4 stycznia 2014

490. kokosowe chmurki

Banany w pełnoziarnistym kokosowym cieście

Delikatne i lekkie ciasto otulające rozpływające się w ustach banany, czyli jedzeniowy recykling po raz kolejny, tym razem w iście królewskiej wersji. Ostatnimi czasy naszła mnie ogromna ochota na kogel mogel, czego efektem jest dziewięć białek czekających w lodówce na zużycie. Są więc i banany w cieście, a będą dzisiaj jeszcze pewnie bezy i omlet biszkoptowy.

BANANY W KOKOSOWYM CIEŚCIE
(1 porcja)

          dwa banany
          60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
          60 ml mleczka kokosowego
          60 g białek
          dwie łyżki wiórków kokosowych
          pół łyżeczki sody oczyszczonej
          szczypta soli

Mąkę przesiałam do miski, dodałam sodę, wiórki i mleczko kokosowe i połączyłam ze sobą składniki. Następnie ze szczyptą soli ubiłam białka na sztywną pianę, którą stopniowo dodawałam do ciasta, miksując je mikserem na małych obrotach. Oba banany przecięłam wzdłuż na pół. Na rozgrzaną patelnię wylewałam po łyżce ciasta, na którym układałam po połówce banana i pokrywałam kolejną porcją ciasta. Kiedy na brzegach pojawiły się pęcherzyki powietrza, przewróciłam banany na drugą stronę i smażyłam jeszcze przez chwilę.


29 komentarzy:

  1. Ale to wygląda ! Slinka pociekła <3 !

    OdpowiedzUsuń
  2. myślałam, że to omlet! :D dopiero potem dostrzegłam połówki bananów. Wyglądają naprawdę niesamowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękne chmurki. Banan i kokos razem to prawdziwe niebo! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja miałam furę białek po produkcji ajerkoniaku, znalazłam chyba milion przepisów na białkowe ciasta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie się podziel! byle nie wyglądały jak gofrowe scramble, hihi (duuuuuuuuuużo miłości :* <3)

      Usuń
    2. http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-bezowe-z-migdalami,-biala-czekolada-i-cytrynowym-kremem to wygrało!

      Usuń
  5. takie puchate musiało wyjść to ciasto i do tego kokosowe :) bardzo polubiłam banany w tym wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja nie jadłam nigdy banana w takim wydaniu. trzeba to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądało! Musze wypróbować! Może z jabłkiem, może z czymś innym :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się kształt takich bananów w cieście przekrojonych wzdłuż :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialne takie chmurki :D
    Wiesz mniej więcej z ilu jajek użyłaś tych białek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. białka dwóch małych jajek to mniej więcej 60 g. :)

      Usuń
  10. przesadziłaś dziś chyba! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. że też wcześniej nie znałam czegoś takiego, kiedy miałam 2 słoiki białek po produkcji świątecznych ciast :) teraz u mnie w domu białka na pewno nie będą się już marnować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ty to mnie zawsze zaskoczysz ! Banany jak chmurka to musi być istne niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Banany w cieście? Nic nadzwyczajnego - można pomyśleć osoba, która nie widziała tych fotografii. Kokos, który uwielbiam i do tego "zdrowsza mąka". Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ooo.. jak to wygląda! :) bananów tak przetworzonych jeszcze nie jadłam.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. wyglądają tak...puszyście. fajny, oryginalny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam kiedy zostają białka i można je tak pysznie wykorzystać :) Te banany w cieście muszą genialnie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie wątpię, że to było udane i pyszne śniadanko :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Robię! Tylko zastąpienie część mąki pełnoziarnistej kokosową;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ojejku, wyglądają jak moje ukochane gniazdka :)

    OdpowiedzUsuń
  20. To było pyszne śniadanie! :D
    www.foodandphoneaddicted.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ