7 listopada 2013

432.

Pieczona bananowa niepalona kasza gryczana ze skarmelizowanym muscovado i melasą trzcinową

PIECZONA KASZA GRYCZANA
(1 porcja)

          60 g kaszy gryczanej
          20 g mąki gryczanej
          duży banan
          łyżka miałkiego cukru muscovado
          szczypta soli
          szczypta sody oczyszczonej
          +melasa do podania

Kaszę ugotowałam w mniej więcej 300 ml wody do wchłonięcia płynu i odstawiłam do wystygnięcia. Banana rozgniatam widelcem, dodaję mąkę, sodę, sól i ugotowaną kaszę i odstawiam na co najmniej kilka minut, by masa zgęstniała (ja przygotowałam wszystko wieczorem i odstawiłam na noc). Przekładam ją do kokilki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po upływie połowy czasu wyjmuję kokilkę, posypuję wierzch cukrem i dopiekam do końca czasu. Podałam polane melasą trzcinową.

15 komentarzy:

  1. wygląda mega smacznie i sam opis brzmi obłednie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaszę gryczaną jem dosyć rzadko, sama pewnie nie zdecydowalabym się jej zapiec. Do teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaszę gryczaną jem dosyć rzadko, sama pewnie nie zdecydowalabym się jej zapiec. Do teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne śniadanie, też chcę takie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. o rany, to wygląda nieziemsko! a przedstawić kaszę gryczaną tak, żeby wyglądała nieziemsko to nie byle co :)
    + chyba ze słabym refleksem zauważyłam, ale muszę to napisać: dziękuję dziękuję dziękuję! naprawdę możesz się czuć odpowiedzialna za poprawienie mi dzisiaj humoru, tak tylko mówię :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie wygląda ! Można Cię zatrudnić do robienia śniadań ? :D

    OdpowiedzUsuń
  7. na fejsbusiu czekam na przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. drugie zdjęcie wygrywa wszystko :D

    OdpowiedzUsuń
  9. i jak tu nie oszaleć na widok takich pyszności ! nic tylko piec i zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. podlaczam sie do prośby o przepis... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawa opcja na kasze gryczaną.

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ