10 listopada 2013

435. tajemniczy składnik

Buraczane brownie z ricottą i tartą gorzką czekoladą

Dobrze, że kiedy zasypiam, czeka na mnie takie śniadanie. Dla odmiany brzydkie, ale smaczne - brownie. A do tego jeszcze zdrowe dzięki magicznemu składnikowi. Było już awokado - jak myślicie, na co padło tym razem? :)


BURACZANE BROWNIE
(1 porcja)

          75 g puree z gotowanego buraka
          50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
          20 g stopionego masła
          20 g stopionej gorzkiej czekolady
          jajko
          łyżka cukru trzcinowego
          łyżka tartej gorzkiej czekolady
          płaska łyżka gorzkiego kakao
          pół łyżeczki sody oczyszczonej
          szczypta soli

W misce roztapiam po 20 g masła i czekolady. Dodaję mąkę, wbijam jajko, dodaję cukier, kakao, sodę i sól i łączę je ze sobą za pomocą łyżki. Następnie dodaję puree z buraka do uzyskania ciasta o odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodaję łyżkę gorzkiej czekolady w kawałkach i ponownie mieszam masę, którą przekładam do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez pół godziny.

34 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. też obstawiam Pana Buraka! i jeśli mam rację - to miałaś pyyyyszne śniadanie! czekoburakowe wypieki UWIELBIAM :D

      Usuń
  2. jakie brzydkie, jakie brzydkie, co?!? :)
    obstawiam buraka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też obstawiam buraka, albo batata :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fasola? :P Ja dzisiaj mam zamiar zrobić właśnie czekoladowe muffinki z fasoli :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie będę oryginalna i też postawię na buraka ;)swoją drogą korci mnie wypróbowanie jakiegoś ciasta z jego udziałem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja stawiam na buraka albo fasolę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. choć po Twoich wpisach wszystkiego się można spodziewać XD

      Usuń
  7. ostatnio widziałam brownie z pomidorem lub ziemniakiem, więc nic mnie już nie zaskoczy - to może być któreś z tych

    OdpowiedzUsuń
  8. trudno powiedzieć, bo i burak i bataty czy też fasola mogły się sprawdzić w takim wypieku :) nie mniej, wygląda świetnie! jak najlepszy czekoladowy deser :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fasola, oswojone już buraki? Czy jeszze coś nowego? ;>

    OdpowiedzUsuń
  10. Stawiam milion dolarów na fasolę.
    Przegrałam?:(

    OdpowiedzUsuń
  11. hmm, fasola albo batat?
    wygląda świetnie, mocno czekoladowe i widać, że wilgotne, prawdziwe brownie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe :) Zdradź tajemniczy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. też bym stawiała na buraka, no bo fasolowe brownie przecież już za Tobą :D a że sprawdził się w kluskach z burakiem, to całkiem to możliwe - no chyba że to zupełnie coś innego o czym nie mam pojęcia...
    ps. fajne takie zagadki ze zgadywaniem składników :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja stawiam jak większość na Fasolę albo Buraka :D

    OdpowiedzUsuń
  15. nie każ ludziom zgadywać, mi na myśl pierwsza przyszła oczywiście fasola, ale to w końcu Maria'n i pewnie dodałaś tam ziemniaka, brukiew, czy inne nie wiadomo co :D

    OdpowiedzUsuń
  16. fasola alb burak:D w sumie cokolwiek by to nie było całość wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ostatnio widziałam gdzieś przepis na brownie z pomidorów, więc co tam - strzelam, że to one :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Umieram z ciekawości! Cóż, chyba ja równierz obstawię buraka :D

    OdpowiedzUsuń
  19. hahaha ja też :D i co ciekawe zawsze myślałam, że wypieki drożdżowe są taaaaakie trudne. A jak spróbowałam to stwierdzam, że jedne z łatwiejszych :D haha

    OdpowiedzUsuń
  20. czarny sezam? Albo... chociaż.. ostatnio uczyłam się na technologię i tam było o takim warzywie..skorzonera? Może to to? :D

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ