Ricotta hotcakes z bananem i miodem kremowym
Zastanawiałam się wczoraj, kiedy ostatnio jadłam placki. I kiedy zorientowałam się, że niedługo wypadnie równe dwadzieścia nieplackowych śniadań, trochę się przeraziłam i postanowiłam do tego nie dopuścić.Wracam więc dzisiaj do swojej małej tradycji piątkowego plackowania, bo niedługo (na szczęście) nie będę już mieć pretekstu, by świętować początek weekendu w ten sposób.
BANANOWE RICOTTA HOTCAKES
100 g ricotty
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
ok. 25 ml mleka (dodawałam na oko do
uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)
duży banan
jajko
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Do miski wbijam jajko, dodaję ricottę, mąkę, jajko i sól i łączę ze sobą wszystkie składniki do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Następnie dodaję sodę i mleko i znowu wszystko mieszam. Na koniec dodaję do ciasta podzielonego palcami na mniejsze części banana. Smażę placki na średnim ogniu na patelni teflonowej. Po nałożeniu ciasta na patelnię przykrywam ją pokrywką, by placki równomiernie "doszły", zaś po przewróceniu ich na drugą stronę odkrywam, by nadmiar wilgoci mógł odparować.
Z ricotty sa najdelikatniejsze *.*
OdpowiedzUsuńA pretekst do plackowania znajdzie zawsze ;)
Placki nie potrzebują czegoś tak trywialnego jak powód ;)
OdpowiedzUsuńMiód kremowy? whut?
Placki z ricotty to jedne z najlepszych możliwych :)
OdpowiedzUsuńMiód kremowy - najlepszy!
Boże, tym miodem mnie dobilaś. Ja tu już po śniadaniu, a najchętniej zrobiłabym teraz jeszcze drugie :D
OdpowiedzUsuńuuu placki z ricotty to jedne z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńTen miód świetnie do nich pasuje ;)
Ten miód na plackach - BIORĘ *.*
OdpowiedzUsuńTo wyglada GENIALNIE <3
OdpowiedzUsuńBiorę stosik, biorę sos, brzmi przepysznie! Dorzuciłabym tylko oczywiście truskawek :D
OdpowiedzUsuńna pewno mówimy o tym samym śniadaniu?
UsuńStosik- placuszków, sosik- krem miodowy :D Tak mi się wydaje :)
UsuńTwoje placuszki są idealne :)
OdpowiedzUsuńMożna poprosić o przepis?
OdpowiedzUsuńtak, dodam, jak wrócę do domu. :)
UsuńCałe szczęście, że w ostatniej niemalże chwili ocknęłaś z plackowego uśpienia!
OdpowiedzUsuńmniam uwielbiam gdy jest kolorowo i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)
pierwiasteksmaku.blogspot.com
rzeczywiście te kolory strasznie rażą po oczach.
Usuńnie pozdrawiam.
Hahaha :D <3
UsuńCiekawe, że akurat dzisiaj dostałam dokładnie taki sam komentarz^^
UsuńPoza tym, nie szalej tak z tymi kolorami, bo u mnie się pogoda psuje a u ciebie normalnie tęcza na talerzu ;P
UsuńUmarłam ;]
Usuńwww.anielskieprzysmaki.pl-polecam różnego rodzaju miody dostępne u nas.A niedługo miód klonowy dojdzie:)pozdrawiam mONIKA
OdpowiedzUsuńplacuszki- nie dośc, że pięknie wyglądają, to jeszcze jak smakują *_*
OdpowiedzUsuńJak można tak długo nie jeść placków? Dobrze, że szybko się ocknęłaś i zrobiłaś pyszne hotcakes :-)
OdpowiedzUsuń" bo niedługo (na szczęście) nie będę już mieć pretekstu, by świętować początek weekendu w ten sposób."
OdpowiedzUsuńO ca to czemu? Praca? :)
Czy miód kremowy est lepszy od zwykłego? Wstyd się przyznać ale nie jadłam go :x a jestem miodomaniaczką haha
nie, wakacje po prostu, czyli dzień placka na okrągło. :D
Usuńcudownie. to placki z przepisu Nigelli, zdaje się?
OdpowiedzUsuńpodpinam się do bloga i zapraszam.
Ostatnio odkryłam ricottę i się w niej zakochałam, więc chętnie zjadłabym takie placuszki :) Dlatego też z niecierpliwością czekam na przepis :)
OdpowiedzUsuńAle się cudownie leje ten miód :) A kremowy - najlepszy :)
OdpowiedzUsuńplacuuuszki <3
OdpowiedzUsuńPlacki, placki mogę jeść zawsze i wszędzie :D
OdpowiedzUsuńwłaśnie zjadłam obiad i zrobiłam się głodna na ich widok!
OdpowiedzUsuńkremowy miód? musze go zdobyć ! może znajdę gdzieś u siebie w mieście ;p
OdpowiedzUsuńplacuszki ekstra !
Ricottowe jadłam tylko raz ale chyba w każdej wersji smakują wybornie :)
OdpowiedzUsuńz bananem uwielbiam ;) ale do ricotty jako takiej przekonac się nie mogę, myślisz że wyszłyby z mascarpone i twarogiem ;) ?
OdpowiedzUsuńAlez pysznosci :))) mmmmm!
OdpowiedzUsuńJa to nie mam czasu na plackowanie ale gdybym miała to pewnie ważyłabym tonę bo je kocham i robiłabym je co ranek :D
OdpowiedzUsuńjakie placki? przegenialnie smaczne placki! :)
OdpowiedzUsuńwreszcie kupie tą ricottę, obiecuję ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają :)
Placki dobre na wszystko. :) Zawsze podobał mi się ten lejący się miód czy syrop na zdjęciach. ^^
OdpowiedzUsuńOjej, ale to wygląda genialnie! :o Aż strach mieć przed sobą cały talerz...:D
OdpowiedzUsuń