16 kwietnia 2013

227. szybkie śniadaniowe brownie z cukinią

Kakaowe pełnoziarniste placki z cukinią i gorzką czekoladą

CUKINIOWE BROWNIE PANCAKES
(1 porcja)

          60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
          60 g jogurtu greckiego
          pół średniej cukinii (ok. 120 g?)
          jajko
          20 g gorzkiej czekolady
          łyżka gorzkiego kakao
          łyżka syropu z agawy
          pół łyżeczki sody oczyszczonej
          szczypta soli

Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, solę i odstawiam na kilka minut, by puściła wodę. Odciskam ją dokładnie i dodaję do niej mąkę, jogurt, jajko, kakao, syrop z agawy i sodę oczyszczoną. Mieszam wszystkie składniki do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Czekoladę siekam, 2/3 dodaję do ciasta, które jeszcze raz dokładnie mieszam, pozostałą zaś zostawiam do dekoracji. Smażę placki na patelni teflonowej na średnim ogniu z obu stron, podaję z posiekaną gorzką czekoladą.

37 komentarzy:

  1. A ja podobnie jak Angelika nie kupiłam cukinii, a co gorsze, jeszcze w ogóle jej nie próbowałam..;< Dla takich placków warto przejść całe miasto w poszukiwaniu cukinii :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brownie z cukinia?
    No proszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba oszalałam na punkcie tych placków!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie placuszkowe wariacje a'la wypieki^^ :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Biegnę po cukinię w tym tygodniu <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Mrr, mam pomysł na resztę swojej cukinii. :) Boskie placki, chociaż jadła coś podobnego, tylko w formie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham cukinię, zarówno na wytrawnie jak i na słodko. Twoje placki to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale bym zjadła sobie takie placuszki :) tylko niestety nigdy żadne placki mi nie wyszły :'[ :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś czuję, że niedługo takie zrobię :D Połączenie wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapisuje i nie moge sie doczekać az zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. okej, tylko co to ma wspólnego z dzisiejszym śniadaniem? ^^"

      Usuń
  12. Straszną narobiłaś mi na nie ochotę, a akurat skończył się u mnie j.grecki. Myślisz, że można go zastąpić gęstym j.nat?
    Z dodatkiem czekolady wyglądają po prostu obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, tylko musisz sama zdecydować, ile go dodać, jeżeli jest rzadszy od greckiego, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. (;

      Usuń
    2. Pokombinuje, dzięki. :)

      Usuń
  13. Jakie czekoladowe *_* myslalam, ze juz nigdzie nie dostane cukini, ale ostatnio bedac w Biedronce ją widzialam, jak jeszcze ja dorwe to zrobie te placki ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. mmm wyglądają tak bardzo czekoladowo *-* muszę spróbować z cukinią ;p

    OdpowiedzUsuń
  15. Bajeczne!!! Zapisuję i zaczynam polowanie na cukinię;)

    OdpowiedzUsuń
  16. kocham cukiniowe brownie więc i placków spróbuję :)
    a zamiast greckiego może być naturalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może, tylko odpowiednio trochę mniej, by ciasto miało właściwą gęstość.

      Usuń
  17. odkąd prowadzę bloga, dotarło do mnie w jakiej nieświadomości żyłam dotychczas ;D nigdy nie wymyśliłabym połączenia cukinii i czekolady. To musi być pyszne i na pewno spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. tyle gorzkiej czekolady, wiesz, jak zdobyć moje serce

    OdpowiedzUsuń
  19. pomysłowo.:)
    jako, że jestem nowa - dodaję do obserwowanych.:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy cukinia jest tutaj jakkolwiek wyczuwana? Jak zmienia konsystencję placków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej nie, bardziej wpływa na ich strukturę. dzięki cukinii placki są bardziej wilgotne i sycące.

      Usuń

OBSERWUJĄ