11 października 2013

405. TYDZIEŃ Z DYNIĄ: scramble dyniowe

Dyniowe scramble owsiane smażone na oleju z orzechów włoskich z orzechami włoskimi, jogurtem greckim i miodem
vegan: jogurt grecki -> podać z ubitą śmietanką kokosową lub pominąć, miód -> syrop klonowy

      Tak, zdaję sobie sprawę z tego, że smażenie na tym oleju to zbrodnia, ale szczerze powiedziawszy - mam to gdzieś. Dla takiego smaku mogę żyć krócej! A przy okazji to dyniowe scramble to jedno z najbardziej sytych śniadań, jakie do tej pory jadłam.

SCRAMBLE DYNIOWE

     duży kawałek dyni
     (ok. 200 g)
     140 ml wody
     70 g płatków owsianych
     garść orzechów włoskich
     szczypta soli
     +olej do smażenia

Obraną dynię pokroiłam w kostkę i podgotowałam na parze, by lekko zmiękła. Płatki zalałam wieczorem wrzątkiem, osoliłam i odstawiłam do napęcznienia. Gdy wchłonęły całą wodę, dodałam do nich dynię, którą wcześniej rozgniotłam widelcem. Tak przygotowaną bazę przykryłam pokrywką i odstawiłam na noc. Rano prażę orzechy włoskie na suchej patelni i odkładam je na bok. Rozgrzewam na patelni olej, a następnie przekładam na niego masę. Smażę scramble energicznie mieszając, by równomiernie przysmażyło się ze wszystkich stron i uformowało w bardziej zbite grudki. Pod koniec smażenia dorzucam na patelnię orzechy włoskie i łączę je ze scramble. Podałam z jogurtem greckim i miodem.

20 komentarzy:

  1. Jakie owoce polecasz zamiast dyni do takiego scramble?
    Dziękuję za odpowiedź,
    pozdrawiam,
    Magda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli chcesz uzyskać podobną konsystencję, to najbardziej nada się chyba banan. :) innych owoców użyłabym raczej jako osobny dodatek do "bazowego" scramble przygotowanego według tego przepisu:

      http://poranne-zamotanie.blogspot.com/2013/06/292-owsiana-jajecznica-prawie-bez-jajek.html

      Usuń
  2. To masz mały żołądek

    OdpowiedzUsuń
  3. Aj tam zbrodnia ! Dla takiego czegoś ? Niee :P

    OdpowiedzUsuń
  4. dum dum! mam osatnią dynie, wiem co będzie jutro na śniadanie (;

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakie śniadanie?! nie masz śniadaniowca, nie jesz śniadań. :(

      Usuń
  5. a ja nie mam już dyni, a Ty tutaj tak kusisz :(

    OdpowiedzUsuń
  6. a wiesz, że sama chciałam zrobić dziś scramble z dynią ! padło jednak na jabłko, a dynię zostawiłam na inne danie ! tak byśmy się zgrały ;d z pewnością smakowało przepysznie , lubię takie połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo... jadłam ostatnio 1szy raz scramble, smakowało mi, baardzo :) Ale to dyniowe-ojej.. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne wygląda ;) Od razu mam ochotę lecieć do kuchni takie przygotować ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. w tym wypadku nie dodawac ubitego bialka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, w tym wypadku to dynia robi za "spoiwo", więc białko jest już niepotrzebne. (;

      Usuń
    2. aaa dziekuje za tak szybka odpowiedz! liczylam, ze zdazysz odpisac przed jutrzejszym porankiem. w takim razie scramble jutro na sniadanie! dzieki tobie :-)
      dziekuje i milego dnia jutro!

      Usuń

OBSERWUJĄ