18 lipca 2013

320.

Sernik z mlekiem w proszku z morelami

SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU
(1 porcja)

          200 g mielonego twarogu półtłustego
          20 g mleka w proszku
          jajko
          łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
          łyżeczka cukru trzcinowego
          pół łyżeczki sody oczyszczonej
          szczypta soli
          +3-4 morele

Twaróg umieszczam w misce, wbijam jajko, dodaję cukier i ucieram je ze sobą, dopóki składniki dokładnie się nie połączą. Dodaję mleko w proszku, mąkę, sodę i sól i mieszam je jeszcze raz, by uzyskać gładkie ciasto. Część pokrojonych morel układam na dnie kokilki, wykładam na nie masę serową i układam na wierzchu pozostałe owoce. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 40 minut, po upływie pół godziny zmniejszając temperaturę do 150 stopni. Po wyciągnięciu kokilki z piekarnika studzę sernik przez minimum 20 minut (im dłużej, tym lepiej (;).

30 komentarzy:

  1. Można poprosić o przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, dodam, jak tylko przygotuję ciasto na chleb. :D miałam zapisaną wersję roboczą z przepisem, ale przez mój kochany internet jakimś cudem zniknęła.

      Usuń
    2. No włąśnie zdziwiłam się, że przepis nie jest już umieszczony. Przecież to oczywiste, że ktoś od razu by o niego poprosił :d

      Usuń
  2. z mlekiem w proszku ? jeszczo takim nie słyszałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. w takim razie czekam na przepis :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak sernik o poranku :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten z mlekiem w proszku uwielbiam <3 muszę znowu sobie zrobić

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda:) ja też dzisiaj miałam na śniadanie morele:)

    OdpowiedzUsuń
  7. co za cudo, jak zawsze no... :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Z mlekiem w proszku musiał być bardzo delikatny w smaku. Też czekam na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Będzie trzeba wypróbować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sernik...chyba nie ma lepszego śniadania <3

    OdpowiedzUsuń
  11. serniki to ja lubię, szczególnie w wersji jednoporcjowej ;D sama przyjemność tylko dla mnie !!
    pomysłowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam muffinki z wczorajszego przepisu- wyszły IDEALNE! Obawiałam się maki owsianej, masła migdałowego ( w końcu dodałam uprażone i zmielone orzechy laskowe- naszła mnie na nie niewyobrażalna ochota od rana ;) ) oraz... konsystencji ciasta- wyszło bardzo gęste, już korciło mnie, żeby dolać więcej maślanki (czego nie zrobiłam). Myślałam, że muffinki opadną tak, jak większość wypieków z użyciem zmielonych płatków- nic podobnego! Urosły jak Twoje, nie wyszedł zakalec, a aromat orzechów w połączeniu z jagodami i czekoladą- obłędny. ;) Już raz zachwalałam Twój suflet czekoladowy i calzone ( tak tak, to ja- koneserka i stały tester Twoich przepisów ;) ), także po raz kolejny się nie zawiodłam. :)

    D.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pysznie ;) serniki lubie najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. ślicznie wygląda, tak się zarumienił :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Śliczny i musiał pięknie pachnieć :P

    OdpowiedzUsuń
  16. można go zrobić wieczorem i zjeść rano? nie opadnie, ani nic? :)
    f.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak - i myślę, że będzie nawet lepszy, mnie przynajmniej bardziej smakują już wystudzone serniki. (; mój trochę opadł, ale myślę, że to kwestia tego, że z początku zaczął uciekać mi z kokilki, więc automatycznie w środku zrobiło się go trochę mniej. ale jeśli użyjesz większego naczynia żaroodpornego, to myślę, że nie powinno z tym być najmniejszego problemu. :)

      Usuń
  17. Wylewa się, wylewa z kokilkiii!

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny!, czyli jeśli studzę "im dłużej tym lepiej" to chyba zrobię go wieczorem, na następny dzień, w dodatku jaki łatwy w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  19. ooo... serniczek 1sza klasa, fajnie to wymyśliłaś:) jedna porcja w sam raz, na śniadanko! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ty robisz za dużo wspaniałych rzeczy ;) Kuszą i to bardzo!
    Nominowałam cię do Liebster Blog, jeżeli masz ochotę, zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda przepysznie, muszę kiedyś spróbować, szczególnie, że lubię sernik w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Na pewno wypróbuję tego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ