10 czerwca 2013

282.

Śmietankowy pudding z pełnoziarnistego ryżu arborio z morelami pieczonymi z miodem

PUDDING RYŻOWY

         75 g ryżu arborio pełnoziarnistego
         75 g śmietany 12%
         szczypta soli

Ryż wsypuję do garnuszka i zalewam dwukrotną objętością wody. Dosalam i gotuję na małym ogniu przez 45 minut, dość często mieszając (by uwolnić z ryżu jak najwięcej skrobi). Gdy ryż wchłonie cały płyn, zdejmuję go z ognia i dodaję śmietanę. Dokładnie je ze sobą mieszam i odstawiam garnek z powrotem na palnik. Podgrzewam na bardzo małym ogniu jeszcze przez 15 minut, by pudding odpowiednio zgęstniał.

PIECZONE MORELE

         5 dużych morel
         łyżka miodu
         łyżeczka zimnego masła

Piekarnik nastawiam na 200 stopni. Morele przecinam na pół i pozbawiam pestek. Układam je (otworem po pestce do góry) w naczyniu żaroodpornym i polewam miodem, równomiernie rozprowadzając go po owocach. Na koniec ścieram masło na tarce o małych oczkach i posypuję wiórkami morele. Piekę przez 15 minut.

38 komentarzy:

  1. Mam ochotę na takie morelki- muszą byc pyszne *_*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo tak, takie morele to jest coś co lubię :3

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślałam, że to zwyczajne morele, a tu proszę - pieczone w miodzie. Musiały być delikatne i bardzo słodkie. <3

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę się przekonać do moreli! ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Można poprosić o przepis na pudding i morele?

    OdpowiedzUsuń
  6. Morele w miodzie? Jak to smakowało? *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę podobnie jak morele w miodzie.

      Usuń
    2. a właśnie, że nie! te niepozorne morele mogą nieźle zmylić, tak naprawdę smakowały jak chleb ze smalcem!

      Usuń
  7. Wyjadłabym Ci z miski te morele gdybym tylko mieszkała bliżej :D

    OdpowiedzUsuń
  8. no masz, nie jadłam moreli w tym sezonie. a co dopiero piec je!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pieczone morele, muszę spróbować! W ogóle jadłam je w tamtym sezonie, dzisiaj muszę się na nie zaczaić na tagu :) Pysznie wyglądają w tym puddingu!

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdzie dorwałaś morele? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są już chyba wszędzie. :D ja kupowałam w almie.

      Usuń
  11. zapiekane morele w miodzie:) już podbiłaś tym moje serce...a raczej żołądek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O.. I znów czarujesz! Zachwycasz. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jak dla mnie śniadanie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rozkoszne śniadanie :)
    Te morele musiały być świetne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Te morele pieczone mnie wołają! ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Morele wyglądają wprost obłędnie. Cudowne śniadanie, :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Och, cudnie! To zdecydowanie najbardziej apetyczne śniadanie, jakie dziś widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Morele pieczone z miodem ? Biorę w ciemno !

    OdpowiedzUsuń
  19. mmmm morele :) wieki nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  20. pudding ryżowy uwielbiam,zawsze przyrządzała mi go babcia! jednak twoja wersja wydaje się być jeszcze lepsza ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Te morele wyglądają cudownie, tak delikatnie... mniam.. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ooooh dajcie mi morele :D
    Pudding wygląda pysznie ale znając moje lenistwo najszybciej zrobię go w wakacje !

    OdpowiedzUsuń
  23. a tu jak zwykle można znaleźć coś wykwintnego lub z dziwnymi nazwami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. która nazwa/składnik jest aż tak dziwny albo wykwintny? :D

      Usuń
    2. Ta łyżeczka masła brzmi nieco egzotycznie.

      Usuń
    3. najbardziej sama "łyżeczka". :D

      Usuń
    4. Ryż jest egzotyczny! Z Chin czy innych Indii.

      Usuń
  24. sezon na sezonowe owoce! tak owocowa na blogach jest, że aż się napatrzeć nie mogę :) niech taki sezon się nie kończy nigdy!

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ