7 stycznia 2014

493. let's go vegan

 Pełnoziarniste placki z awokado na wodzie pomarańczowej z herbatą matcha z pomarańczami w syropie

Kilka dni temu zostałam poproszona, by wydzielić na blogu sekcję przepisów wegańskich. Na początku sama zaczęłam się zastanawiać, czy na blogu takiego barbarzyńcy jak ja, w ogóle się takie znajdą. No ale cóż, zatem - żeby było z czego taką kategorię stworzyć - pora na wegańskie śniadanie. Wegańskie nie do końca świadomie, za to bardzo świadomie smaczne.

WEGAŃSKIE ZIELONE PLACKI

          120 g awokado (jeden duży owoc)
          60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
          60 ml wody z kwiatu pomarańczy*
          łyżka herbaty matcha
          pół łyżeczki sody oczyszczonej
          szczypta soli
          +opcjonalnie słodzidło, jeżeli dodatki
          będą mniej słodkie

Bardzo dojrzałe awokado rozgniotłam w misce widelcem na gładką masę. Przesiałam mąkę, dodałam herbatę, sodę i sól i stopniowo dolewałam wody pomarańczowej, mieszając ciasto. Smażę placki na małym ogniu na patelni naleśnikowej, odwracając je po ok. 3-4 minutach na drugą stronę i smażąc kolejne 2 minuty. Podałam placki z pomarańczą w syropie, którą przygotowałam odparowując 100 ml soku pomarańczowego na patelni, dzieląc owoc na części i podgotowując w tak powstałym syropie.


*zamiennie - wody z... kranu :D

21 komentarzy:

  1. Super placuszki i sposób na dojrzałe awokado , z chęcią bym zjadła teraz takie placuszka <3 !

    OdpowiedzUsuń
  2. niebo! obłędnie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudownie, ale wciąż mnie to awokado odpycha niestety, sama nie wiem dlaczego. A co to za woda pomarańczowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. woda z ekstraktem z kwiatu pomarańczy, kupiłam w kuchniach świata. (;

      Usuń
  4. Gdzie upolowałaś tą wodę? :)
    Wyglądają na pyszne, podane z miodem, omnomnooo:D

    OdpowiedzUsuń
  5. juz myslalem po tytule że idziesz na weganizm haha:D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak pomyślałam i się po części zdziwiłam :D

      Usuń
  6. I ten środek, taki zieloniutki! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh, of course go Vegan! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawe placuszki i mają świetny kolor! :) mimo iż nie jestem do końca wegetarianką to chętnie korzystam czasami z wegańskich przepisów, bo czemu nie skoro takie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Maria i weganizm, już się przestraszyłam (ucieszyłam!), że to na stałe

    OdpowiedzUsuń
  10. Hej, chciałam wejść w zakładkę "napisz do mnie" ale coś nie działa, wiec zadam pytanie tutaj.W większości przepisach podajesz "jajko" (chodzi mi głównie o serniki pieczone), jednak gdzieś wyczytałam,że tak na prawdę dajesz samo biało. Ja też nie mogę się do żółtek przekonać...Czy wszystkie przepisy wyjdą jeżeli zamiast "jajko" użyje "białko"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli piszę jajko, to znaczy jajko - inaczej w przepisie widnieje albo białko, albo zaznaczam, że z jakiegoś powodu użyłam tylko jego. nie mam pojęcia, gdzie wyczytałaś coś takiego, bo żółtko to akurat moja ulubiona część jajka i to raczej z białkami mam zwykle problem. :D

      Usuń
    2. hahaha! jak można nie lubić żółtek (bać się? ;D)

      Usuń
    3. hahaha! jak można nie lubić żółtek (bać się? ;D)

      Usuń
  11. Fajny pomysł, ale dla mnie jaja i mięcho na co dzień muszą być! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. zdecydowanie jestem za zakładką z wegańskimi przepisami, ileż to będzie pysznych inspiracji!

    OdpowiedzUsuń
  13. o, podoba mi się ten pomysł! lubię eksperymentować w kuchni, a dania wegańskie to dobre pole do popisu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super kolor wyszedł :D Musze wziąć to awokado, znowu o nim zapomniałam... C:

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ