14 czerwca 2013

286. jakie placki?!

Ricotta hotcakes z bananem i miodem kremowym

Zastanawiałam się wczoraj, kiedy ostatnio jadłam placki. I kiedy zorientowałam się, że niedługo wypadnie równe dwadzieścia nieplackowych śniadań, trochę się przeraziłam i postanowiłam do tego nie dopuścić.Wracam więc dzisiaj do swojej małej tradycji piątkowego plackowania, bo niedługo (na szczęście) nie będę już mieć pretekstu, by świętować początek weekendu w ten sposób.

BANANOWE RICOTTA HOTCAKES

          100 g ricotty
          50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
          ok. 25 ml mleka (dodawałam na oko do
          uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)
          duży banan
          jajko
          pół łyżeczki sody oczyszczonej
          szczypta soli

Do miski wbijam jajko, dodaję ricottę, mąkę, jajko i sól i łączę ze sobą wszystkie składniki do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Następnie dodaję sodę i mleko i znowu wszystko mieszam. Na koniec dodaję do ciasta podzielonego palcami na mniejsze części banana. Smażę placki na średnim ogniu na patelni teflonowej. Po nałożeniu ciasta na patelnię przykrywam ją pokrywką, by placki równomiernie "doszły", zaś po przewróceniu ich na drugą stronę odkrywam, by nadmiar wilgoci mógł odparować.

40 komentarzy:

  1. Z ricotty sa najdelikatniejsze *.*
    A pretekst do plackowania znajdzie zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placki nie potrzebują czegoś tak trywialnego jak powód ;)
    Miód kremowy? whut?

    OdpowiedzUsuń
  3. Placki z ricotty to jedne z najlepszych możliwych :)
    Miód kremowy - najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Boże, tym miodem mnie dobilaś. Ja tu już po śniadaniu, a najchętniej zrobiłabym teraz jeszcze drugie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. uuu placki z ricotty to jedne z moich ulubionych :)
    Ten miód świetnie do nich pasuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten miód na plackach - BIORĘ *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. To wyglada GENIALNIE <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Biorę stosik, biorę sos, brzmi przepysznie! Dorzuciłabym tylko oczywiście truskawek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno mówimy o tym samym śniadaniu?

      Usuń
    2. Stosik- placuszków, sosik- krem miodowy :D Tak mi się wydaje :)

      Usuń
  9. Twoje placuszki są idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Można poprosić o przepis?

    OdpowiedzUsuń
  11. Całe szczęście, że w ostatniej niemalże chwili ocknęłaś z plackowego uśpienia!

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam uwielbiam gdy jest kolorowo i zdrowo :)
    pozdrawiam i zapraszam :)
    pierwiasteksmaku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście te kolory strasznie rażą po oczach.

      nie pozdrawiam.

      Usuń
    2. Ciekawe, że akurat dzisiaj dostałam dokładnie taki sam komentarz^^

      Usuń
    3. Poza tym, nie szalej tak z tymi kolorami, bo u mnie się pogoda psuje a u ciebie normalnie tęcza na talerzu ;P

      Usuń
    4. Umarłam ;]

      Usuń
  13. www.anielskieprzysmaki.pl-polecam różnego rodzaju miody dostępne u nas.A niedługo miód klonowy dojdzie:)pozdrawiam mONIKA

    OdpowiedzUsuń
  14. placuszki- nie dośc, że pięknie wyglądają, to jeszcze jak smakują *_*

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak można tak długo nie jeść placków? Dobrze, że szybko się ocknęłaś i zrobiłaś pyszne hotcakes :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. " bo niedługo (na szczęście) nie będę już mieć pretekstu, by świętować początek weekendu w ten sposób."
    O ca to czemu? Praca? :)

    Czy miód kremowy est lepszy od zwykłego? Wstyd się przyznać ale nie jadłam go :x a jestem miodomaniaczką haha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, wakacje po prostu, czyli dzień placka na okrągło. :D

      Usuń
  17. cudownie. to placki z przepisu Nigelli, zdaje się?

    podpinam się do bloga i zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ostatnio odkryłam ricottę i się w niej zakochałam, więc chętnie zjadłabym takie placuszki :) Dlatego też z niecierpliwością czekam na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale się cudownie leje ten miód :) A kremowy - najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Placki, placki mogę jeść zawsze i wszędzie :D

    OdpowiedzUsuń
  21. właśnie zjadłam obiad i zrobiłam się głodna na ich widok!

    OdpowiedzUsuń
  22. kremowy miód? musze go zdobyć ! może znajdę gdzieś u siebie w mieście ;p
    placuszki ekstra !

    OdpowiedzUsuń
  23. Ricottowe jadłam tylko raz ale chyba w każdej wersji smakują wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. z bananem uwielbiam ;) ale do ricotty jako takiej przekonac się nie mogę, myślisz że wyszłyby z mascarpone i twarogiem ;) ?

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja to nie mam czasu na plackowanie ale gdybym miała to pewnie ważyłabym tonę bo je kocham i robiłabym je co ranek :D

    OdpowiedzUsuń
  26. jakie placki? przegenialnie smaczne placki! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. wreszcie kupie tą ricottę, obiecuję ;)
    pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Placki dobre na wszystko. :) Zawsze podobał mi się ten lejący się miód czy syrop na zdjęciach. ^^

    OdpowiedzUsuń
  29. Ojej, ale to wygląda genialnie! :o Aż strach mieć przed sobą cały talerz...:D

    OdpowiedzUsuń

OBSERWUJĄ