13 września 2013

377. rude jest... smaczne!

Pełnoziarniste ciasto dyniowe z jogurtem bałkańskim 

Rzadko ostatnio wstawiam coś do piekarnika.
A szkoda. Zaktualizowałam wczoraj ulubione śniadania, więc jeśli w zakładce pojawił się któryś z Waszych faworytów - głosujcie! Fajnie by było, gdyby w rankingu śniadań nastąpiła jakaś rotacja. (;

       
CIASTO DYNIOWE
(1 porcja)

     120 g dyni startej na 
     tarce o dużych oczkach
     60 g mąki pszennej 
     pełnoziarnistej
     15 g stopionego masła
     15 g miodu
     duże jajko
     pół łyżeczki sody 
     oczyszczonej
     szczypta soli

Do miski ze startą dynią przesiewam mąkę, dodaję stopione masło i miód, sodę i sól i wbijam jajko. Łączę ze sobą wszystkie składniki do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Przekładam ciasto do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę ciasto przez 40 minut, po upływie pół godziny zmniejszając temperaturę do 150 stopni. Po upieczeniu wyjmuję je z piekarnika i studzę w foremce. Można jeść od razu albo po ostygnięciu wyjąć ciasto z naczynia i pokroić.

38 komentarzy:

  1. Ja się nie podejmuję głosowania, bo jest za duży wybór:p Twoje ciasto mnie oczarowało, to jest właśnie rodzaj wypieku, za który dam się pokroić!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marian kocham Cię za ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  3. oho, ostatnio właśnie myślałam o tym, że chętnie spróbowałabym ciasta dyniowego, a w takiej jednoporcjowej wersji będzie idealny na pierwszy raz. Zapisuję sobie przepis, Twoja wersja wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skąd Ty czerpiesz tyle pomysłów, to ja nie wiem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O, łatwy przepis i z moją ulubioną dynią :D Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. niedługo Twoje przepisy przestaną mi się mieścić w zakładkach :) chyba pora się przekonać do dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. dyniowe ciacho? Jeszcze nie jadłam, zawsze tylko marchewkowe, hm...! Jak tylko kupię dynię to się za nie biorę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale łatwe ciacho, zapisuje przepis, kupuję dynię i robię!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już wiem, jak wykorzystam resztę dyni, która została po curry!
    Zrobiłam dzisiaj pieczoną owsiankę nadzianą budyniem bazując na Twoim przepisie. Dodatek jajka czy tym bardziej jogurtu naturalnego do masy idzie w zapomnienie. (; Warto było czekać każdą minutę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło to czytać! hm, właściwie to dobrze, że przypomniałaś mi o pieczonej owsiance. (;

      Usuń
  10. Wilgotne w środku *.* Uwielbiam takie ciasta i jeszcze ten przyjemny "ciepły" kolor <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Można zamiast dyni użyć innego np. owocu? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. rude jest po prostu fajne ;D wszystko co rude!;p
    przepis zapisuję<3 już od dawna chodzi za mną dyniowe ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  13. super! nareszcie nie muszę robić puree z dyni, żeby zrobić ciasto (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie! ciasto na pewno jest przepyszne, uwielbiam dyniowe wypieki ze względu na chleb, który produkuję hurtowo - ale z miodem - to musi być to :) dodałabym tam jeszcze orzechów!

      Usuń
  14. Oj tak, Twoje rude śniadanie musiało być BARDZO smaczne :) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  15. zrobię, na pewno! jadę po dynię, koniecznie ;D uwielbiam twoje śniadaniowe pomysły! jesienne klimaty <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Bo rude w ogóle jest fajne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam Cię za tą skromnść! (;

      Usuń
    2. trudno się nie zgodzić. :D :*

      Usuń
  17. A rude włosy są... super! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. jakie pyszności, no no :) kusisz niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. co myślisz o hula hoop? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, swojego czasu kręciłam! :D i efekty były naprawdę świetne, co widzę najlepiej teraz - kiedy przestałam.

      Usuń
    2. ooo wow serio? bo ja zaczynam i tak dumałam czy warto a Tobie ufam xd a to takie z obciążeniem, takie z wypustkami? :)

      Usuń
    3. http://globalpolska.eu/allegro/fitness-4u/hula_hop_052_2/1.jpg

      dokładnie takie. :)

      Usuń
    4. ja tutaj tak grzecznie, staram się być miła, a ty do mnie po niemiecku... :DD

      Usuń
    5. HAHAHAHAHA, made my day :D
      merci lepsze? :p

      Usuń
  20. z grona Twoich śniadań trudno wybrać najlepsze :/

    OdpowiedzUsuń
  21. http://poranne-zamotanie.blogspot.com/2013/02/165.html Czy mogłabym prosić o przepis na te placki? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taaak, dodam przepis dzisiaj, bo mam go nawet zapisanego w którymś mailu, bo kilka osób już o niego pytało. (;

      Usuń

OBSERWUJĄ