Dyniowe scramble owsiane smażone na oleju z orzechów włoskich z orzechami włoskimi, jogurtem greckim i miodem
vegan: jogurt grecki -> podać z ubitą śmietanką kokosową lub pominąć, miód -> syrop klonowy
Tak, zdaję sobie sprawę z tego, że smażenie na tym oleju to zbrodnia, ale szczerze powiedziawszy - mam to gdzieś. Dla takiego smaku mogę żyć krócej! A przy okazji to dyniowe scramble to jedno z najbardziej sytych śniadań, jakie do tej pory jadłam.vegan: jogurt grecki -> podać z ubitą śmietanką kokosową lub pominąć, miód -> syrop klonowy
SCRAMBLE DYNIOWE
(ok. 200 g)
140 ml wody
70 g płatków owsianych
garść orzechów włoskich
szczypta soli
+olej do smażenia
Obraną dynię pokroiłam w kostkę i podgotowałam na parze, by lekko zmiękła. Płatki zalałam wieczorem wrzątkiem, osoliłam i odstawiłam do napęcznienia. Gdy wchłonęły całą wodę, dodałam do nich dynię, którą wcześniej rozgniotłam widelcem. Tak przygotowaną bazę przykryłam pokrywką i odstawiłam na noc. Rano prażę orzechy włoskie na suchej patelni i odkładam je na bok. Rozgrzewam na patelni olej, a następnie przekładam na niego masę. Smażę scramble energicznie mieszając, by równomiernie przysmażyło się ze wszystkich stron i uformowało w bardziej zbite grudki. Pod koniec smażenia dorzucam na patelnię orzechy włoskie i łączę je ze scramble. Podałam z jogurtem greckim i miodem.
Jakie owoce polecasz zamiast dyni do takiego scramble?
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź,
pozdrawiam,
Magda.
jeżeli chcesz uzyskać podobną konsystencję, to najbardziej nada się chyba banan. :) innych owoców użyłabym raczej jako osobny dodatek do "bazowego" scramble przygotowanego według tego przepisu:
Usuńhttp://poranne-zamotanie.blogspot.com/2013/06/292-owsiana-jajecznica-prawie-bez-jajek.html
To masz mały żołądek
OdpowiedzUsuńa mi się wydaje właśnie że duży O__o porcja wygląda na sporą
Usuńzróbmy licytację!
Usuńnajlepiej od razu sekcję zwłok Marii to się dowiemy!
UsuńKOMENTARZ ROKU HAHAHAHAHA
UsuńAnonim jak zwykle wygrał życie komentarzem xd
UsuńAnonimowi zawsze <3
Usuńja nie licytuję, nie mam czym - jestem spłukana xd
UsuńAj tam zbrodnia ! Dla takiego czegoś ? Niee :P
OdpowiedzUsuńdum dum! mam osatnią dynie, wiem co będzie jutro na śniadanie (;
OdpowiedzUsuńjakie śniadanie?! nie masz śniadaniowca, nie jesz śniadań. :(
Usuńa ja nie mam już dyni, a Ty tutaj tak kusisz :(
OdpowiedzUsuńa wiesz, że sama chciałam zrobić dziś scramble z dynią ! padło jednak na jabłko, a dynię zostawiłam na inne danie ! tak byśmy się zgrały ;d z pewnością smakowało przepysznie , lubię takie połączenia ;)
OdpowiedzUsuńooo... jadłam ostatnio 1szy raz scramble, smakowało mi, baardzo :) Ale to dyniowe-ojej.. mniam!
OdpowiedzUsuńŚwietne wygląda ;) Od razu mam ochotę lecieć do kuchni takie przygotować ;)
OdpowiedzUsuńw tym wypadku nie dodawac ubitego bialka?
OdpowiedzUsuńnie, w tym wypadku to dynia robi za "spoiwo", więc białko jest już niepotrzebne. (;
Usuńaaa dziekuje za tak szybka odpowiedz! liczylam, ze zdazysz odpisac przed jutrzejszym porankiem. w takim razie scramble jutro na sniadanie! dzieki tobie :-)
Usuńdziekuje i milego dnia jutro!