25 stycznia 2014

511. cała prawda o Marianie

Domowa pita orkiszowa z hummusem i grillowanym bakłażanem

Czasem... Czasem bywam okropnym leniem.

PITA ORKISZOWA
(1 sztuka)

          70 g mąki orkiszowej typ 1100
          45 ml wody
          łyżeczka oliwy z oliwek
          pół łyżeczki cukru
          pół łyżeczki suszonych drożdży
          szczypta soli

Mąkę, oliwę, cukier, drożdże i sól umieściłam w misce, a następnie stopniowo dolewając wody zaczęłam wyrabiać ciasto rękami. Gdy stało się gładkie i nieklejące, umieściłam je z powrotem w misce i odstawiłam w ciepłe miejsce na 40 minut. Po upływie tego czasu ponownie je zagniotłam, obsypałam mąką i rozwałkowałam z niego placek o grubości ok. 0,5 cm. Ułożyłam go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiłam na kolejne 40 minut. Przed upływem tego czasu rozgrzałam piekarnik do 250 stopni. Wstawiłam do niego blachę i piekłam pitę przez 10 minut.

          365 dni temu
Dokładnie 365 dni temu zrobiłam to zdjęcie.


17 komentarzy:

  1. ojej jakie to pyszne! dobrze jest być leniem C: a zdjęcie prześliczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. według jakiego przepisu robiłaś pitę? widzę, że jest właśnie taka, jak lubię, a jaka jeszcze nigdy mi nie wyszła :c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. według... swojego. :D potem może dodam.

      Usuń
    2. Dodaj :) Nie daj się prosić ;P

      Usuń
  3. Genialne śniadanie i zdjęcie- w końcu jakieś 'inne';)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też mi wyznanie! Ja jestem okropnym leniem cały czas! ;)
    Niam, ale dla mnie bez bakłażana.

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę że każdy ma coś w sobie z lenia (: Ale jak widać czasami wychodzi to na dobre !

    OdpowiedzUsuń
  6. to mamy coś wspólnego, leniem i ja bywam , czasem nawet zbyt często :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marian nie bądź taka, podziel się że no!
    i nie nazwałabym leniem kogoś, kto sam sobie pieczywo piecze, zamiast sklepowym się żywić ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. trio idealne! uwielbiam to danie, właśnie pitę, właśnie z hummusem i właśnie z grillowanym bakłażanem. chociaż jakoś tak nie na tą porę, ale to moje sezonowe zboczenie

    OdpowiedzUsuń
  9. Hummus i bakłażan - brzmi idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj to musialo byc cudowne :) !

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam mniam :)

    http://bykaasia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Z chęcią wypróbowałabym taką domową pitę ;)
    Też czasem jestem leniem :)

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ