15 marca 2013

195.

Kokosowo-migdałowy* suflet z razowej kaszy manny z mascarpone i blanszowanymi migdałami

*niektórzy nazwaliby go rafaellowym (;

Nie wiem, czy smakuje jak Rafaello, ale jego smak z pewnością jest bezkonkurencyjny. Na nowo zakochałam się w suflecie z manny, który zresztą jest chyba jego najlepszą, najbardziej śniadaniową i super sycącą wersją!

SUFLET KOKOSOWO-MIGDAŁOWY

          200 ml mleka
          50 g razowej kaszy manny
          25 g mascarpone
          białko jajka
          łyżka mąki kokosowej
          łyżka wiórków kokosowych
          łyżka migdałów blanszowanych
          łyżeczka syropu z agawy
          szczypta soli

Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Kiedy się nagrzewa, zagotowuję połowę mleka, do której wlewam kaszę rozmieszaną w drugiej połowie, cały czas mieszając. Gotuję kaszę, dopóki nie zgęstnieje, po czym przekładam ją do miski, dodaję mascarpone, mąkę kokosową i syrop z agawy i łączę je ze sobą. Do białka dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę, którą dodaję partiami do lekko przestudzonej kaszy i delikatnie, ale dokładnie mieszam je ze sobą. Zwilżoną wewnątrz kokilkę (można też po prostu użyć masła do jej wysmarowania (;) obsypuję równomiernie wiórkami kokosowymi, a następnie przekładam do niej połowę masy. Na pierwszą warstwę wysypuję grubo posiekane blanszowane migdały i przykrywam ją pozostałą masą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 20 minut na poziomie nie najniższym, ale trochę niższym niż środkowy (posypałam suflet jeszcze odrobiną wiórków, więc nie chciałam, żeby przyprażyły się zbyt mocno).

50 komentarzy:

  1. rewelacja : ) muszę sobie w końcu kupić kokilki

    OdpowiedzUsuń
  2. zachwycasz... tak po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a zdradź mi - jak go robisz? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie delikatne połączenia smaków...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale cudo. manna jakoś u mnie ostatnio zapomniana, nie mam na nią ochoty. musi czekać na swoją kolej
    wcześniej w domu, że piekarnik? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, już od wczoraj mam długi weekend. :D moja klasa pojechała na wycieczkę.

      Usuń
  6. Pięknie wyrósł :) Ja się trochę waham, bo boję się, że opadnie, ale kiedyś się odważę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy suflet trochę opada, ale to bynajmniej nie umniejsza mu smaku. (;

      Usuń
  7. ależ to musiało cudownie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam suflety z kaszy manny. Smakują jak chmurki, a póki nie opadną, wyglądają tak samo. Smakuje jak rafaello? Porywam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie zdecydowanie najbardziej odpowiada konsystencja właśnie takiego z manny - delikatna, ale wciąż treściwa. twarogowy wypada dla mnie przy nim aż zbyt delikatnie. (;

      Usuń
  9. ja zdecydowanie zamieniłbym ilość mleka z mascarpone haha :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, ale ty chyba już możesz. :D ja też z chęcią nie żałowałabym go sobie, ale póki co sobie trochę dietuję (chociaż raczej średnio mi idzie; za dużo pysznego, zdrowego jedzenia!).

      Usuń
    2. no właśnie ja nie powinienem :< a czemu już mogę?:D

      Usuń
    3. a nie wiem, w każdym razie obiło mi się o uszy, że też starałeś się zgubić pozostałe po zimie kilogramy. :D

      Usuń
  10. Przyznam się, że jeszcze nigdy nie jadłam sufletu z kaszy manny, a Twoje dzisiejsze śniadanie jest zachwycające!:) Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z manny jest zdecydowanie godny wypróbowania. (;

      Usuń
  11. Zabiłaś mnie tym śniadaniem:) Przepyszne!;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na 100000% go wypróbuję, dzięki wielkie za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeśli smakuje tak jak Rafaello, to zazdroszczę strasznie, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie nie wiem, czy do końca tak, bo szczerze powiedziawszy - smaku rafaello nawet nie pamiętam, ale tak czy inaczej - był naprawdę przepyszny. :)

      Usuń
  14. nie wiem skąd Ty bierzesz tyle genialnych pomysłów, ale cieszę się, że zawsze podajesz dokładne przepisy i ten smak mogę odtworzyc we własnej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te pomysły zwykle wychodzą z ochoty na jakiś jeden, konkretny składnik. w tym wypadku miałam akurat po prostu ochotę na suflet z manny, a pomysł na dodatki zrodził się wyłącznie przez wzgląd na zawartość lodówki. (;

      Usuń
  15. mmm kokosowy i migdały - cudowny !!! pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. ślinka cieknie, nigdy nie robiłam sufletu:)

    OdpowiedzUsuń
  17. ŁAŁ, uwielbiam suflety i jeszcze kokosowo- migdałowe to już w ogóle bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowny ten suflet, zdecydowanie inspirujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow! Takiego sufletu nie miałam okazji spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  20. piękny :D szukam i szukam, nigdzie nie widziałam razowej manny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli masz gdzieś w okolicy organic farmę zdrowia, to sprawdź tam. powinni mieć, bo mają ją w marce własnej. (;

      Usuń
  21. suflet! ; )
    w końcu muszę spróbować tego magicznego deseru!

    OdpowiedzUsuń
  22. łał! kolejne cudo na Twoim blogu do spróbowania :)
    mąka kokosowa to tak jakby zmielone wiórka kokosowe, czy zupełnie coś innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej zmielone i odtłuszczone, bo jeżeli dobrze kojarzę, to kaloryczność jest na poziomie mniej więcej 130 kcal/100 g. ale podejrzewam, że można zastępować ją zmielonymi wiórkami, chociaż nie będą wtedy już tak dobrze chłonęły wilgoci z ciasta (bo chyba właśnie dzięki dodatkowi mąki kokosowej ten dzisiejszy suflet opadł naprawdę minimalnie).

      Usuń
    2. kurczaki, w mojej mieścinie raczej nigdzie nie znajdę mąki kokosowej, więc muszę spróbować ze zmielonymi wiórkami :) mniejsza z opadnięciem, smak najważniejszy! :)

      Usuń
    3. pewnie, zresztą nie mam pewności, że to właśnie dzięki tej mące prawie nie opadł. (; w samym krakowie też trudno ją znaleźć - za migdałową rozglądałam się od naprawdę długiego czasu i nie mogłam jej znaleźć nawet w sklepach ekologicznych, dopiero niedawno przypadkiem trafiłam na nową dostawę w moim ulubionym ekosklepie i kupiłam od razu i migdałową, i przy okazji kokosową.

      Usuń
    4. sprawdziłam i ma dokładnie 138 kcal/100 g. (;

      Usuń
  23. Wygląda pięknie ^^ boję się tylko, że może mi opaść, ale co tam, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dobrze, ż ejuż zdradziłaś przepis bo zachęcająco się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  25. nie jadłam nigdy razowej manny, ale takiemu sufletowi nie potrafiłabym się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń
  26. sufletowi o takich smakach nikt nie byłby w stanie się oprzeć ;]

    OdpowiedzUsuń
  27. W takim razie musi cudownie smakować ♥ Moje smaki! Przepis zapisany :))

    OdpowiedzUsuń
  28. Jestem wielką fanką kokosowych smaków, więc taki suflet z pewnością by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ