15 września 2013

379.

   RYŻ Z JABŁKIEM I BEZĄ

     300 ml mleka
     60 g pełnoziarnistego ryżu
     jaśminowego
     30 ml śmietany 30%
     białko jajka
     łyżka trzcinowego cukru pudru
     pół łyżeczki mąki 
     ziemniaczanej
     szczypta soli
     +małe jabłko

Wieczorem ugotowałam ryż na mleku ze szczyptą soli i odstawiłam na noc. Przygotowałam mus z antonówki krojąc ją w kostkę, podlewając odrobiną wody i dusząc, dopóki się nie rozpadła. Rano przekładam mus do kokilki. Do ryżu dodaję śmietankę, mieszam je i przekładam na warstwę z jabłka. W osobnej misce do białka dodaję cukier puder, mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli i ubijam mikserem, dopóki nie powstanie sztywna piana, a następnie wykładam ją na wierzch ryżowej zapiekanki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszam temperaturę do 120 stopni. Zapiekam przez 25 minut. Po upływie tego czasu uchylam drzwiczki piekarnika i dopiekam jeszcze przez kolejne 5 minut.

Śmietankowy ryż jaśminowy zapiekany z antonówką i bezą

35 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie i na pewno było genialne w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  2. ryż jaśminowy ma cudny zapach :) przepysznie to wymyśliłaś z dodatkiem bezy i jabłka ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. bez nie znoszę, zawsze jakieś takie dla mnie były mdłe i nijakie... ale patrząc na twoje cudowne śniadanie jestem skłonna odkryć ich smak na nowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a gdzie chleb? :( nie będzie tej akcji z weekendowymi wypiekami? super się zapowiadało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kurczę, miałam o tym pisać, ale dzisiaj kompletnie nie mam siły na takie rzeczy... :< w jutrzejszym wpisie napiszę więcej na ten temat.

      Usuń
    2. jasne jasne, całkowicie rozumiem, nie pali się! ale super, że masz to na uwadze :)

      Usuń
  5. Piękne zdjęcie :) Jaśminowy ryż to mój ulubiony, ma taki cudowny zapach :) I świetny pomysł z tą bezą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale ta beza nadaje uroku temu wypiekowi <3

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka piękna chmurka,cudo *__*!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mistrzu mój! <3

    Zupełnie zapomniałam o ryżu ;P

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie genialne! przypomina mi zdecydowanie dzieciństwo:)
    hm, a mogłabyś co nieco napisać o Twoich drugich śniadaniach? ciekawa jestem, co tam jadasz w szkole:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w szkole zawsze u mnie standardowy zestaw, chociaż zawsze staram się urozmaicać - na pierwsze drugie śniadanie do kubeczka jakichś jogurt/serek wiejski/twarożek i owoce w różnych formach, zaś na drugie drugie - składana kanapka obowiązkowo z masą warzyw i solidnym białkiem. :D ostatnio zakochałam się w pieczonych warzywach, więc często piekarnik idzie w ruch i przy okazji pieczenia warzyw, które umieszczam w kanapce, wstawiam do niego jeszcze chleb z serem żółtym i mam pyszne grzanki. (;

      Usuń
  10. Jej *_* ty jesteś jak Gordon Ramsay śniadaniowej blogosfery !!
    Nie znam Cie a po prostu uwielbiam czytać twojego bloga <3 i bardzo Cie polubiłam ,nie wiem czy to możliwe nie znając kogoś :D
    PS. lubie twoje riposty dla niektórych osób :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Rozwaliłaś system swoim śniadaniem! Toż to geniusz-ryż z jabłkiem i bezą <3 Marian ja Cię normalnie kocham(i zjem coś takiego na jutrzejszy obiad!) ':D

    OdpowiedzUsuń
  12. O maj Gad.
    Tyle mam do napisania.

    Bezą i antonówką powaliłaś mnie na kolana, to wygląda... nie przychodzi mi do głowy żadne odpowiednie określenie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale Ty masz pomysły, jesteś kurde genialna. :o
    żeby połączyć ryż z bezą, chyba nigdy bym na to nie wpadła!

    OdpowiedzUsuń
  14. To śniadanko mnie zachwyciło i już mam na nie ochotę ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam do Ciebie jedno pytanie, jako, że mieszkasz w Krakowie :) Ostatnio popularne staje się tzw. 'slow food'. Byłaś może kiedykolwiek w Moa Burger czy też LoveKrove? :) Często spędzam wakacje właśnie w Krakowie i ostatnio za namową koleżanki, postanowiłam się wybrać do Moa.
    Ciekawi mnie Twoje zdanie na ten temat :)
    Pozdrawiam, Julia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jadam niestety w takich miejscach, ale przyznam, że o lovekrove słyszałam dużo pozytywnych opinii, więc może niedługo to się zmieni. (;

      Usuń
  16. myślałaś cos o dodaniu jakiegoś pola z produktami, takie jakie było w poprzednim wyglądzie? baaardzo ułatwiało to poszukiwanie inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślałam, myślałam. i póki co... tylko myślałam. :D ale mam to na uwadze, może nawet dzisiaj spróbuję poszperać trochę w htmlu, żeby móc wstawić tę ramkę jako osobną podstronę. (;

      Usuń
  17. Z bezą wygląda świetnie. Mam teraz ochotę na jakieś ciasto bezą. Muszę coś wymyślić :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Genialnie wygląda. Ta beza.. choć szkoda, że nie ma też zdjęcia w środku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hm, w sumie mam takie zdjęcia, ale... lepsze chyba jedno, a dobre. :D

      Usuń
  19. któro byś wybrała:

    http://allegro.pl/tahina-naturalna-maslo-sezamowe-primavika-180-g-i3531118436.html

    czy

    http://allegro.pl/tahina-pasta-maslo-sezamowe-400g-prosto-z-libanu-i3505416413.html

    czekam na odp. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam tahinę z jasmeen, więc dla mnie wybór byłby oczywisty. :D choć tej z primaviki nie miałam okazji nigdy próbować, ale mimo wszystko brałabym w ciemno tę drugą, bo zużyłam już kilka jej słoiczków i ani razu mnie nie zawiodła.

      Usuń
    2. a ile kosztuje taka pasta w sklepie? :)

      Usuń
  20. Ta beza mnie urzekła! Obłędnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ