Czekoladowe pełnoziarniste muffinki z jagodami
MUFFINY CZEKOLADOWE Z JAGODAMI
(1 porcja, 4 sztuki)
50 g mąki pszennej
pełnoziarnistej
10 g mąki pszennej tortowej
40 ml maślanki
15 g stopionego masła*
15 g gorzkiego kakao
15 g gorzkiej czekolady
duża garść jagód
jajko
łyżeczka cukru trzcinowego
pół łyżeczki sody
oczyszczonej
szczypta soli
Obie mąki przesiewam do miski, dodaję cukier, sodę, sól i kakao, wbijam jajko, a następnie miksując ze sobą wszystkie składniki dolewam stopniowo maślanki. Gdy połączą się ze sobą tworząc gładką masę, dodaję posiekaną gorzką czekoladę i solidną garść jagód i mieszam je z ciastem używając do tego łyżki. Przekładam masę do silikonowych foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 20 minut.
*dałam go tyle, bo zainwestowałam w końcu w dobre, tłuste kakao
Zacząć dzień od pysznych muffin? Dla mnie idealnie!
OdpowiedzUsuńale mocno czekoladowe! Jadłabym <3 Wyślij mi jedną następnym razem hahaha xd
OdpowiedzUsuńMocno czekoladowe! Do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńTe połączenie musiało smakować cudownie ;D
OdpowiedzUsuńmogłaś zostawić mi, a nie mamie :(
OdpowiedzUsuńTakie muffinki to ja rozumiem ;)
OdpowiedzUsuńŚniadanko idealne <3
OdpowiedzUsuńmuffiny na śniadanie i to taaak czekoladowe - jestem na tak! tylko szklanka mleka by się przydała ;P
OdpowiedzUsuńNa miejscu mamy byłabym niepocieszona. Co dopiero jakbym się dowiedziała, że miałam jedną muffinkę dostać a tu jednak nie?! ;p
OdpowiedzUsuńCudne! Czuję, że niedługo zrobię :>
OdpowiedzUsuńojeeeeej, musiały być przepyszne, mocno czekoladowe *u*
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie :D
OdpowiedzUsuńzachwycasz z dnia na dzień pomysłami, dzięki za te pyszne inspiracje ;* muffiny są genialne i koniecznie muszę je zrobić w te lato ;)
OdpowiedzUsuńDobre kakao to jest to! Ja się jeszcze czaję na dobry tłuszcz kakaowy, ale nigdzie nie mogę dostać :<
OdpowiedzUsuńAle Ci wyrosły!
rozumiem jak ciężko było zostawić choć jedną dla mamy ;)
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają!
Boskie <3
OdpowiedzUsuńSą idealne i jakie wyrośnięte!
OdpowiedzUsuńmniam pieknie wygladaja :)
OdpowiedzUsuńz jagodami to moje ulubione :))
OdpowiedzUsuńmożna wiedzieć czy masz instagrama ? :-D
OdpowiedzUsuńmożna - nie mam.
Usuńzapisuję i robię jak najszybciej :D tak cudownie wyglądają !
OdpowiedzUsuńNo no, to mi się dopiero podoba, naprawdę! Koniecznie będę musiała je zrobić.
OdpowiedzUsuńjuż jak czytam słowo "czekoladowe" wiem, że będzie pysznie, a co dopiero jak widzę takie pulchne muffinki!
OdpowiedzUsuńwyglądają po prostu obłędnie!
OdpowiedzUsuńwyglądają , świetnie, uwielbiam czekoladowe wypieki:D:D
OdpowiedzUsuńCzekolada i jagody :) to duet idealny :)
OdpowiedzUsuńmuffiny od rana? Nie znam lepszego śniadania chyba :d
OdpowiedzUsuńCzyli jak mamy kakao odtłuszczone tj. 10-12% to dodajemy więcej masła, tak? :)
OdpowiedzUsuńtak, wtedy można dodać 20, nawet w porywach do 30 g masła, jeśli ktoś lubi. :D
Usuńczekoladowe muffiny - jest coś lepszego? <3
OdpowiedzUsuńCzy mogłabym zastąpić mąkę pszenną zmielonymi płatkami owsianymi (nie żadne dietetyczne fanaberie- jestem na wyjeździe, a tutaj moja kuchnia jest lekko uboga...), natomiast zwykłe masło- masłem migdałowym? ;)
OdpowiedzUsuńjeżeli dodajesz do ciasta sodę oczyszczoną, to mąka nie ma aż tak dużego znaczenia, więc wydaje mi się, że można by ją zastąpić. wiadomo, że mąka owsiana nie ma tyle glutenu co pszenna, więc muffinki będą bardziej kruche. boję się tylko, czy w takim combo z masłem orzechowym nie wyszedłby totalny zakalec, ale w końcu świat należy do odważnych. :D próbuj, bo może akurat uda ci się zrobić muffinki jeszcze lepsze niż z oryginalnego przepisu. :D
UsuńCzyżby wszystkich dzisiaj naszła ochota na muffiny ? :)
OdpowiedzUsuńKakao + jagody to świetne połączenie !