60 g mąki pszennej
pełnoziarnistej
40 ml mleka
jajko
pół łyżeczki sody
oczyszczonej
szczypta soli
+ricotta i miód do
podania
Do miski wsypuję mąkę, sodę i sól, wbijam jajko i łączę je ze sobą. Rozrzedzam masę mlekiem, by miała konsystencję gęstej śmietany. Figi kroję w plastry. Na rozgrzaną patelnię wykładam po łyżce ciasta, umieszczam w środku plasterek figi i pokrywam go kolejną warstwą masy. Gdy placki lekko się zetną, przewracam je na drugą stronę i smażę pod przykryciem. Podałam z ricottą i miodem.
Figi w pełnoziarnistym cieście z ricottą i miodem
genialne śniadanie. niech no ja tylko dorwę figi (:
OdpowiedzUsuńZdjęcie kusi by zrobić. :) Zapraszam w moje skromne progi w odwiedziny. :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :D
OdpowiedzUsuńrobisz bardzo fajne zdjęcia ;)
dziękuję - takie słowa naprawdę podbudowują, kiedy nie jestem z nich do końca zadowolona. :D
Usuńtakie połączenie smaków stanowczo do mnie przemawia!
OdpowiedzUsuńWczoraj kupiłam figi a teraz mamy porę śniadania więc dziękuję za inspiracje :)
OdpowiedzUsuńno muszę w końcu tych fig spróbować xd
OdpowiedzUsuńNie próbowałam fig, a co dopiero tak podane.. Muszą być wspaniałe. Jak je dorwę to wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńoo takie zamaczane?
OdpowiedzUsuńMy nie znalysmy, ale zdecydowanie zrobimy, bo kazde owoce w ciescie to jest to, a figi sa PRZE przepyszne!
OdpowiedzUsuńOwoce w cieście są genialne :) Fig jeszcze tak nie robiłam :D
OdpowiedzUsuńTakiego wykorzystania moich ukochanych fig jeszcze nie spotkałam! :)
OdpowiedzUsuńNiedawno robiłam podobne na obiad! i były pyszne, wiec trzeba to powtórzyć na śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu spróbować fig, bo aż wstyd się przyznać, że jeszcze ich nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńFigi z patelni są cudowne: )
OdpowiedzUsuńpołączenie świetnie dobrane <3
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na figi, w cieście wszystko tak pysznie smakują ;) ciekawie.
OdpowiedzUsuń*smakuje
Usuńostatnio pierwszy raz jadlam figi. TO musi być cos genialnego z tym pysznym owocem :)
OdpowiedzUsuńmniam! :)
OdpowiedzUsuńTo są placuszki?
OdpowiedzUsuńmhm.
UsuńJuż wiem jak wykorzystam figi kupione w Lidlu :-D
OdpowiedzUsuńA jeśli nie mogę mąki pszennej? :((
OdpowiedzUsuńto pewnie innych z dużą zawartością glutenu też nie? żytnia chyba najlepiej będzie pasować w tym wypadku, ale może być praktycznie każda inna.
Usuń