Lawendowe ricotta hotcakes według Maria'na z miodem i suszoną lawendą
RICOTTA HOTCAKES
(1 porcja)
120 g ricotty
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
40 ml mleka
jajko
łyżka stopionego masła
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Białko oddzielam od żółtka i ubijam je z odrobiną soli ja sztywną pianę. Do osobnej miski przesiewam mąkę, dodaję ricottę, żółtko, masło i sodę i ubijając mikserem stopniowo dolewam mleka. Gdy składniki się połączą, dodaję partiami białko, łącząc je z całą masą za pomocą łyżki. Smażę placki na patelni teflonowej na średnim ogniu z obu stron.
W przepisie nie ma mowy o lawendzie? :D
OdpowiedzUsuńto przepis podstawowy, ja od siebie dorzuciłam do ciasta jeszcze lawendę, ale dodatki mogą być dowolne.
UsuńSpoczkooo (; A co do tej lawendy na górze, jak ją zrobiłaś? :)
Usuńłyżkę miodu leśnego wymieszałam wieczorem z taką solidną szczyptą lawendy i odstawiłam na noc, żeby miód nabrał aromatu.
Usuńczy każda lawenda jest jadalna? Bo mam taką z ogródka ususzona i zastanawiam się czy się nada ;)
UsuńOoo dzięki! Niedługo będę mieć lawendę więc podwędzę pomysł na placki :) Chyba w całości nawet ^.^
UsuńAle grubaśne! Do tego puszyste i ricottowe, brzmią genialnie :)
OdpowiedzUsuńu mnie też porcja puszystych ricottowych hotcakesów, pyszne rozpoczęcie dnia ;)
OdpowiedzUsuńale grubaśne!
OdpowiedzUsuń:D uwielbiam lawendowy miód
OdpowiedzUsuńmi i Kate bardzo przypadł do gustu
och pyszności :) wsunęliśmy z musem z khaki :) cieszę się, że są przepisy :D
OdpowiedzUsuńJak to dobrze, że nie jestem kucharzem ani aspirującą do jego miana i nie muszę próbować zaprzyjaźniać się z ricottą:p
OdpowiedzUsuńpyszne na śniadanie idealne:)
OdpowiedzUsuńRobię z identycznych proporcji, chociaż mnie generalnie placki z ricotty nie zachwycają.;))) Wolę z mascarpone.
OdpowiedzUsuńWyglądają tak delikatnie :)
OdpowiedzUsuńLawendowe są pyszne! Mają bardzo ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńkulinarny mistrzu tak się składa , że mam ricottę, i jeszcze tylko lawendy mi brakuje do szczęścia by stworzyć twoje cudne placuszki :)
OdpowiedzUsuńLawenda? No co za pychotka:)
OdpowiedzUsuńte placki są świetne, delikatne i puszyste, grube i sycące ;)
OdpowiedzUsuńObłędne! Kocham ricotta hotcakes i nawet robię z podobnych proporcji :) z lawendą musiały bosko smakować!
OdpowiedzUsuńooo.. nie miałam okazji jeszcze jeść żadnych ricotta, ale cóż.. Słyszałam same superlatywy, czemu tyle zwlekam? :(
OdpowiedzUsuńPrzeboskie! Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTwoje zdjęcia i opis zachecily mnie na tyle że pobiegłam do biedronki po ricotte i jutro będą na Marianowe śniadanie! :D mam mam pytanie tylko: gdzie mogę dostać lawende? pytałam się pani z bio sklepu ale powiedziała że nigdy o niej nie nie słyszała..
OdpowiedzUsuńSuuuuuuper, ze uzupełniasz pomału przepis! Bóg zapłac! :D
OdpowiedzUsuńA.