Pełnoziarniste ciasto sezamowe z pigwami
Słodka chałwa otulająca charakterną pigwę. Jedno z najlepszych śniadań, jakie do tej pory jadłam. Szkoda tylko, że tak mało czasu rano, by zrobić równie dobre zdjęcia.
trzy małe pigwy
40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
20 g mąki sezamowej
50 ml maślanki
20 ml tahini
jajko
łyżka cukru trzcinowego
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Obie mąki przesiewam do miski, dodaję tahini, jajko, cukier, sodę i sól i łączę je ze sobą. Stopniowo dolewając maślanki rozrzedzam ciasto. Połowę masy wylewam do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego. Umyte pigwy układam w nim obok siebie i oblewam dookoła równomiernie pozostałą masą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę przez 40 minut, po upływie połowy czasu zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można wyciągnąć z formy.
CIASTO SEZAMOWE Z PIGWAMI
(1 porcja)
trzy małe pigwy
40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
20 g mąki sezamowej
50 ml maślanki
20 ml tahini
jajko
łyżka cukru trzcinowego
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Obie mąki przesiewam do miski, dodaję tahini, jajko, cukier, sodę i sól i łączę je ze sobą. Stopniowo dolewając maślanki rozrzedzam ciasto. Połowę masy wylewam do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego. Umyte pigwy układam w nim obok siebie i oblewam dookoła równomiernie pozostałą masą. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę przez 40 minut, po upływie połowy czasu zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można wyciągnąć z formy.
"Jedno z najlepszych śniadań, jakie do tej pory jadłam"
OdpowiedzUsuńTych najlepszych śniadań jest już pewnie z kilkadziesiąt:)
Ale co się dziwić!
Ty naprawdę masz power w sobie do tworzenia niepowtarzalnych połączeń:))
nie jadłam jeszcze ciast z pigwą:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak ciacho z rana ! :)
OdpowiedzUsuńUżyłaś tahini czy samej chałwy?
OdpowiedzUsuńCiasto sezamowe brzmi pysznie! Uwielbiam pigwę jako dodatek do herbaty, ale w cieście to dla mnie nowość :)
OdpowiedzUsuńCodziennie śledzę Twoje śniadania i sama często wykorzystuję te pomysły.
OdpowiedzUsuńCzy mogłabyś wstawiać przepisy jak robisz coś nowego?
Tym samym uprzejmie proszę o przepis na powyższe ciasto <3
Zawsze robi coś nowego
UsuńNie, mowila ze nie wstawi przepisu
W tagach macie: mąka taka i taka, tahini i pigwa z maslanka, wiec juz polowa sukcesu i skladniki pewnie takie jak w innych ciastach Mariana
Ogarnijcie sie w koncu, Maria pisala ze nie wstawi, to nie
Pigwa jest pyszna! Ale nigdy nie jadlam, pilam jedynie sok w herbacie od mojej babci. Jakiej firmy uzywasz tahini?
Pozdrawiam, Arogancka Anonimka.
NIE, PRZEPISOW NIE BEDZIE! :>>>>>
Wiesz... jednak poczekam na odpowiedź Marii. ;)
UsuńI to właśnie przez takich jak ty nie ma przepisów... DZIĘ-KU-JE-MY!
Usuńnajlepiej :))
OdpowiedzUsuńJeju jakie to genialne! Musiało być obłędne i przepięknie pachnieć <3 zazdroszczę takiego śniadania! Żałuję tylko, że nie będę mogła go odtworzyć z racji braku przepisu :(
OdpowiedzUsuńciasto sezamowe-podoba mi się! Kurczę, z chęcią bym spróbowała, ale trochu się boje, ze coś spaszczę :D
OdpowiedzUsuńsmak chałwy już przeze mnie zapomniany... chętnie bym do niego powróciła w formie takiego ciacha :)
OdpowiedzUsuńfajnie fajnie! ale czemu nie wstawisz od razu przepisu? :(
OdpowiedzUsuńdo ciasta dodałaś tahini? :)
OdpowiedzUsuń