17 lipca 2013

319.


Czekoladowe pełnoziarniste muffinki z jagodami

Pyszne, czekoladowe, a takie zdrowe! Rano naszła mnie nieodparta ochota na muffinki, więc są - egoistycznie i jednoporcjowo. Chciałam co prawda jedną zostawić dla mamy, ale... to chyba nawet lepiej, że o nich nie wiedziała. (; Muffiny naprawdę nie muszą być pełne oleju i cukru, by były smaczne - i piszę to ja, naczelny deprawator śniadaniowej blogosfery!

MUFFINY CZEKOLADOWE Z JAGODAMI
(1 porcja, 4 sztuki)


     50 g mąki pszennej 
     pełnoziarnistej
     10 g mąki pszennej tortowej
     40 ml maślanki
     15 g stopionego masła*
     15 g gorzkiego kakao
     15 g gorzkiej czekolady
     duża garść jagód
     jajko
     łyżeczka cukru trzcinowego
     pół łyżeczki sody 
     oczyszczonej
     szczypta soli

Obie mąki przesiewam do miski, dodaję cukier, sodę, sól i kakao, wbijam jajko, a następnie miksując ze sobą wszystkie składniki dolewam stopniowo maślanki. Gdy połączą się ze sobą tworząc gładką masę, dodaję posiekaną gorzką czekoladę i solidną garść jagód i mieszam je z ciastem używając do tego łyżki. Przekładam masę do silikonowych foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 20 minut.

*dałam go tyle, bo zainwestowałam w końcu w dobre, tłuste kakao

34 komentarze:

  1. Zacząć dzień od pysznych muffin? Dla mnie idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mocno czekoladowe! Jadłabym <3 Wyślij mi jedną następnym razem hahaha xd

    OdpowiedzUsuń
  3. Mocno czekoladowe! Do wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Te połączenie musiało smakować cudownie ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. mogłaś zostawić mi, a nie mamie :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie muffinki to ja rozumiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. muffiny na śniadanie i to taaak czekoladowe - jestem na tak! tylko szklanka mleka by się przydała ;P

    OdpowiedzUsuń
  8. Na miejscu mamy byłabym niepocieszona. Co dopiero jakbym się dowiedziała, że miałam jedną muffinkę dostać a tu jednak nie?! ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne! Czuję, że niedługo zrobię :>

    OdpowiedzUsuń
  10. ojeeeeej, musiały być przepyszne, mocno czekoladowe *u*

    OdpowiedzUsuń
  11. zachwycasz z dnia na dzień pomysłami, dzięki za te pyszne inspiracje ;* muffiny są genialne i koniecznie muszę je zrobić w te lato ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dobre kakao to jest to! Ja się jeszcze czaję na dobry tłuszcz kakaowy, ale nigdzie nie mogę dostać :<
    Ale Ci wyrosły!

    OdpowiedzUsuń
  13. rozumiem jak ciężko było zostawić choć jedną dla mamy ;)
    Cudnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  14. Są idealne i jakie wyrośnięte!

    OdpowiedzUsuń
  15. z jagodami to moje ulubione :))

    OdpowiedzUsuń
  16. można wiedzieć czy masz instagrama ? :-D

    OdpowiedzUsuń
  17. zapisuję i robię jak najszybciej :D tak cudownie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  18. No no, to mi się dopiero podoba, naprawdę! Koniecznie będę musiała je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  19. już jak czytam słowo "czekoladowe" wiem, że będzie pysznie, a co dopiero jak widzę takie pulchne muffinki!

    OdpowiedzUsuń
  20. wyglądają po prostu obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  21. wyglądają , świetnie, uwielbiam czekoladowe wypieki:D:D

    OdpowiedzUsuń
  22. Czekolada i jagody :) to duet idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  23. muffiny od rana? Nie znam lepszego śniadania chyba :d

    OdpowiedzUsuń
  24. Czyli jak mamy kakao odtłuszczone tj. 10-12% to dodajemy więcej masła, tak? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, wtedy można dodać 20, nawet w porywach do 30 g masła, jeśli ktoś lubi. :D

      Usuń
  25. czekoladowe muffiny - jest coś lepszego? <3

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy mogłabym zastąpić mąkę pszenną zmielonymi płatkami owsianymi (nie żadne dietetyczne fanaberie- jestem na wyjeździe, a tutaj moja kuchnia jest lekko uboga...), natomiast zwykłe masło- masłem migdałowym? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli dodajesz do ciasta sodę oczyszczoną, to mąka nie ma aż tak dużego znaczenia, więc wydaje mi się, że można by ją zastąpić. wiadomo, że mąka owsiana nie ma tyle glutenu co pszenna, więc muffinki będą bardziej kruche. boję się tylko, czy w takim combo z masłem orzechowym nie wyszedłby totalny zakalec, ale w końcu świat należy do odważnych. :D próbuj, bo może akurat uda ci się zrobić muffinki jeszcze lepsze niż z oryginalnego przepisu. :D

      Usuń
  27. Czyżby wszystkich dzisiaj naszła ochota na muffiny ? :)
    Kakao + jagody to świetne połączenie !

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ