Pełnoziarniste śmietankowe placki z serka wiejskiego z gruszkami w syropie lukrecjowym
ŚMIETANKOWE PLACKI Z SERKA WIEJSKIEGO
ŚMIETANKOWE PLACKI Z SERKA WIEJSKIEGO
90 g serka wiejskiego
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g śmietany 12%
jajko
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
lukrecjowe gruszki
dwie małe gruszki
łyżka cukru trzcinowego
Do miski wbijam jajko, dodaję mąkę, serek wiejski, sodę i sól i łączę je ze sobą. Dodaję śmietanę i ponownie mieszam masę. Smażę placki na średnim ogniu na patelni teflonowej. Gruszki pokroiłam w plastry i wrzuciłam na dobrze rozgrzaną patelnię. Posypałam je cukrem i dodałam lukrecję. Smażyłam często mieszając, dopóki gruszki nie puściły soku. Odparowałam jego nadmiar i podałam placki z gruszkami i pozostałym syropem.
robiłam tylko raz, a na takie placki to zdecydowanie za mało
OdpowiedzUsuńmi z serka wiejskiego jakoś średnio wychodzą :( ale to co tutaj widze wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńz serka mi nie zawsze wychodzą-nie wiem, o co biega.. a jak wyjdą to pyszne, ta twoja śmietankowa wersja powala ;D
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:d
OdpowiedzUsuńa mi zawsze wychodzą, a w dodatku jakoś tak się ten ser ciągnie, jak ten na pizzy :D smażyłam kilka razy na teflonie bez tłuszczu i kilka razy na głębokim tłuszczu, tak jak racuchy, i stwierdzam, że ta druga opcja jest 10 razy smaczniejsza, nawet bez żadnych dodatków ;)
OdpowiedzUsuńSyrop lukrecjowy ? Ty zawsze zaskoczysz człowieka ;)
OdpowiedzUsuńwiesz, że nawet z wiejskiego jeszcze nie robiłam. jakoś miałam obawy przed tym, że się rozpadną, a tu widzę, że Ci świetnie wyszły :)
OdpowiedzUsuńte gruszki mnie intrygują :)
OdpowiedzUsuńhm, mi wychodziły, a nie bardzo smakowały jakoś. ale to co na górze placków- cudne skamki!
OdpowiedzUsuńskamki. yhm... smaki miałam na myśli
Usuńte placki są genialne, dobrze, że je w końcu zrobiłaś :D lukrecjowe gruszki mnie zaintrygowały. ;>
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak lukrecji, ta gruszka podbiła moje serce ;]
OdpowiedzUsuń