5 listopada 2013

430.

Lawendowe ricotta hotcakes według Maria'na z miodem i suszoną lawendą

Każdy kucharz ma swoją wersję tych wspaniałych, delikatnych placuszków z ricotty. Ja - choć kucharzem nie jestem - po wielu próbach i eksperymentach również postanowiłam trochę pokombinować i stworzyłam w końcu przepis, który odpowiada mi w stu procentach. Najbardziej lekkie i puszyste ever!

RICOTTA HOTCAKES
(1 porcja)

          120 g ricotty
          60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
          40 ml mleka
          jajko
          łyżka stopionego masła
          pół łyżeczki sody oczyszczonej
          szczypta soli

Białko oddzielam od żółtka i ubijam je z odrobiną soli ja sztywną pianę. Do osobnej miski przesiewam mąkę, dodaję ricottę, żółtko, masło i sodę i ubijając mikserem stopniowo dolewam mleka. Gdy składniki się połączą, dodaję partiami białko, łącząc je z całą masą za pomocą łyżki. Smażę placki na patelni teflonowej na średnim ogniu z obu stron.

24 komentarze:

  1. W przepisie nie ma mowy o lawendzie? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to przepis podstawowy, ja od siebie dorzuciłam do ciasta jeszcze lawendę, ale dodatki mogą być dowolne.

      Usuń
    2. Spoczkooo (; A co do tej lawendy na górze, jak ją zrobiłaś? :)

      Usuń
    3. łyżkę miodu leśnego wymieszałam wieczorem z taką solidną szczyptą lawendy i odstawiłam na noc, żeby miód nabrał aromatu.

      Usuń
    4. czy każda lawenda jest jadalna? Bo mam taką z ogródka ususzona i zastanawiam się czy się nada ;)

      Usuń
    5. Ooo dzięki! Niedługo będę mieć lawendę więc podwędzę pomysł na placki :) Chyba w całości nawet ^.^

      Usuń
  2. Ale grubaśne! Do tego puszyste i ricottowe, brzmią genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie też porcja puszystych ricottowych hotcakesów, pyszne rozpoczęcie dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. :D uwielbiam lawendowy miód
    mi i Kate bardzo przypadł do gustu

    OdpowiedzUsuń
  5. och pyszności :) wsunęliśmy z musem z khaki :) cieszę się, że są przepisy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to dobrze, że nie jestem kucharzem ani aspirującą do jego miana i nie muszę próbować zaprzyjaźniać się z ricottą:p

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię z identycznych proporcji, chociaż mnie generalnie placki z ricotty nie zachwycają.;))) Wolę z mascarpone.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają tak delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lawendowe są pyszne! Mają bardzo ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kulinarny mistrzu tak się składa , że mam ricottę, i jeszcze tylko lawendy mi brakuje do szczęścia by stworzyć twoje cudne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. te placki są świetne, delikatne i puszyste, grube i sycące ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Obłędne! Kocham ricotta hotcakes i nawet robię z podobnych proporcji :) z lawendą musiały bosko smakować!

    OdpowiedzUsuń
  13. ooo.. nie miałam okazji jeszcze jeść żadnych ricotta, ale cóż.. Słyszałam same superlatywy, czemu tyle zwlekam? :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Przeboskie! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Twoje zdjęcia i opis zachecily mnie na tyle że pobiegłam do biedronki po ricotte i jutro będą na Marianowe śniadanie! :D mam mam pytanie tylko: gdzie mogę dostać lawende? pytałam się pani z bio sklepu ale powiedziała że nigdy o niej nie nie słyszała..

    OdpowiedzUsuń
  16. Suuuuuuper, ze uzupełniasz pomału przepis! Bóg zapłac! :D

    A.

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ