6 listopada 2013

431.

Pełnoziarniste ciasto sezamowe z pigwami

Słodka chałwa otulająca charakterną pigwę. Jedno z najlepszych śniadań, jakie do tej pory jadłam. Szkoda tylko, że tak mało czasu rano, by zrobić równie dobre zdjęcia.

CIASTO SEZAMOWE Z PIGWAMI
(1 porcja)

          trzy małe pigwy
          40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
          20 g mąki sezamowej
          50 ml maślanki
          20 ml tahini
          jajko
          łyżka cukru trzcinowego
          pół łyżeczki sody oczyszczonej
          szczypta soli

Obie mąki przesiewam do miski, dodaję tahini, jajko, cukier, sodę i sól i łączę je ze sobą. Stopniowo dolewając maślanki rozrzedzam ciasto. Połowę masy wylewam do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego. Umyte pigwy układam w nim obok siebie i oblewam dookoła równomiernie pozostałą masą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę przez 40 minut, po upływie połowy czasu zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można wyciągnąć z formy.

15 komentarzy:

  1. "Jedno z najlepszych śniadań, jakie do tej pory jadłam"
    Tych najlepszych śniadań jest już pewnie z kilkadziesiąt:)

    Ale co się dziwić!
    Ty naprawdę masz power w sobie do tworzenia niepowtarzalnych połączeń:))

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam jeszcze ciast z pigwą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak ciacho z rana ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Użyłaś tahini czy samej chałwy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto sezamowe brzmi pysznie! Uwielbiam pigwę jako dodatek do herbaty, ale w cieście to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Codziennie śledzę Twoje śniadania i sama często wykorzystuję te pomysły.

    Czy mogłabyś wstawiać przepisy jak robisz coś nowego?

    Tym samym uprzejmie proszę o przepis na powyższe ciasto <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robi coś nowego

      Nie, mowila ze nie wstawi przepisu

      W tagach macie: mąka taka i taka, tahini i pigwa z maslanka, wiec juz polowa sukcesu i skladniki pewnie takie jak w innych ciastach Mariana

      Ogarnijcie sie w koncu, Maria pisala ze nie wstawi, to nie

      Pigwa jest pyszna! Ale nigdy nie jadlam, pilam jedynie sok w herbacie od mojej babci. Jakiej firmy uzywasz tahini?

      Pozdrawiam, Arogancka Anonimka.

      NIE, PRZEPISOW NIE BEDZIE! :>>>>>

      Usuń
    2. Wiesz... jednak poczekam na odpowiedź Marii. ;)

      Usuń
    3. I to właśnie przez takich jak ty nie ma przepisów... DZIĘ-KU-JE-MY!

      Usuń
  7. Jeju jakie to genialne! Musiało być obłędne i przepięknie pachnieć <3 zazdroszczę takiego śniadania! Żałuję tylko, że nie będę mogła go odtworzyć z racji braku przepisu :(

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto sezamowe-podoba mi się! Kurczę, z chęcią bym spróbowała, ale trochu się boje, ze coś spaszczę :D

    OdpowiedzUsuń
  9. smak chałwy już przeze mnie zapomniany... chętnie bym do niego powróciła w formie takiego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. fajnie fajnie! ale czemu nie wstawisz od razu przepisu? :(

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ