Smażona waniliowa polenta z ricottą z mleka owczego i granatem
vegan: bez ricotty
vegan: bez ricotty
Jezu, ale to było dobre. Skoro kilka osób prosiło o przepis, w takim razie go zamieszczam. Jest banalnie prosty, a efekt jest naprawdę smaczny!
SMAŻONA POLENTA
60 g kaszy kukurydzianej
240 ml wody
szczypta soli
łyżka dowolnej substancji słodzącej (u mnie syrop z agawy)*
ulubiony aromat/przyprawy (u mnie pół łyżeczki mielonej wanilii)
tłuszcz do smażenia (ja użyłam oleju arachidowego)
Wlewam wodę do garnka, dodaję syrop z agawy, mieloną wanilię i szczyptę soli. Kiedy zaczyna się gotować, wsypuję kaszę ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy kasza wchłonie całą wodę i zrobi się gęsta, wylewam ją na folię aluminiową i formuję coś na kształt prostokąta. Można też przełożyć ją do brytfanki wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Tak uformowaną kaszę można przykryć kolejną warstwą folii i delikatnie przycisnąć czymś cięższym. Polenta powinna tężeć co najmniej dwie godziny; ja przygotowałam ją dzień wcześniej i zostawiłam na noc. Rano przekroiłam prostokąt jeszcze na pół i smażyłam na dobrze rozgrzanym oleju arachidowym z obu stron, dopóki się nie zarumieniła. Wystarczy nawet tylko przetrzeć samą polentę tłuszczem, wtedy nie będzie potrzebny już jego dodatek na patelni. Wykonaną według podstawowego przepisu można podawać z dowolnymi dodatkami - słodkimi bądź wytrawnymi.
*jeżeli robimy w wersji wytrawnej - pomijamy
pyszna jest polenta w takim wydaniu, a jeszcze z takimi dodatkami<3 chociaż z taką ricottą spotykam się po raz pierwszy!
OdpowiedzUsuńja też! zauważyłam ją w almie, szukając najtańszej. :D smakuje mi o wiele bardziej od takiej zwykłej!
UsuńTrzeba spróbować;)
OdpowiedzUsuńW życiu nie robiłam polenty, mogę prosić o przepis ? ^^ Byłabym wdzięczna, bo uwielbiam próbować nowych smaków, a dzisiejsza propozycja jak najbardziej ku temu zachęca :)
OdpowiedzUsuńjuż dodany. (;
Usuńdziękuję bardzo ;*
UsuńNigdy nie jadłam smażonej polenty i bardzo ciekawi mnie, jak może smakować. Chyba po prostu będę musiała ją zrobić... Bo wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńsmakuje jak kasza kukurydziana, tyle, że ma zwartą konsystencję, a do tego ta chrupiąca skórka! mrrr!
UsuńJak zawsze wszystko wygląda przepysznie. ;))
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie <3
OdpowiedzUsuńMusze w końcu spróbować polenty :P
Mogę prosić o przepis? :)
oczywiście, już dodany. (;
Usuńnigdy nie robiłam polenty w ten sposób, podałabyś mi przepis ??
OdpowiedzUsuńSmażona polenta i granat to faktycznie bardzo dobre połączenie :)
OdpowiedzUsuńmożna przepis?
OdpowiedzUsuńjuż podałam. (;
Usuńpodejrzewam, że było pyszne, bo tak właśnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńjej, muszę zrobić taka polentę, muszę! :))
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję bo wygląda świetnie! muszę kupić najpierw polentę :D
OdpowiedzUsuńFajnie, że dodałaś przepis ;)
OdpowiedzUsuńjeszcze fajniej, jeżeli komuś się przyda. (;
UsuńAle pyszności ;)
OdpowiedzUsuńskąd wynalazłaś tę ricottę??? Błagam o info <3
OdpowiedzUsuńznalazłam przez przypadek w almie, szukając najtańszej. :D
UsuńKoniecznie muszę taką zrobić. Świetnie to wygląda :D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na śniadanie , cos pysznego ;)
OdpowiedzUsuń