również smakował świetnie.
Usuńtym puddingiem trafiłaś idealnie w moje smaki :) ... dobrze, że jest przepis! :3
OdpowiedzUsuńBrzmi fantastycznie, tylko w moim przypadku mascarpone OUT!
OdpowiedzUsuńa to dlaczego? właśnie mascarpone nadaje puddingowi tej wspaniałej kremowości. (;
Usuńświetne połączenie smaków <3
OdpowiedzUsuńja tyam lubię wszystkie Twoje śniadania :)
OdpowiedzUsuńod dawna szukam idealnego przepisu na pudding ryżowy... robiłam różne kombinacje, ale z mascarpone jeszcze nigdy. do spróbowania, koniecznie! :)
OdpowiedzUsuńmascarpone nadaje puddingowi świetnej konsystencji i dzięki niemu ryż smakuje jeszcze bardziej "mlecznie". (; moim zdaniem to właśnie kluczowy składnik!
Usuńomomom kusisz, właśnie mi się ryż gotuje ;d
OdpowiedzUsuńpychotka śniadaniowa ,z tym musem *-*
wygląda megaapetycznie :D
OdpowiedzUsuńPudding ryżowy *.*
OdpowiedzUsuńA ten sos zrobię od razu jak tylko kupię gruszkę. :P
ten mus gruszkowy msi być genialny ;*
OdpowiedzUsuńZ dojrzała gruszka to nie trzeba było już innych slodzidel :) zdrowe i apetyczne :)
OdpowiedzUsuńnie, zdecydowanie nie. sos był odpowiednio słodki i idealnie komponował się z takim mlecznym ryżem. coś jak belriso, ale o niebo lepsze!
UsuńMuszę zrobić taki ryż, bo wygląda wspaniale i kremowo :)
OdpowiedzUsuńPrezentuję się naprawdę pysznie ;)
OdpowiedzUsuńnawet nie wiedziałam, że istnieje ryż jaśminowy w pełnoziarnistej wersji^^ mascarpone rzeczywiście musi idealnie do tego pasowac! tylko minusem jest czas oczekiwania, chyba bym w tym czasie pół lodówki opróżniła:D
OdpowiedzUsuńpolecam przygotować wieczorem, ja tak właśnie zrobiłam. (; rano zrobiłam tylko sos. wolę nawet przygotowywać takie rzeczy dzień wcześniej, bo przez noc pęcznieją i następnego dnia smakują jeszcze lepiej!
Usuńfajny przepis, nigdy nie próbowałam takiego puddingu, czas to zmienić :D
OdpowiedzUsuńświetny pudding. z gruszką na pewno przypasowałby mi.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie :papki: hehe ;p
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalnie, jak dla kmnie, ale z pewnoscia bym cos takiego zjadla : ) Mam jeszcze takie ciekawskie pytanie, czy jestes w maturalnej klasie ?
OdpowiedzUsuńnie, to (na szczęście) dopiero za rok. (;
Usuń