Grillowana serowa polenta z bazyliowym pesto (z oliwą z oliwek, pecorino romano i orzeszkami piniowymi)
GRILLOWANA POLENTA
60 g kaszy kukurydzianej
240 ml wody
dwie łyżki startego pecorino romano
łyżka masła
szczypta soli
+oliwa z oliwek
Kaszę kukurydzianą wsypałam do lekko osolonej wody i zagotowałam. Kiedy stała się gęsta, dodałam masło i ser i wymieszałam je dokładnie. Następnie przełożyłam całość do plastikowego pojemnika wysmarowanego oliwą z oliwek i przez folię spożywczą dobrze docisnęłam, by polenta miała ładny kształt. Wstawiłam ją do lodówki, by stężała (wystarczą jej dwie godziny). Po upływie tego czasu wyciągnęłam polentę z pojemnika i przecięłam na pół. Na patelni grillowej bardzo dobrze rozgrzałam oliwę. Ułożyłam na niej polentę i grillowałam przez ok. 5 minut z każdej strony.
365 dni temu
Proszę, bądźcie.
Jak zrobic taką serową polente ?
OdpowiedzUsuńWiedziałam xD
Usuńwykonanie serowej polenty jest BARDZO trudne.
Usuńjak zrobić taką polente? z czego? nigdy nie jadłam...
OdpowiedzUsuńserowa polenta? jak to tak? :)
OdpowiedzUsuńPóki co to mój ulubieniec wytrawnego tygodnia:D
OdpowiedzUsuńMój też ! Posiłek mistrzów :D
Usuńmój też (: właśnie pochłonęłam jaśminowy ryż z soczewicą i pomidorami. na to przepis też poproszę!
Usuńzawsze chciałam spróbować zrobić swoje domowe pesto i jeszcze do tego nie doszłam! teraz już wiem jak m.in. mogę je wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńWyglada oblednie *.*
OdpowiedzUsuńTo musiało być dobre<3
OdpowiedzUsuńUwielbiam pesto, ale tylko pomidorowe :D
OdpowiedzUsuńMi polenta nie wyszła ;(
Pychota! U mnie też wytrawnie Ale nie tak ładnie :(
OdpowiedzUsuńwww.foodandphoneaddicted.blogspot.com
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńGenialny, muszę w końcu zrobić pesto :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam ser i pesto, ale nie wpadłabym żeby to tak połączyć! Świetne!
OdpowiedzUsuńProszę, wpadnij i pomóż mi rozkręcić bloga :)
http://morningshappiness.blogspot.com/
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńrewelacja! wygląda jak grilowany ser :D
OdpowiedzUsuń