10 października 2013

404. TYDZIEŃ Z DYNIĄ: dyniowe tosty francuskie


Dyniowe tosty francuskie* smażone na maśle z pieczonymi figami i miodem


Były już bananowe, kakaowe, więc przyszła pora i na dyniowe. Dynia lubi figi, figi lubią miód. Czyste złoto na talerzu!

DYNIOWE TOSTY FRANCUSKIE

          2-3 kromki czerstwego pieczywa
          50 g dyniowego puree
          50 ml mleka
          jajko
          szczypta cynamonu
          szczypta gałki muszkatołowej
          szczypta soli
         +masło klarowane do smażenia

Puree mieszam dokładnie z jajkiem, solą i przyprawami, a następnie rozrzedzam mlekiem. W powstałej masie maczam kromki po ok. 30 sekund z każdej strony. Na patelni rozgrzewam masło i na średnim ogniu smażę tosty. Podałam z pieczonymi figami i miodem.

*z domowego chleba pszenno-orkiszowego na zakwasie pszennym

13 komentarzy:

  1. ooo.. ale ładnie ci się upiekły! Moje zawsze takie nie fotogeniczne, ciemne :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Tobie zawsze wszystko takie piękne wychodzi :)
    Jak Ty to robisz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, robiłam tosty z dyni wieki temu i wyszły takie ochłapy - a u Ciebie idealna struktura, kolor, no wszystko

      Usuń
    2. natura perfekcjonisty i estetyka wbrew pozorom bywa czasem uciążliwa. :D

      Usuń
  3. ale mają cudny kolor ! Na początku myślałam że to placki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie tościki, mniam i to jeszcze z domowego chleba, cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mają cudny kolor i ten dodatek cynamonu <3 a przede wszystkim przepyszne !
    już nie wiem gdzie zapisywać te wszystkie twoje smakowite przepisy ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. jakiego używasz masła ? nie chodzi mi o masło orzechowe, tylko zwykłe masło :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takiego zwykłego zwykłego? :D takiego używam presidenta, a klarowanego do smażenia z mlekovity.

      Usuń

OBSERWUJĄ