Pieczona bananowa niepalona kasza gryczana ze skarmelizowanym muscovado i melasą trzcinową
PIECZONA KASZA GRYCZANA
(1 porcja)
60 g kaszy gryczanej
20 g mąki gryczanej
duży banan
łyżka miałkiego cukru muscovado
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej
+melasa do podania
Kaszę ugotowałam w mniej więcej 300 ml wody do wchłonięcia płynu i odstawiłam do wystygnięcia. Banana rozgniatam widelcem, dodaję mąkę, sodę, sól i ugotowaną kaszę i odstawiam na co najmniej kilka minut, by masa zgęstniała (ja przygotowałam wszystko wieczorem i odstawiłam na noc). Przekładam ją do kokilki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po upływie połowy czasu wyjmuję kokilkę, posypuję wierzch cukrem i dopiekam do końca czasu. Podałam polane melasą trzcinową.
wygląda mega smacznie i sam opis brzmi obłednie :)
OdpowiedzUsuńKaszę gryczaną jem dosyć rzadko, sama pewnie nie zdecydowalabym się jej zapiec. Do teraz :)
OdpowiedzUsuńKaszę gryczaną jem dosyć rzadko, sama pewnie nie zdecydowalabym się jej zapiec. Do teraz :)
OdpowiedzUsuńStrużka♥
OdpowiedzUsuńświetne śniadanie, też chcę takie:)
OdpowiedzUsuńo rany, to wygląda nieziemsko! a przedstawić kaszę gryczaną tak, żeby wyglądała nieziemsko to nie byle co :)
OdpowiedzUsuń+ chyba ze słabym refleksem zauważyłam, ale muszę to napisać: dziękuję dziękuję dziękuję! naprawdę możesz się czuć odpowiedzialna za poprawienie mi dzisiaj humoru, tak tylko mówię :D
Niesamowicie wygląda ! Można Cię zatrudnić do robienia śniadań ? :D
OdpowiedzUsuńna fejsbusiu czekam na przepis! :D
OdpowiedzUsuńczekam tutaj! :D
Usuńugotowałas najpierw kaszę?
Usuńdrugie zdjęcie wygrywa wszystko :D
OdpowiedzUsuńooo rety <3
OdpowiedzUsuńi jak tu nie oszaleć na widok takich pyszności ! nic tylko piec i zajadać :)
OdpowiedzUsuńpodlaczam sie do prośby o przepis... :)
OdpowiedzUsuńCiekawa opcja na kasze gryczaną.
OdpowiedzUsuń