Orzechowy sernik z ricotty z mleka bawolego, winogrona
Decyzje podejmowane w kulinarnym strumieniu świadomości. Weekend i natłok pomysłów na leniwe śniadania, których wiem, że nie uda mi się wykorzystać całkowicie w tym tygodniu. A w lodówce zalegający nadmiar bawolej ricotty, którą niewiele myśląc kupiłam w promocji w ilości wręcz hurtowej. Jakby tego było mało, wczoraj prawie ze łzami w oczach musiałam przejść obojętnie obok 450-gramowego opakowania za 99 groszy. Puszysty i lekki jak chmurka sernik na śniadanie? Hm... Z domowym masłem z orzechów włoskich? Okej. I do tego winogrona - połączenie, które nie wymaga zbędnego zachwalania. Nie wiem co prawda, czy pozwoli mi teraz w pełni skupić się na nauce do konkursu filmowego (aaa, ale będzie wstyd, jak ogólnopolska finalistka nie przejdzie w tym roku szkolnych eliminacji), ale takie mam plany na resztę dnia. Tylko ja, notatki ze studiów z filmoznawstwa, kołdra i gorąca herbata.
ORZECHOWY SERNIK Z RICOTTY
200 g ricotty
białko jajka
łyżka masła orzechowego
(u mnie domowe z orzechów włoskich)
łyżeczka syropu z agawy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta soli
Ricottę łączę z masłem orzechowym, syropem z agawy, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Białko ubijam ze szczyptą soli i dodaję do pozostałych składników, delikatnie mieszając do ich połączenia. Nakładam masę do kokilki, wygładzam z wierzchu i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut.
O jejuniu, jakby ktoś mi upiekł taki serniczek, to bym go po rękach całowała hehe :D
OdpowiedzUsuńWow ogólnopolska finalistka, super!
w jakim sklepie mozna kupic tę ricotte za 99 gr?
OdpowiedzUsuńw almie, ale była przeceniona, bo kończyła się jej data ważności. (;
UsuńAle cudo :) Taki sernik o poranku musiał zapewnić idealny poranek/
OdpowiedzUsuńAle cudny, hej ogólnopolaska finalistko, gratuluję i trzymam kciuki ;)
OdpowiedzUsuńdziwne, ale nigdy nie widziałam takiego rodzaju ricotty, ale nazwa mnie trochę odstrasza :(
OdpowiedzUsuńw smaku też nie jest najlepsza, ale na szczęście w tym serniku nie był ani trochę wyczuwalny. (;
Usuńo w jakim sklepie jest ta ricotta za 99 gr???
OdpowiedzUsuńw almie. (;
Usuńjak to? od kiedy? ja byłam wczoraj i nie widziałam;/
Usuńjak byłam w czwartek, to jeszcze była. (; byłam w tej małej, na salwatorze.
UsuńOmm jak pysznie:D
OdpowiedzUsuńsernik ,omomom pycha !
OdpowiedzUsuńooo masz gdzieś przepis tego serniczka? :D to że jest lekki kusi najbardziej :P
OdpowiedzUsuńw głowie. :D postaram się dodać potem przepis.
UsuńZawsze myślałam, że bawół to samiec. : )
OdpowiedzUsuńA tu taka niespodzianka, bawół mleko daje.
Sernik? Wiem, co dziś upiekę. ^^
ale ma i żeński odpowiednik - bawolicę. (; więc i mleko bawole.
UsuńJak ja dawno nie jadłam ricotty. :) Gdzie ty widziałaś taką za 0,99 zł ? :O
OdpowiedzUsuńjak już wyżej napisałam - w almie. firmy cuore bianca, w dużym, 450-gramowym opakowaniu. chociaż cena jest akurat adekwatna do smaku - według mnie jej struktura pozostawia wiele do życzenia.
Usuńniesamowite jest to Twoje dzisiejsze śniadanie! nie mogę wyjść z zachwytu :)
OdpowiedzUsuńcudo! a o takiej ricottcie w życiu nie słyszałam, ale promocja faktycznie świetna :)
OdpowiedzUsuńto akurat nie ta bawola była po te 99 groszy, chociaż ją też kupiłam jakoś przecenioną. :D
Usuńo takiej ricotcie to jeszcze nawet nie słyszałam:D ale może to dlatego, że w Almi jeszcze nigdy nie byłam:p
OdpowiedzUsuńzachwycający ten sernik<3
przepysznie! ja nigdy nie mogę odnaleźć ricotty :c
OdpowiedzUsuń