Owsiane scones z domowym niskosłodzonym dżemem rabarbarowo-truskawkowym
vegan: masło w przepisie -> olej
SCONES OWSIANE
(1 porcja, 2 bułeczki)
30 g mąki pszennej
pełnoziarnistej
pełnoziarnistej
25 g płatków owsianych
25 g mąki owsianej
15 g masła
łyżeczka cukru
trzcinowego
trzcinowego
pół łyżeczki sody
oczyszczonej
oczyszczonej
szczypta soli
Płatki owsiane zalewam najpierw niewielką ilością gorącej wody, by lekko napęczniały. Obie mąki, cukier, sodę, sól i pokrojone na mniejsze kawałki masło umieszczam w misce z płatkami i łączę ze sobą dłońmi wszystkie składniki, krótko zagniatając ciasto, dopóki nie będzie gładkie i nieklejące. Dzielę je na pół i formuję dwie bułeczki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę przez 15 minut do zarumienienia.
KRYZYSOWY DŻEM RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
500 g truskawek
250 g rabarbaru
50 g cukru trzcinowego
szczypta soli
Umyte i odszypułkowane truskawki (500 g to ich waga już po) umieszczam w garnku, dodaję umyty i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar, zasypuję cukrem i dosalam odrobinę do smaku. Odstawiam je na co najmniej godzinę, by lekko puściły sok. Po upływie tego czasu zaczynam podgrzewać owoce i gotuję je na średnim ogniu przez 15 minut, dzieląc przy tym truskawki łyżką na mniejsze kawałki i co jakiś czas mieszając. Gdy nadmiar wody odparuje, a dżem zgęstnieje, przekładam go do wyparzonych słoiczków, zakręcam i stawiam do góry dnem, dopóki nie ostygnie. Ostudzone słoiczki z zassanym wieczkiem wstawiam i przechowuję w lodówce.
KRYZYSOWY DŻEM RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
(4 małe słoiczki, 200 ml każdy)
250 g rabarbaru
50 g cukru trzcinowego
szczypta soli
Umyte i odszypułkowane truskawki (500 g to ich waga już po) umieszczam w garnku, dodaję umyty i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar, zasypuję cukrem i dosalam odrobinę do smaku. Odstawiam je na co najmniej godzinę, by lekko puściły sok. Po upływie tego czasu zaczynam podgrzewać owoce i gotuję je na średnim ogniu przez 15 minut, dzieląc przy tym truskawki łyżką na mniejsze kawałki i co jakiś czas mieszając. Gdy nadmiar wody odparuje, a dżem zgęstnieje, przekładam go do wyparzonych słoiczków, zakręcam i stawiam do góry dnem, dopóki nie ostygnie. Ostudzone słoiczki z zassanym wieczkiem wstawiam i przechowuję w lodówce.
Można poprosić o przepis na scones?
OdpowiedzUsuńtak, już dodaję.
UsuńAaaaale wyglądają <3 przepysznie!
OdpowiedzUsuńmoja mama namawia mnie zebym takie zrobiła :) chyba wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńJak zrobiłaś ten dżem?
OdpowiedzUsuńrączkami, rączkami. (; w sumie to było takie desperackie i kryzysowe rozwiązanie, bo sezon na rabarbar się kończył, w lodówce niedługo zaczęłaby mi się psuć wielka siatka truskawek, a na dodatek skończył się cukier trzcinowy. niemniej dżem wyszedł naprawdę wspaniały - dla mnie idealny w smaku, czego potwierdzeniem może być tylko fakt, że do tego śniadania poszedł cały słoiczek. :D zaraz dodam przepis do wpisu.
UsuńA czym można zastąpić mąkę owsiana
OdpowiedzUsuńzmielonymi płatkami owsianymi? :) albo dodać więcej mąki pszennej.
UsuńDomowe scones i domowy dżem, idealne śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała takie scones. :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam. Wchodząc do Ciebie zawsze ubolewam jakie ja mam mało urozmaicone i ciekawe śniadania :P
OdpowiedzUsuńkryzysowy dżem haha :) pyszne śniadanie
OdpowiedzUsuńNie lubię jedzenia, które ma w sobie owsiankę, ale jednak bym się skusiła, bo wygląda pysznie :D.
OdpowiedzUsuńdajanka-a.blogspot.com
cooooooooooo? :D a ja właśnie kocham wszystko, co ma w sobie płatki owsiane <3
Usuńtegoroczny dżem?:) robiłam w tym roku pierwszy raz i jestem nim zachwycona ^^ do zimy raczej nie przetrwa
OdpowiedzUsuńa tak swoją drogą to :**
taaak, i aż żałuję że tak mało go narobiłam, ale z rabarbarem już chyba za późno. ;< zresztą jest tak dobry, że jeden słoiczek już dzisiaj zjadłam w całości. :D
Usuńdomowe scones <3 uwielbiaaaam, a z dżemem zapewne wygrywają :)
OdpowiedzUsuńTen dżem mnie zachwycił :) Pzepyszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńmusiały być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńJa chcę te scones!!
OdpowiedzUsuńJak "domowo"!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co owsiane, przepis zapisuję! Robiłam scones raz i chętnie powtórzę, bo są niesamowicie smaczne :)
OdpowiedzUsuńMmmm pysznie wyglądają te scones ;)
OdpowiedzUsuńCo do rabarbaru - widziałam dzisiaj w Lidlu ;)
normalnie najpyszniej na świecie:)
OdpowiedzUsuńScones! Czas na nie! Dawno nie robiłam, a uwielbiam :) Wczoraj wyczarowałam dżemo-mus jagodowo-bananowy i siedzi w lodówce, ciekawe jak długo hihi ;) Trzeba narobić przetworów, póki sezon.
OdpowiedzUsuńpyszności takie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńmogę przyjść jutro na takie śniadanie? :D
OdpowiedzUsuńwieki zabieram się za te scones... chyba czas zakasać rękawy!
haha, jutro serwuję już coś innego, ale możesz wpadać, bo słoiczki mam dwa! :D
UsuńTen dżem mnie kusi. Tyle, że u mnie truskawek już brak.. tylko rabarbar pozostał ;p.
OdpowiedzUsuńjakaś mała wymiana, żebyśmy obie były zadowolone? :D
Usuńmmm uwielbiam sconsy, owsiane zdrowe i pyszne !! i ten dżem *-*
OdpowiedzUsuń