Banany w pełnoziarnistym kokosowym cieście
Delikatne i lekkie ciasto otulające rozpływające się w ustach banany, czyli jedzeniowy recykling po raz kolejny, tym razem w iście królewskiej wersji. Ostatnimi czasy naszła mnie ogromna ochota na kogel mogel, czego efektem jest dziewięć białek czekających w lodówce na zużycie. Są więc i banany w cieście, a będą dzisiaj jeszcze pewnie bezy i omlet biszkoptowy.
BANANY W KOKOSOWYM CIEŚCIE
(1 porcja)
dwa banany
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 ml mleczka kokosowego
60 g białek
dwie łyżki wiórków kokosowych
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Mąkę przesiałam do miski, dodałam sodę, wiórki i mleczko kokosowe i połączyłam ze sobą składniki. Następnie ze szczyptą soli ubiłam białka na sztywną pianę, którą stopniowo dodawałam do ciasta, miksując je mikserem na małych obrotach. Oba banany przecięłam wzdłuż na pół. Na rozgrzaną patelnię wylewałam po łyżce ciasta, na którym układałam po połówce banana i pokrywałam kolejną porcją ciasta. Kiedy na brzegach pojawiły się pęcherzyki powietrza, przewróciłam banany na drugą stronę i smażyłam jeszcze przez chwilę.
Ale to wygląda ! Slinka pociekła <3 !
OdpowiedzUsuńmyślałam, że to omlet! :D dopiero potem dostrzegłam połówki bananów. Wyglądają naprawdę niesamowicie. :)
OdpowiedzUsuńAle piękne chmurki. Banan i kokos razem to prawdziwe niebo! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńja miałam furę białek po produkcji ajerkoniaku, znalazłam chyba milion przepisów na białkowe ciasta!
OdpowiedzUsuńkoniecznie się podziel! byle nie wyglądały jak gofrowe scramble, hihi (duuuuuuuuuużo miłości :* <3)
Usuńhttp://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-bezowe-z-migdalami,-biala-czekolada-i-cytrynowym-kremem to wygrało!
Usuńtakie puchate musiało wyjść to ciasto i do tego kokosowe :) bardzo polubiłam banany w tym wydaniu!
OdpowiedzUsuńa ja nie jadłam nigdy banana w takim wydaniu. trzeba to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądało! Musze wypróbować! Może z jabłkiem, może z czymś innym :))
OdpowiedzUsuńPodoba mi się kształt takich bananów w cieście przekrojonych wzdłuż :D
OdpowiedzUsuńGenialne takie chmurki :D
OdpowiedzUsuńWiesz mniej więcej z ilu jajek użyłaś tych białek?
białka dwóch małych jajek to mniej więcej 60 g. :)
Usuńprzesadziłaś dziś chyba! ;)
OdpowiedzUsuńże też wcześniej nie znałam czegoś takiego, kiedy miałam 2 słoiki białek po produkcji świątecznych ciast :) teraz u mnie w domu białka na pewno nie będą się już marnować :)
OdpowiedzUsuńTy to mnie zawsze zaskoczysz ! Banany jak chmurka to musi być istne niebo :)
OdpowiedzUsuńBanany w cieście? Nic nadzwyczajnego - można pomyśleć osoba, która nie widziała tych fotografii. Kokos, który uwielbiam i do tego "zdrowsza mąka". Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńooo.. jak to wygląda! :) bananów tak przetworzonych jeszcze nie jadłam.. ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają tak...puszyście. fajny, oryginalny pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kiedy zostają białka i można je tak pysznie wykorzystać :) Te banany w cieście muszą genialnie smakować!
OdpowiedzUsuńWyglądają genialnie!
OdpowiedzUsuńNie wątpię, że to było udane i pyszne śniadanko :D
OdpowiedzUsuńokurde, pycha! :o
OdpowiedzUsuńRobię! Tylko zastąpienie część mąki pełnoziarnistej kokosową;)
OdpowiedzUsuńOjejku, wyglądają jak moje ukochane gniazdka :)
OdpowiedzUsuńTo musi być dobre!
OdpowiedzUsuńMuszą świetnie smakować <3
OdpowiedzUsuńTo było pyszne śniadanie! :D
OdpowiedzUsuńwww.foodandphoneaddicted.blogspot.com
To było pyszne śniadanie! :D
OdpowiedzUsuń