21 września 2013

385. pierogi raz!

Pełnoziarniste kakaowe pierogi z kakaową ricottą i borówkami
vegan: masło -> pominąć lub dodać olej, ricotta -> tofu

Matko, jakie to było dobre. Ostatnie pierogi były tutaj ponad rok temu. Pamiętam jak dziś lepienie ich na podłodze mojego nowego wtedy mieszkania. Tym razem warunki były mniej spartańskie, efekt zaś przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Za mało w życiu zjadłam pierogów, żeby uważać się za jakikolwiek autorytet w tej kwestii, ale to zdecydowanie najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłam.


KAKAOWE PIEROGI
(1 porcja, 15 sztuk)

          75 ml gorącej wody
          50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
          25 g mąki pszennej tortowej
          15 g gorzkiego kakao
          łyżeczka masła
          szczypta soli

          farsz
          150 g ricotty
          łyżka gorzkiego kakao
          łyżeczka trzcinowego cukru pudru

Obie mąki, kakao i sól umieszczam w misce i stopniowo dolewam zagotowanej wody, mieszając składniki łyżką. Kiedy połączą się z grubsza, zaczynam wyrabiać ciasto dłońmi i robię to na blacie przez 10 minut, pod koniec zagniatania dodając masło. Odkładam je na minimum 15 minut, by odpoczęło. W tym czasie przygotowuję farsz - ricottę mieszam z łyżką gorzkiego kakao i łyżeczką cukru pudru (użyłam akurat jego, bo najłatwiej połączy się z serkiem). Ponownie zagniatam ciasto, po czym cienko je rozwałkowuję i szklanką wykrawam z niego koła. Skrawki ponownie zagniatam i rozwałkowuję, powtarzam czynność do zużycia całego ciasta. W środku każdego z wyciętych kół umieszczam po łyżeczce nadzienia i dokładnie zlepiam pierogi. W dużym garnku zagotowuję osoloną wodę i kiedy zacznie wrzeć, wrzucam na nią pierogi i gotuję je jeszcze przez ok. 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Wyławiam je łyżką cedzakową i odsączam na ręczniku papierowym. Podałam z borówkami.


30 komentarzy:

  1. Patrząc na to cudo nie mogę się powstrzymać od tego pytania: będzie przepis? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie, trochę się pospieszyłam dzisiaj z publikowaniem. :D

      Usuń
    2. I tak za długo trzymałaś nas w niepewności co to za pierogi będą ! :D

      Usuń
    3. dziękuję :*

      Usuń
  2. Jak zdrowo i kolorowo, pyszności!
    Dodaję do obserwowanych i zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie pierogowe wariacje! :-) Ciasto kakaowe to strzał w dziesiątkę, jadłam na Festiwalu Pieroga tylko nadzienie było inne, bo truskawkowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Opisujesz tak sugestywnie, tak obrazowo... że mam ochotę zjeść same literki i zdjęcie!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pierogi to trudna sztuka, Twoje wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie wątpię w twoje słowa, musiałby być pyszne! nie dość ,że ciasto czekoladowe to jeszcze to nadzienie z ricotty <3 a takie domowe smakują najlepiej, warto się wysilić i ulepić pierożki ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Czekoladowe ciasto, pyszny farsz i borówki wieńczące całość... idealne rozpoczęłaś weekend. (;

    OdpowiedzUsuń
  8. Ok, masz mnie-PADŁAM!
    Genialne, mmm <3

    OdpowiedzUsuń
  9. CUDO *-*
    Mogę zrobić wieczorem i rano tylko wrzucić do wody?:) U mnie rano każda minuta sie liczy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, farsz z ricotty nie jest zbyt wilgotny, więc wtedy nie powinno być problemu z ciastem. (;

      Usuń
  10. Wyglądają fantastycznie, no i to kakaowe ciasto...

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierogi raz ! - dla Ciebie :D Pierogi dwa! - dla mnie :D hueheuhe :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Powiem szczerze, że nawet wyglądają tak jak zapewne smakują - niesamowicie obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wyglądają :) Takie równiutki i ta falbanka przy nich śliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ojć muszę koniecznie w któryś wolny weekend wypróbować !!!! Chyba będę śnić o nich po nocach ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. tego jeszcze nie widziałam!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Moja Mama kocha pierogi z owocami, więc taką zdrową wersję też Jej kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. 15 pierogów - 1 porcja? chyba dwie :D jedna porcja zazwyczaj składa się z 7-8 i jest to dla mnie naprawdę wystarczająco :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie no może nadziejmy je sałatą jeszcze? A ciasto z otrębów samych i wody:P

      Usuń
  18. można wiedzieć w jakim programie robisz swój szablon na bloga? wiem, że znasz się na htmlu, ale jaki to program?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie używam żadnego programu - grafiki robię w ps i wpisuję html ręcznie. (;

      Usuń

OBSERWUJĄ