Domowa bułka żytnia z ziarnami słonecznika z awokado i natką pietruszki, sok pomarańczowy
BUŁKI ŻYTNIE ZE SŁONECZNIKIEM
(3 sztuki)
75 g mąki pszennej tortowej
ok. 100-120 ml wody
łyżka oliwy z oliwek
łyżka słonecznika
łyżeczka suszonych drożdży
łyżeczka cukru trzcinowego
pół łyżeczki soli
Mąkę przesiewam do miski, dodaję do niej sól i oliwę. W 50 ml wody rozpuszczam łyżeczkę cukru i dodaję drożdże. Przelewam do miski z mąką i mieszam wszystko ze sobą za pomocą łyżki. Następnie zaczynam wyrabiać ciasto ręcznie, stopniowo dodając pozostałą wodę - jej ilość zależy od struktury ciasta - po co najmniej 10 minutach wyrabiania powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od dłoni. Na koniec dodaję słonecznik i jeszcze raz dokładnie zagniatam ciasto. Po wyrobieniu umieszczam je w misce, którą owijam folią spożywczą i odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagniatam ciasto, które dzielę następnie na trzy części, z których formuję bułeczki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na, by znów urosły. Po upływie tego czasu wyjmuję je i zwiększam temperaturę do 180 stopni. Bułeczki spryskuję wodą, posypuję z wierzchu mąką i robię na każdej nacięcie w kształcie krzyża (właściwie nie jest to konieczne, można też po prostu posmarować je białkiem jajka). Kiedy piekarnik jest już nagrzany, wstawiam je do środka i piekę przez 20 minut. Po upieczeniu studzę na kratce.
Ale kolorowo od samego rana ^^
OdpowiedzUsuńZdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńMiłej!
Musze kupić w końcu awokado. :D
OdpowiedzUsuńjeżeli jeszcze nie jadłaś, to koniecznie spróbuj. (;
UsuńNigdy nie jadłam awokado, muszę to koniecznie zmienić :)
OdpowiedzUsuńjestem przekonana, że zakochasz się w jego smaku i uniwersalności!
Usuńa my dziękujemy, że tak obszernie odpowiedziałaś na pytanie:)
OdpowiedzUsuńpyszne śniadanie!:)
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również życzę miłej niedzieli :)
moja ulubiona wersja awokado ;) brakuje tylko sera zółtego.
OdpowiedzUsuńteraz też mi go tutaj zaczęło brakować, ale już po fakcie. :D
UsuńNigdy nei jadłam, ale takie kanapki fajnie się prezentują ;)
Usuńi tak też smakują. (;
Usuńjak zielono i żółto, takie pozytywne śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńProste śniadanko a takie pyszne :)
OdpowiedzUsuń(ja kiedyś próbowałam awokado z piernikiem :P)
odważne połączenie, choć w końcu również na słodko awokado świetnie się sprawdza!
UsuńProsto i pysznie, uwielbiam kanapki z awokado :)
OdpowiedzUsuńPowoli tęsknię za awokado ;)
OdpowiedzUsuńNiech tylko moje dojrzeje... ;)
OdpowiedzUsuńTo brzmi prawie jak groźba!
Usuń:D
Usuńsmacznie i zdrowo! :)
OdpowiedzUsuńi kolorowo. :D
UsuńPysznie, zdrowo, kolorowo! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kanapki! Pychotka :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne kanapeczki :)
OdpowiedzUsuńNiech żyje awokado <3 ;)
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu zdobyc te awokado ,ciagle a mną chodzi ,a jeszcze nie kupiłam grr..
OdpowiedzUsuńpysznie to wygląda ;D
Błagam o przepis na żytnią bułeczkę ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Aga.
Dodam wieczorem, jak tylko wrócę do domu. (;
Usuń